Πραγματοποιήθηκε η μοναδική γνωστή εκδήλωση στην Ελλάδα για την Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας μέσω της πλατφόρμας zoom, από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής. Η εκδήλωση ήταν επιτυχής και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αναφερθούν στην συμβολή της Ελληνίδας αγρότισσας στην εθνική οικονομία, αλλά και στον οικογενειακό προϋπολογισμό.  Εκτέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον αγρό, και στα βοσκοτόπια αλλά και στον συνδικαλιστικό τομέα ενώ κατατέθηκαν σκέψεις για την αρτιότερη οργάνωση προγραμμάτων οικονομικών ενισχύσεων τόσο από τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης όσο και από τον εγχώριο Προϋπολογισμό.

Στην εκδήλωση χαιρέτησαν μεταξύ άλλων η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, Πρόεδρος του Αθήνα 2021, η κα Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Πρόεδρος της Επιτροπής Χειροτεχνίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, ο κ. Γιάννης Τσιρώνης πρώην υπουργός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής της ΝΔ Αντώνης Μυλωνάκης κ.α.

Η εκλεγμένη Γραμματέας του ΣΑΕ και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αυστρίας,  Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου  τόνισε μεταξύ άλλων: « Ο απόδημος Ελληνισμός είναι μαζί με τους Έλληνες τους δεμένους με την γη της πατρίδας». Χαρακτήρισε σημαντική την Κοινωνική Οικονομία (Συνεργατισμός) για τις κοινωνίες της υπαίθρου.  «Οι οικονομικές ενισχύσεις», είπε, «πρέπει να πηγαίνουν στα ενεργά μέλη των τοπικών αγροτικών κοινωνιών»  και πρόσθεσε πως πρέπει να θεσμοθετηθούν «Σπίτια του Αγρότη», Αγροτικά Επιμελητήρια, Αγορές Αγροτών, Αγροτικά Σχολεία Μαθητείας,  όπως συμβαίνει σε πολλά κράτη.

Τέλος, η Κα Σαραντοπούλου,  επεσήμανε την σταθερότητα στις χρήσεις γης, τα Κτηνοτροφικά  Πάρκα, τα LEADER ακόμα και στην Αττική και κυρίως την ανάγκη ισόρροπης ανάπτυξης με οριοθετημένους χώρους κατοικίας, παραγωγής, βιοτεχνίας, καλλιέργειας και εκτροφών.

Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου

Γραμματέας ΣΑΕ

Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αυστρίας