«Γιατροί του Κόσμου»: Μέτρια ή και ανύπαρκτη είναι η ιατρική φροντίδα, που λαμβάνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην Ελλάδα για τα περισσότερα προβλήματα υγείας, που αντιμετωπίζουν

(c)ellinikignomi.eu ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε αριθμό αιτήσεων ασύλου αναλογικά με τον πληθυσμό της.

– Το 72% των ιατρικών προβλημάτων των μεταναστών αντιμετωπίζονται στην Ελλάδα «μέτρια» ή δεν έχουν αντιμετωπιστεί καθόλου, ενώ μόνον το 47% των εγκύων προσφύγων γυναικών, είχε στην χώρα μας πρόσβαση σε προγεννητική φροντίδα, πριν την παρέμβαση της Οργάνωσης

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Σύμφωνα με έρευνα της διεθνούς Οργάνωσης των «Γιατρών του Κόσμου», μικρότερο του 47% είναι το ποσοστό των εγκύων προσφύγων γυναικών, που είχε στην χώρα μας πρόσβαση σε προγεννητική φροντίδα, πριν την παρέμβαση του Οργανισμού!
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τους «Γιατρούς του Κόσμου», μέτρια ή και ανύπαρκτη είναι η ιατρική φροντίδα, που λαμβάνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην Ελλάδα για τα περισσότερα προβλήματα υγείας, που αντιμετωπίζουν, ενώ μόνον οι μισές έγκυες γυναίκες έχουν πρόσβαση σε είδη μητρικής φροντίδας!
Σύμφωνα δε με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, οι μισές και παραπάνω από τις 20.000 αφίξεις εφέτος στην Ελλάδα αφορούν γυναίκες και παιδιά, ενώ στην χώρα μας συναθροίζονται περίπου 60,000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι περισσότερι εκ των οποίων διαμένουν σε υπερπλήρεις καταυλισμούς και υπό ανθυγιεινές συνθήκες.
Η έρευνα των «Γιατρών του Κόσμου» σε 14.000 γυναίκες, που έχουν νοσηλευτεί σε κλινικές της Ελλάδας τα τελευταία τρία χρόνια, κατέδειξε, ότι ένα ποσοστό μικρότερο του 47% των εγκύων είχε πρόσβαση σε προγεννητική φροντίδα, πριν την παρέμβαση του
οργανισμού.

Το 72% των ιατρικών προβλημάτων των μεταναστών αντιμετωπίζονται στην Ελλάδα «μέτρια» ή δεν έχουν αντιμετωπιστεί καθόλου!

Επίσης, βρέθηκε, ότι ένα 72% των ιατρικών προβλημάτων των μεταναστών αντιμετωπίζονται «μέτρια» ή δεν έχουν αντιμετωπιστεί καθόλου!
Ενώ οι περισσότερες χώρες υποδοχής προσφέρουν κάποιο είδος ιατρικής εξέτασης στους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες, η ποιότητά της αμφισβητείται, καθώς, την ίδια στιγμή, αγνοούνται τα
τυχόν ψυχολογικά προβλήματα, σύμφωνα με την Οργάνωση των «Γιατρών του Κόσμου».
«Η κάθε μητέρα αξίζει μια καλή φροντίδα πριν, κατά την διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες είναι αναγκασμένες να ζουν, δεν θα πρέπει να επηρεάσει αυτό το βασικό τους δικαίωμα», δήλωσε ο Νικήτας Κανάκης, επικεφαλής των «Γιατρών του Κόσμου» στην Ελλάδα.
Παρά το ότι οι αναζητούντες άσυλο στην Ελλάδα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία και στην ιατρική φροντίδα, ήδη το δημόσιο Σύστημα Υγείας αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες να διαχειριστεί αυτόν τον αριθμό προσφύγων, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης, που μαστίζει την χώρα μας.