(c) ellinikignomi.eu

-Η Οργάνωση καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ελληνικές Αρχές να ανοίξουν τα νησιά και να μεταφέρουν αμέσως τους ανθρώπους στην ηπειρωτική χώρα!

Για δεύτερο συνεχόμενο χειμώνα, οι ελληνικές Αρχές εγκλωβίζουν χιλιάδες άντρες, γυναίκες και παιδιά στα ελληνικά νησιά και τους αφήνουν στο χείλος ανθρωπιστικής κρίσης, προειδοποιούν οι “Γιατροί Χωρίς Σύνορα”!
Ως απάντηση σε αυτή την κρίση, οι “Γιατροί Χωρίς Σύνορα” κλιμακώνουν την επείγουσα ανθρωπιστική παρέμβασή τους και καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ελληνικές Αρχές να ανοίξουν τα νησιά και να μεταφέρουν αμέσως τους ανθρώπους στην ηπειρωτική χώρα.
«Στην Λέσβο, ολόκληρες οικογένειες, που έφθασαν πρόσφατα από χώρες, όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, στριμώχνονται σε μικρές καλοκαιρινές σκηνές και προσπαθούν να προστατευθούν από την βροχή και το κρύο» αναφέρει η κ. Άρια Δανίκα, συντονίστρια των “Γιατρών Χωρίς Σύνορα” στην Λέσβο. «Η ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων είναι επίσης σοκαριστική, καθώς στην Κλινική Ψυχικής Υγείας μας δεχόμαστε καθημερινά κατά μέσον όρο 10 ασθενείς με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, πολλοί από τους οποίους έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί. Η κατάσταση στο νησί ήταν ήδη άθλια, αλλά τώρα είναι κάτι παραπάνω από απελπιστική»!

“Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία και την ζωή των ανθρώπων”!

Εξαιτίας των περιορισμών, που επιβάλλει η Συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, η οποία καθηλώνει τους πρόσφυγες στο νησί, ο καταυλισμός της Μόριας στην Λέσβο είναι υπερπλήρης σε επικίνδυνο βαθμό. Αυτή την στιγμή, περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι ζουν σε έναν καταυλισμό δυναμικότητας 2.300 ατόμων, ενώ κατά μέσον όρο 70 άνθρωποι φθάνουν καθημερινά στην Λέσβο από την Τουρκία, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά. Δεν υπάρχουν αρκετά λουτρά και τουαλέτες στον καταυλισμό, η πρόσβαση σε νερό είναι δύσκολη και ολόκληρες οικογένειες κοιμούνται σε μικρές καλοκαιρινές σκηνές δύο ατόμων, που δεν προστατεύουν από την βροχή και το κρύο. Στην Σάμο, 1.500 άνθρωποι ζουν σε έναν καταυλισμό, που έχει σχεδιασθεί για 700 άτομα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες πρόσφυγες να κοιμούνται σε μικρές σκηνές, χωρίς θέρμανση και με κακές συνθήκες υγιεινής.
Αυτές οι άθλιες συνθήκες αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία και την ζωή των ανθρώπων, καθώς πέρυσι, 5 άνθρωποι πέθαναν στην Μόρια, εξαιτίας των συνθηκών, που επικρατούσαν στον καταυλισμό. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά, τα οποία δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν σε τέτοιες δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Οι “Γιατροί Χωρίς Σύνορα” έχουν ξεκινήσει την λειτουργία μιας κινητής μονάδας παροχής βασικής φροντίδας υγείας έξω από τον καταυλισμό της Μόριας για παιδιά κάτω των 16 ετών και εγκύους!

Επιπλέον, αυτή η αφόρητη κατάσταση αυξάνει τις εντάσεις και την απόγνωση μεταξύ των
ανθρώπων, που διαμένουν στον καταυλισμό, ενώ οι κάτοικοι και οι τοπικές Αρχές των νησιών διαμαρτύρονται δικαιολογημένα, ότι τα νησιά τους μετατρέπονται σε φυλακές.
Οι “Γιατροί Χωρίς Σύνορα” έχουν ξεκινήσει την λειτουργία μιας κινητής μονάδας έξω από τον καταυλισμό της Μόριας για παιδιά κάτω των 16 ετών και εγκύους, με την οποία παρέχεται βασική φροντίδα υγείας και πρόληψη της πνευμονίας, της υποθερμίας και άλλων καταστάσεων, που συνδέονται με το κρύο στα πιο ευάλωτα άτομα. Ακόμη, οι “Γιατροί Χωρίς Σύνορα” διαπραγματεύονται με τις ελληνικές Αρχές για να βελτιώσουν τις συνθήκες ύδρευσης και αποχέτευσης στην Λέσβο και την Σάμο.

“Θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει ο εγκλωβισμός των ανθρώπων στα νησιά και να μεταφερθούν άμεσα στην ενδοχώρα, σε αξιοπρεπείς συνθήκες και με πρόσβαση σε Υπηρεσίες, που θα καλύπτουν τις ανθρωπιστικές τους ανάγκες”!,

«Απελπισμένοι πρόσφυγες συνεχίζουν να φθάσουν στα νησιά, ρισκάροντας την ζωή, την δική τους και των οικογενειών τους. Εκεί εγκλωβίζονται σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, καθώς οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές Αρχές συνεχίζουν να πιστεύουν, ότι ο εγκλωβισμός αυτός θα αποτρέψει την άφιξη άλλων προσφύγων. Το γεγονός αυτό είναι απαράδεκτο. Η πολιτική της απάνθρωπης μεταχείρισης ευάλωτων ανθρώπων, που αναζητούν προστασία, έχει αποτύχει και
πρέπει να εγκαταλειφθεί», δηλώνει ο κ. Ηλίας Παυλόπουλος, Γενικός Διευθυντής των “Γιατρών Χωρίς Σύνορα” στην Ελλάδα.
«Σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους, οι ελληνικές Αρχές μίλησαν για την μεταφορά από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα 3.000 ανθρώπων μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου. Αν και αυτό, ως μέτρο, είναι θετικό, σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε τις ίδιες εικόνες συνωστισμού στα νησιά.
Θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει ο εγκλωβισμός των ανθρώπων στα νησιά και να μεταφερθούν άμεσα στην ενδοχώρα, σε αξιοπρεπείς συνθήκες, με πρόσβαση σε Υπηρεσίες, που θα καλύπτουν τις ανθρωπιστικές τους ανάγκες», καταλήγει ο κ. Ηλίας Παυλόπουλος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ