Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος.

Φωτογραφία: Τάσος Χριστοδουλίδης.

 ΑΘΗΝΑ, ΩΡΑ 18.00: Είναι αναμφίβολα οι πιο κρίσιμες εκλογές για το εθνικό κοινοβούλιο της Ελλάδας, καθώς σηματοδοτούν την νέα μεταπολίτευση στη νεώτερη πολιτική ιστορία της. Ταυτόχρονα όμως, στις εθνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 κρίνεται η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, η τύχη της ευρωζώνης και η εφαρμογή του μνημονίου από τους ξένους δανειστές και εταίρους στην Ε.Ε., κάτι που θα έχει άμμεσες συνέπειες για την εξελικτική πορεία τής ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και η σχέση της Ε.Ε. με τις Η.Π.Α., κάτι που με τη σειρά του θα έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική σταθερότητα.

Για όλους τους παραπάνω σημαντικούς και κρίσημους λόγους, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις στην μικρή Ελλάδα έχουν αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινότητα, είναι στραμένα σε αυτήν απόψε τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας, αναμένοντας τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών.

Περισσότεροι από 700 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι (460 ξένοι, 172 Ελληνες και 88 ανταποκριτές) από τα διεθνή ΜΜΕ και παγκόσμια δίκτυα ενημέρωσης συνολικά από 49 χώρες με τις δημοσιογραφικές τους αποστολές στην Αθήνα, καλύπτουν το πολιτικό γεγονός για την ανάδειξη του νέου εθνικού κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Ανάμεσα σε όλους αυτούς βρίσκεται και η δημοσιογραφική αποστολή της «Ελληνικής Γνώμης» με τους συνεργάτες της, τον ανταποκριτή μας Νίκο Σουτόπουλο και το φωτογράφο Τάσο Χριστοδουλίδη.

Ποιο κόμμα θα αναδειχθεί νικητής των εκλογών; Όλα δείχνουν ότι είναι σε εξέλιξη μια διπολική και ολομέτωπη προεκλογική σύγκρουση ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερή πολιτική παράταξη που εκπροσωπούνται από τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.) και του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ.) αντίστοιχα.

Ωστόσο, η αγωνία για τη δημιουργία της αναγκαίας και απαραίτητης κυβέρνησης συνεργασίας για την πολυπόθητη πολιτική σταθερότητα φαίνεται ότι θα είναι το ζητούμενο από αύριο για τις ομαλές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Εκλογικό “θρίλερ” σύμφωνα με τα τελικά exit polls (100%)

ΑΘΗΝΑ, ώρα 20.00: To exit poll για τις εκλογές 2012 δίνει διαστάσεις θρίλερ στην πιο σημαντική εκλογική βραδιά της Ελλάδας. Με ελάχιστη διαφορά, που είναι μέσα στα όρια του σφάλματος, δείχνει να προηγείται η ΝΔ στο exit poll 2012, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ λένε πως οι νέοι πηγαίνουν στο τέλος να ψηφίσουν, πιστεύοντας πως η νεολαία στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα.

Εκλογές 2012
Exit Poll Mega – ΑΝΤ1 – StarAplhaNET
Αποτελέσματα             (ποσοστά %)

ΝΔ            27,5-30,5
ΣΥΡΙΖΑ             27-30
ΠΑΣΟΚ             10-12
ΑΝ.ΕΛΛΗΝΕΣ             6-7,5
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ             6-7,5
ΔΗΜ.ΑΡ             5,5-6,5
ΚΚΕ             5-6
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ             1,5-2
ΛΑΟΣ             1,5-2
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ             1-1,5
ΛΟΙΠΑ             1,5-2

H εκλογική βραδιά αναμένεται αφενός με αμφίρροπα αποτελέσματα στην αρχή, αφετέρου όμως οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις λένε ότι στο τέλος της βραδιάς θα έχουμε ξεκάθαρο νικητή.

Για να ξεκαθαρίσει το τοπίο θα πρέπει να περιμένουμε την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων από τα μεγάλα αστικά κέντρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι της τελευταίας στιγμής μπορεί να ανατρέψουν την τρέχουσα εικόνα.

Εκτίμηση τελικού αποτελέσματος των εκλογών

ΑΘΗΝΑ, ώρα 21.00: Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) η τελική εκτίμηση του αποτελέσματος και με απόκλιση συν πλην 0.5% των εθνικών εκλογών της 17ης Ιουνίου 2012, όπως φαίνεται παρακάτω:

Ν.Δ 29,5% και 128 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ 27,1% και 72 έδρες

ΠΑΣΟΚ 12,3% και 33 έδρες

ΑΝΕΛ 7,6% και 20 έδρες

Χρυσή Αυγή 7% και 18 έδρες

ΔΗ.ΜΑΡ 6,2% και 17 έδρες

ΚΚΕ 4,5% και 12 έδρες

Εκτός Βουλής 4%

@font-face { font-family: «Arial»; }@font-face { font-family: «Calibri»; }p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { margin: 0cm 0cm 10pt; line-height: 115%; font-size: 11pt; font-family: «Times New Roman»; }div.Section1 { page: Section1; }

Συνέντευξη τύπου του Αντ. Σαμαρά στο Κέντρο Τύπου του Ζάππειου Μεγάρου

ΑΘΗΝΑ, ώρα 22.15: Μετά την άφιξή του στο Ζάππειο Μέγαρο ο νικητής των εκλογών και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς δήλωσε:

«Ο ελληνικός λαός ψήφισε σήμερα την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και την παραμονή μας στο ευρώ». Απηύθυνε κάλεσμα για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα στο εξωτερικό ότι «θα σεβαστούμε τις υπογραφές και τις υποχρεώσεις της χώρας».

Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι ο ελληνικός λαός ψήφισε υπέρ πολιτικών που θα φέρουν δουλειές, ανάπτυξη, Δικαιοσύνη και ασφάλεια, και διαβεβαίωσε ότι «δεν θα υπάρξουν νέες περιπέτειες, δεν θα τεθεί σε αμφιβολία η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, δεν θα κυριαρχήσει ο φόβος και κυρίως θα πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού».

Μίλησε για μία σημαντική στιγμή τόσο για την Ελλάδα, όσο και την υπόλοιπη Ευρώπη, και απηύθυνε πρόσκληση για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας: «Καλούμε όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που συμμερίζονται αυτούς τους στόχους να μετάσχουν σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας».

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο και περιθώρια για μικροκομματικά παιχνίδια. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί, τόνισε για να απευθύνει ταυτόχρονα μήνυμα στο διεθνή σκηνή ότι «θα σεβαστούμε την υπογραφή και υποχρεώσεις χώρας, η Ελλάδα έχει συνέχεια, συνέπεια και αξιοπρέπεια».

Αφού επισήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έδωσε στους πολίτες «λαϊκίστικες, ευκαιριακές υποσχέσεις, πυροτεχνήματα τυχοδιωκτικά», τόνισε ότι «Την αλήθεια τους είπαμε, και με την ψήφο τους δημιουργείται η στέρεη βάση μιας νέας εθνικής ενότητας με κατεύθυνση ευρωπαϊκή».

Κατέληξε με τη δέσμευση ότι θα τιμήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, επισημαίνοντας πως θα «εργαστούμε μαζί με τους εταίρους για να προσθέσουμε στις υποχρεώσεις μας τις αναγκαίες πολιτικές για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της βασανιστικής υπόθεσης της ανεργίας» και είπε με έμφαση ότι «Η Ελλάδα πρέπει να κυβερνηθεί και θα κυβερνηθεί»