(c)ellinikignomi

– Σύμφωνα με εμπιστευτική Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος προς την ΕΚΤ, η χώρα μας θα δαπανήσει τουλάχιστον 600 εκατομμύια ευρώ το 2016 για τις ανάγκες της διαχείρισης των προσφυγικών ροών, ενώ τα κονδύλια από την ΕΕ για την επταετία 2014-2020 είναι μόλις 474 εκατομμύρια ευρώ!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Το πόσο πραγματικά στοιχίζει στην ελληνική οικονομία η προσφυγική κρίση περιγράφεται σε σχετικό δημοσίευμα της ελληνικής έκδοσης της διαδικτυακής εφημερίδας «Huffington Post» , στο οποίο γίνεται αναφορά και σε σχετική απόρρητη Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.trapeza-tis-ellados-
Το δημοσίευμα κρίνει ως πολύ άδικη την κριτική, που υφίσταται η Ελλάδα για τον τρόπο «διαχείρισης» της προσφυγικής κρίσης -που συνοδεύεται και από απειλές για αποπομπή της από την Ζώνη Σένγκεν- καθώς υποστηρίζει, ότι αυτό αποδεικνύεται και από τα ίδια τα μεγέθη της και τα στοιχεία για το βάρος, που επιφέρει η κρίση αυτή στην ελληνική οικονομία και το οποίο η χώρα φαίνεται να σηκώνει σχεδόν…αβασάνιστα!

«Η κριτική αυτή έρχεται, ενώ οι ίδιες οι πολιτικές, που έχουν επιβληθεί από τους Θεσμούς, έχουν διαλύσει τον κρατικό μηχανισμό, που τώρα πασχίζει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων»

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αυτό συμβαίνει, μάλιστα, την στιγμή, που, όπως καλά γνωρίζουν οι εταίροι και δανειστές μας, η ελληνική κοινωνία και η οικονομία πασχίζουν να κρατηθούν όρθιες, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, αλλά και των σκληρών απαιτήσεων των δανειστών. Η κριτική αυτή έρχεται, ενώ οι ίδιες οι πολιτικές, που έχουν επιβληθεί από τους Θεσμούς, έχουν διαλύσει τον κρατικό μηχανισμό, που τώρα πασχίζει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, που φτάνουν στις ελληνικές ακτές.
Κατά το συγκεκριμένο δημοσίευμα, το πόσο δυσβάσταχτο είναι για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας αλλά και για τους παραγωγικούς τομείς του τόπου το προσφυγικό, χωρίς σημαντική εξωτερική βοήθεια, αποδεικνύει η εμπιστευτική Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που παρουσιάστηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2015.

«Η χώρα μας θα δαπανήσει τουλάχιστον 600 εκατομμύια ευρώ το 2016 για τις ανάγκες της διαχείρισης των προσφυγικών ροών, ενώ τα κονδύλια από την ΕΕ παραμένουν ασαφή, αν και τα προγραμματισμένα για την επταετία 2014-2020 είναι μόλις 474 εκατομμύρια ευρώ»

Μεταξύ των πολλών στοιχείων, ένα ξεχωρίζει: Η χώρα μας θα δαπανήσει τουλάχιστον 600 εκατομμύια ευρώ το 2016 για τις ανάγκες της διαχείρισης των προσφυγικών ροών, ενώ τα κονδύλια από την ΕΕ παραμένουν ασαφή, αν και τα προγραμματισμένα για την επταετία 2014-2020 είναι μόλις 474 εκατομμύρια ευρώ (σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εξωτερικών).
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της «Huff Post», τα βασικά σημεία, στα οποία εστιάζει η Έκθεση, είναι το κόστος για τις χώρες διέλευσης, που εκτιμάται, πως έχει υποτιμηθεί, οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό σε επίπεδο ευρωζώνης, τα πιθανά μακροπρόθεσμα οφέλη με «κλειδιά» την αγορά εργασίας και την κοινωνική ενσωμάτωση και η, πιθανότατα, μη αναγκαστικά θετική επίδραση στους «μηχανισμούς προσαρμογής».

«Ένας αριθμός προσφύγων αναμένεται να παραμείνει στην Ελλάδα, αυξάνοντας το δημοσιονομικό κόστος για την στέγαση, την διατροφή και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη»

Στην συνέχεια, η «Huff Post» γράφει τα εξής:
«Το δημοσιονομικό κόστος για τις χώρες διέλευσης μπορεί να καταλήξει να είναι υψηλότερο του αρχικά αναμενόμενου, την στιγμή, μάλιστα, που η αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές «έρχονται» σε μια περίοδο, που η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις, ενώ, εξαιτίας αυτών, υπάρχουν και σημαντικοί περιορισμοί σε διοικητικό επίπεδο.
Το υψηλότερο κόστος προκύπτει από τις αυξημένες ανάγκες ανταπόκρισης σε επιμέρους ζητήματα, ενώ ένας αριθμός προσφύγων αναμένεται να παραμείνει στην Ελλάδα, αυξάνοντας το δημοσιονομικό κόστος για την στέγαση και διατροφή τους, την λήψη ιατρικών προμηθειών κλπ.
Έτσι, σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το εκτιμώμενο κόστος δημοσίων δαπανών για το 2016 ανέρχεται περίπου – και αυτό με συντηρητικές εκτιμήσεις- στο 0,3% του ΑΕΠ (δηλαδή περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ)
Μόνο δε το κόστος έρευνας και διάσωσης ανέρχεται στο 26% του συνολικού του προϋπολογισμού

Οι αρνητικές συνέπειες της προσφυγικής ροής σε κλάδους της οικονομίας και στην τοπική κοινωνία

Ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός προσφύγων διήλθε από λίγα μόνον ελληνικά νησιά, έχοντας ως συνέπεια, η τοπική οικονομία να υποστεί μία σημαντικά διαταραχή, κυρίως στον τομέα του τουρισμού
Το αρνητικό αυτό σοκ είναι πιθανό να «διατηρηθεί», τουλάχιστον και το 2016, καθώς η επιδείνωση της εμπιστοσύνης επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση και τις επενδύσεις
Υπάρχουν συνολικά αρνητικές δευτερογενείς συνέπειες για τον τουρισμό και σε άλλες περιοχές
Καταγράφηκαν ακυρώσεις στις περιοχές, όπου το πρόβλημα είναι πιο οξύ, την στιγμή, που μέχρι την έξαρση του φαινομένου είχε παρατηρηθεί σημαντική αύξηση. Συγκεκριμένα, καταγράφηκε μεγάλη αύξηση στις κρατήσεις στην Κω, στην Λέσβο και στην Λέρο. Τουριστικοί πράκτορες αναφέρουν αρνητικές επιπτώσεις για τον τουρισμό το 2016 σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι προ-κρατήσεις για το 2016 φαίνεται να έχουν μειωθεί κατά 60% στην Κω.

Βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία

Υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος στο εμπόριο, λόγω διαταραχών στην διασυνοριακή κυκλοφορία των εμπορευμάτων
Παρατηρείται αβεβαιότητα στην τοπική οικονομική δραστηριότητα, που δύναται να «διώξει» επενδύσεις
Η συνέχιση της παρούσας κρίσης ή ακόμη χειρότερα μια πιθανή επιδείνωσή της, προσθέτει νέους παράγοντες κινδύνου στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Ποιές είναι, όμως, οι μακροπρόθεσμες και οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις, σύμφωνα με διεθνή Ινστιτούτα:
Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις είναι: Υψηλότερο ΑΕΠ (λόγω της αύξησης των κρατικών δαπανών) και υψηλότερος πληθωρισμός (επίδραση της ζήτησης).
Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις είναι: Υψηλότερη προσφορά εργασίας, χαμηλότερος πληθωρισμός και θετική επίδραση στα συνταξιοδοτικά συστήματα και τα δημοσιονομικά

«Η δεξιότητες των προσφύγων είναι κρίσιμης σημασίας για την “δυναμική” των μισθών…»

Ωστόσο, οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό σε χώρες, όπως η Γερμανία, τείνουν να είναι μεγάλες για εξειδικευμένο προσωπικό (μηχανικού, ιατρούς κα). Η απορρόφηση των προσφύγων στην αγορά εργασίας θα εξαρτηθεί από τις «διαθέσιμες» δεξιότητες. Σημειώνεται, πως στο παρελθόν οι εισροή εργατικού δυναμικού έχει οδηγήσει σε μείωση του των μισθών των ανειδίκευτων εργατών.
Επίσης, όπως τονίζεται στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η ελληνική εμπειρία δείχνει, ότι οι δαπάνες για τις χώρες διέλευσης έχουν υποτιμηθεί, ενώ τα μακροχρόνια οφέλη εξαρτώνται καθοριστικά από την συμμετοχή των προσφύγων στο εργατικό δυναμικό. «Η δεξιότητες των προσφύγων είναι κρίσιμης σημασίας για την “δυναμική” των μισθών…».