-«Ως Αυτοδιοίκηση θα δώσουμε μάχες για την ελάφρυνση των πολιτών – Η Κεντρική Εξουσία πρέπει να αντιληφθεί, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, χωρίς να είναι μπροστά η Τοπική Αυτοδιοίκηση «.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Την πρόθεση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), να διατυπώσει αίτημα προς την Κεντρική Εξουσία, για να φέρει στην Βουλή Νομοθετική Διάταξη, που θα δίνει την
δυνατότητα στους Δήμους να μην φορολογήσουν αναδρομικά τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που εκμεταλλεύθηκαν τις διατάξεις του Νόμου για την αυθαίρετη δόμηση, ανακοίνωσε ο Πρόεδρός της, Γιώργος Πατούλης, σε ομιλία που πραγματοποίησε στο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο της Π.Ο.Μ.Ι.Δ.Α.kedke
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε, ότι, θα αναλάβει την πρωτοβουλία να φέρει το θέμα προς συζήτηση, πρώτα στο Δ.Σ., προκειμένου να λάβει την σχετική απόφαση.
Ο κ. Πατούλης σημείωσε, ότι, «στην σημερινή συγκυρία κάθε επιβάρυνση, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, φέρνει σε δύσκολη θέση τα νοικοκυριά, που ήδη δοκιμάζονται από τις συνέπειες της κρίσης» και πρόσθεσε:
«Η Κεντρική Εξουσία πρέπει να αντιληφθεί, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, χωρίς να είναι μπροστά η Τοπική Αυτοδιοίκηση».

«Δεν είναι στις προθέσεις μας να αυξήσουμε τα έσοδά μας, επιβαρύνοντας περισσότερο τους πολίτες»

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επεσήμανε στην συνέχεια: «Δεν είναι στις προθέσεις μας να αυξήσουμε τα έσοδά μας, επιβαρύνοντας περισσότερο τους πολίτες.
Όμως, υπάρχουν συγκεκριμένα πλαίσια, στα οποία καλούμαστε να λειτουργήσουμε.
Το ΤΑΠ και όλες οι άλλες τοπικές φορολογίες ή τα ανταποδοτικά τέλη επιβάλλονται υποχρεωτικά από τον Νόμο και δεν αφήνεται στην διακριτική ευχέρεια του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου η εφαρμογή τους.
Ως εκ τούτου, το αν θα εισπραχθούν αναδρομικά κάποιοι φόροι, δεν εξαρτάται από την δική μας βούληση, αλλά από την βούληση αυτών, που νομοθετούν».
Παράλληλα, ο κ. Πατούλης στην ομιλία του, έθεσε και το μεγάλο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι με την επίλυση ζητημάτων πολεοδομικής φύσεως, καθώς, όπως ανέφερε, «επειδή τα Δ.Σ. των Δήμων δεν νομοθετούν και απλά εισηγούνται σε Υπηρεσίες του δημοσίου, δεν υπάρχει η δυνατότητα να βρεθούν αποτελεσματικές λύσεις σε θέματα, που αφορούν στην ακίνητη περιουσία των πολιτών».

«Να δώσουμε μαζί την μάχη με την ΔΕΗ για μείωση των δημοτικών τελών»

Σχολιάζοντας το σοβαρό ζήτημα της αύξησης των δημοτικών τελών, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε, πως, «αυτό δεν ισχύει για την τεράστια πλειοψηφία των Δημοτικών Αρχών, που έχουν περισσότερο από όλους, ως εγγύτεροι προς τους πολίτες, την πραγματική εικόνα ενώπιόν τους και προσπαθούν να κρατήσουν τα τέλη στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, διευκολύνοντας και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:
«Θα ήθελα να ερωτήσω εσάς και τα μέλη σας: Γνωρίζετε, ότι το τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον φωτισμό οδών και πλατειών είναι από τα ακριβότερα, που υπάρχουν, ή ότι τις νύχτες, που φωτίζονται οι πόλεις μας, δεν ισχύει το τιμολόγιο του λεγόμενου βιομηχανικού ρεύματος και πώς όλοι μας πληρώνουμε πανάκριβα τον φωτισμό;
Έχουμε δώσει πολυετείς αγώνες με την ΔΕΗ, χωρίς να κατορθώσουμε το αυτονόητο.
Σε αυτήν την διεκδίκηση, που δεν αφορά τους Δήμους, ως οργανισμούς, αλλά αφορά τους δημότες μας, όλους τους δημότες, σας θέλουμε μαζί, συμπαραστάτες και διεκδικητές για να κερδίσουμε μία μάχη που θα μειώσει δραστικά τα δημοτικά τέλη».

«Ο Δήμος, η πόλη μας, είναι το σπίτι μας»

Ο κ. Πατούλης επεσήμανε χαρακτηριστικά, πως, «απόλυτη προτεραιότητα έχει πια ο άνθρωπος, ο δημότης μας και η επιβίωσή του» και τόνισε:
«Στα χρόνια αυτά της κρίσης, τα έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον τακτικό προϋπολογισμό μειώθηκαν κατά 60% και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για έργα και συντηρήσεις, η λεγόμενη ΣΑΤΑ, από 1,1 δις το 2009, περιορίστηκε στα 150 περίπου εκατομμύρια για το 2015.
Αν σε αυτές τις μειώσεις προσθέσουμε και την αδυναμία πληρωμής των δημοτικών τελών από πολλούς συμπολίτες μας για τις προσφερόμενες ανταποδοτικές υπηρεσίες, έχουμε προ πολλού φθάσει στον σκληρό πυρήνα των ανελαστικών μας δαπανών και κατά συνέπεια ο αγώνας μας να ανταποκριθούμε στις ανάγκες, δεν είναι απλά καθημερινός, αλλά συνεχής και εκ του συστάδην».
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ διαβεβαίωσε τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο, ότι, οι αποφάσεις του θα απασχολήσουν το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, προκειμένου να λάβει τις δέουσες πρωτοβουλίες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
«Σε τελευταία ανάλυση, αγαπητοί φίλοι, ο Δήμος, η πόλη μας, είναι το σπίτι μας».