Η Λειψία και η Θεσσαλονίκη προσκαλούν.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 28.09.2010. Οι αδελφές πόλεις Θεσσαλονίκη και Λειψία προσκαλούν από κοινού με το Γενικό Προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη σε συναυλία του συνόλου φωνητικής μουσικής amarcord από τη Λειψία στις 3 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 21.00 στη Ροτόντα.

Με τη συναυλία αυτή που διοργανώνεται στα πλαίσια των 45ων Δημητρίων γιορτάζονται στη Θεσσαλονίκη τα εικοστά „γενέθλια“ της σημερινής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Στις 3 Οκτωβρίου 2010 συμπληρώνονται 20 χρόνια γερμανικής ενότητας, ενός γεγονότος που αποτέλεσε ιστορικό ορόσημο, όχι μόνο για τη Γερμανία, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.

Οι τραγουδιστές από τη Λειψία θα παρουσιάσουν ένα θρησκευτικό πρόγραμμα, μεταξύ άλλων με γρηγοριανά άσματα, την παλαιότερη παραδοσιακή μουσική της Δύσης, της οποίας τα πρώτα γραπτά δείγματα προέρχονται από τα τέλη του 9ου αιώνα. Το σεπτό σκηνικό της Ροτόντας ταιριάζει ιδιαίτερα σαν χώρος στην εκδήλωση αυτή.

Το κουϊντέττο των amarcord είναι σύνολο „A cappella“ με παγκοσμίως πρωταγωνιστικό ρόλο και μαζί με τη χορωδία Thomanerchor ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της πόλης της μουσικής της Λειψίας. Τα πολυάριθμα τουρνέ με συναυλίες των amarcord στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Εγγύς Ανατολή, την Νοτιοανατολική Ασία και την Αυστραλία δείχνουν την μεγάλη επιτυχία του κουϊντέττου των νέων αυτών μουσικών και συγκεκριμένα των τενόρων Wolfram Lattke και Martin Lattke, του βαρύτονου Frank Ozimek και των μπάσων Daniel Knauft και Holger Krause. Το ποικίλο ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει από θρησκευτικά άσματα της εποχής του μεσαίωνα μέχρι και ενορχηστώσεις „A cappella“ με παραδοσιακά τραγούδια παγκοσμίου προέλευσης, αλλά και γνωστές επιτυχίες της σόουλ και της τζάζ.

Η Λειψία συνδέεται στενά με την ένωση των δύο γερμανικών κρατών το έτος 1990. Ήδη στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1989 άρχισαν εκεί οι εβδομαδιαίες „Δευτεριανές διαδηλώσεις“. Με το σύνθημα „Εμείς είμαστε ο λαός!“ συγκεντρώθηκαν στις 9 Οκτωβρίου 1989 πάνω από 70.000 άτομα σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία. Από το 1984 η Λειψία είναι αδελφοποιημένη με τη Θεσσαλονίκη και η αδελφοποίηση αυτή ανανεώθηκε το 2008.

Τα 20 χρόνια της γερμανικής ενότητας είναι και ένα από τα θέματα των εκδηλώσεων του φετινού De-Forum, το οποίο αρχίζει με την συναυλία των amarcord στις 3 Οκτωβρίου στη Ροτόντα. Μέχρι τις αρχές του 2011 γερμανοελληνικοί φορείς και σύλλογοι διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με ελληνικούς φορείς ποικίλες εκδηλώσεις, επίκεντρο των οποίων, εκτός των 20 χρόνων της γερμανικής ενότητας, αποτελεί και το θέμα „Περιβάλλον/Κλιματική μεταβολή/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας“.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε online στις ιστοσελίδες:

www.dimitriathess.gr
www.thessaloniki.diplo.de
www.amarcord.de

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ