Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Για τον μεγάλο κίνδυνο «μιάς ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας» προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Ιωάννης Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί «είτε ως αποδιοπομπαίος τράγος, είτε ως Ιφιγένεια, για παραδειγματισμό των κρατών-μελών της περιφέρειας της Ζώνης του Ευρώ». Ο κ. Στουρνάρας κάλεσε τα πολιτικά κόμματα, που πιστεύουν στην Ευρώπη, να συνεννοηθούν για το καλό της χώρας, επισημαίνοντας ότι «η κρίση των τελευταίων ημερών λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις».

ELLINIKI GNOMI (C)
ELLINIKI GNOMI (C)

«Δεν μπορώ να κάθομαι με σταυρωμένα τα χέρια βλέποντας την Ελλάδα να παρακαλεί και να σέρνεται γονυπετής»

Ο διοικητής της ΤτΕ εκμυστηρεύτηκε σε συνεργάτες του, ότι υπάρχουν κυβερνήσεις στην Ευρωζώνη, που θέλουν να αντιμετωπιστεί με μεγάλη αυστηρότητα η Ελλάδα σε περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ και ανατροπής των συμφωνηθέντων. Με αυτό τον τρόπο θα στείλουν ένα μήνυμα σε άλλα κόμματα, που έχουν παρόμοιες θέσεις με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι οι «Podemos» στην Ισπανία. «Δεν μπορώ να κάθομαι με σταυρωμένα τα χέρια, να βλέπω την χώρα να παρακαλάει και να σέρνεται γονυπετής», έλεγε ο κ. Στουρνάρας.
Μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ΤτΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από την γέννηση του αειμνήστου Ξενοφώντα Ζολώτα, ο διοικητής της ΤτΕ κάλεσε τους βουλευτές να σκεφτούν καλά την στάση τους στο κρίσιμο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. «Από την προηγούμενη θητεία μου ως Υπουργός Οικονομικών», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, «γνωρίζω πολύ καλά το τεράστιο βάρος της νομοθετικής προσαρμογής στις νέες συνθήκες, που σήκωσαν οι Ελληνες βουλευτές. Με το θάρρος της προσωπικής γνωριμίας με κάθε έναν εξ αυτών αλλά και της στήριξης, που μου παρείχαν στη Βουλή τα προηγούμενα χρόνια, θα ήθελα να προχωρήσω ένα βήμα παραπάνω και να τους ζητήσω να συνεκτιμήσουν τον μεγάλο αυτόν και άμεσο κίνδυνο στις αποφάσεις τους».

«Η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει την διατήρηση δημοσιονομικής σταθερότητας»

Ο διοικητής της ΤτΕ, αφού αναφέρθηκε στην μεγάλη προσπάθεια για τη σταθεροποίηση της εγχώριας οικονομίας, υπογράμμισε, ότι για την οριστική έξοδο από την κρίση προϋπόθεση αποτελεί η διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. «Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των απαιτούμενων μέτρων προσαρμογής έχει ήδη ληφθεί. Πολύ λίγα απομένουν ακόμα. Η ελληνική οικονομία έχει μπροστά της μόνον οφέλη, το αρνητικό κόστος ήδη το εισέπραξε».
«Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου ως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Στουρνάρας, «οφείλω να επισημάνω, ότι η κρίση των τελευταίων ημερών λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις, ότι η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό, ότι ο κίνδυνος, όχι μόνον ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας, που μόλις ξεκίνησε, αλλά ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας, είναι μεγάλος». Τα προβλήματα ρευστότητας, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, οφείλονται στην άνοδο των επιτοκίων, που προκάλεσε η πολιτική αβεβαιότητα και την αδυναμία της χώρας να δανειστεί από τις αγορές.

«Η Ελλάδα θα ευημερήσει μόνον ως μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης»

«Θα ήθελα, μιλώντας στην εκδήλωση αυτή, που τιμά την μνήμη του Ξενοφώντα Ζολώτα, να απευθυνθώ στα πολιτικά κόμματα, όπως έκανε και εκείνος, όταν το θεωρούσε αναγκαίο, και ιδιαίτερα σε εκείνα τα πολιτικά κόμματα που πιστεύουν, ότι η Ελλάδα θα ευημερήσει μόνο ως μέλος της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και να τους πω, ότι θα ήταν άκρως επιθυμητό να συνεννοηθούν, ώστε να προχωρήσουν οι λίγες ακόμα μεταρρυθμίσεις που απομένουν, ώστε να “δέσουν”, με τρόπο, που δεν επιτρέπει οπισθοδρόμηση, τόσο η δημοσιονομική σταθερότητα, όσο και η οικονομική ανάπτυξη. Πράττοντας έτσι, μεταξύ άλλων, θα αφοπλίσουν με τρόπο οριστικό και αμετάκλητο εκείνους τους αμετανόητους παράγοντες, που ουδέποτε παραιτήθηκαν από την ιδέα να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα, είτε ως αποδιοπομπαίο τράγο, είτε ως Ιφιγένεια, για παραδειγματισμό των κρατών-μελών της περιφέρειας της Ζώνης του Ευρώ», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.