Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου. Εκτενές χριστουγεννιάτικο αφιέρωμα-καταπέλτης της αυστριακής εφημερίδας «Der Standard» για τις οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές αποζημιώσεις.

Εκτενή αναφορά στις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, κυρίως από το αναγκαστικό δάνειο αλλά και από τις πολεμικές αποζημιώσεις, για την επί τρισήμισυ χρόνια γερμανοναζιστική Κατοχή, κάνει η αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» στην χριστουγεννιάτικη έκδοσή της, με αφορμή την επικείμενη κατάθεση της σχετικής εμπιστευτικής έκθεσης, από την ειδική ομάδα εργασίας στον Υπουργό Οικονομικών.

«Η «Βέρμαχτ» άφησε πίσω της στην Ελλάδα καμένη γη, πείνα, σαδιστικές σφαγές και εκτοπίσεις»

«Οι Γερμανοί στρατιώτες ήταν στην Ελλάδα από τον Απρίλιο του 1941 έως το Σεπτέμβριο του 1944 και πίσω τους δεν άφησαν τίποτε άλλο, παρά καμένη γη και την μνήμη σε πείνα, σαδιστικές σφαγές και εκτοπίσεις. Η προγιαγιά του σημερινού Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα, αυτοκτόνησε την ημέρα κατά την οποία εισέβαλε στην Αθήνα η «Βέρμαχτ», σημειώνεται στο δημοσίευμα, με τίτλο «Η οργή της Αθήνας για το αναγκαστικό δάνειο με τα δεκαπέντε μηδενικά», στο οποίο φιλοξενείται συνομιλία με τον επικεφαλής της ομάδας εργασίας, Παναγιώτη Καρακούση.
Ο κ. Καρακούσης, που, όπως σημειώνει η εφημερίδα « με την ομάδα εργασίας επί δύο χρόνια ερεύνησαν και υπολόγισαν, τί οφείλει η Γερμανία στους Ελληνες μέχρι σήμερα», εκφράζει θλίψη, βλέποντας, όπως λέει, μερικούς στην Γερμανία και αλλού να αμφισβητούν το προφανές, δηλαδή τις ζημίες που υπέστη η Ελλάδα, καθώς αρκεί και μόνον να αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα είχε τις μεγαλύτερες απώλειες, με το 19% του πληθυσμού της εκείνη την εποχή, δηλαδή 1,4 εκατομμύρια Ελληνες, να έχουν πεθάνει ή να έχουν τραυματιστεί.Zeitungsrolle
Όπως εξηγεί, πρόκειται για ομάδα τεχνοκρατών και ο ίδιος έχει παραμερίσει την οργή του και προσπάθησε να υπολογίσει τα πάντα αντικειμενικά, χωρίς οι έρευνες της ομάδας να έχουν κανένα πολιτικό στόχο και να σχετίζονται με την δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα.

Το ποσό των 162 δισεκατομμυρίων ευρώ απαιτεί από τους Γερμανούς ο Μανώλης Γλέζος

Στο δημοσίευμα σημειώνεται, ότι το ποσό των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, που φέρεται να αναφέρθηκε σε ενημέρωση της ειδικής επιτροπής της Βουλής, είναι κατά πολύ μικρότερο από τα 162 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία ζητάει ο Μανώλης Γλέζος, «ο λαϊκός ήρωας, που ως νεαρός μαζί με έναν φίλο του τον Μάϊο του 1941 κατέβασαν από την Ακρόπολη την σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό και ο οποίος σήμερα, 92 χρονος πλέον, βρίσκεται στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο για το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ».
Η αυστριακή εφημερίδα παρατηρεί, ότι τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ είναι το πολλαπλάσιο εκείνου, που κατέβαλε το 1960 η Δυτική Γερμανία στους Ελληνες ως «αποζημίωση» για τα θύματα του ναζισμού στα τρισήμισι χρόνια κατοχής, όταν η «Βέρμαχτ» είχε μεταφέρει στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης 70.000 Εβραίους από την Ελλάδα, από τους οποίους δεν επέστρεψε σχεδόν κανείς και όταν είχε εκτελέσει 130.000 άμαχους στην χώρα.
Συμπληρώνει δε, ότι η επιχειρηματολογία των γερμανικών κυβερνήσεων είναι κατά κάποιον τρόπο ανέντιμη, όπως επισημαίνουν επανειλημμένα Γερμανοί ιστορικοί (Χάγκεν Φλάισερ, Αλμπρεχτ Ριτσλ κ.α.), διότι μετά το 1945 η Βόννη «παρηγορούσε» τους Ελληνες, πως, όταν η Γερμανία θα έχει επανενωθεί, θα μπορούσε να λυθεί οριστικά το ζήτημα των αποζημιώσεων. Ωστόσο, όταν έγινε πραγματικά η επανένωση, ήταν ήδη αργά, καθώς οι Γερμανοί στην «Συνθήκη των δύο συν τέσσερις» του 1990 περιέλαβαν προληπτικές διατάξεις για να αποτρέψουν περαιτέρω αξιώσεις για αποζημιώσεις.

Ενάμισι τρισεκατομμύρια δραχμές αφαίρεσαν το 1942 οι Γερμανο-ιταλοί από την Τράπεζα της Ελλάδος

Στην συνέχεια του άρθρου σημειώνεται, πως κατά την επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Γιόαχιμ Γκάουκ την περασμένη άνοιξη στην Ελλάδα, ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας είχε ζητήσει να αρχίσει, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, η αποπληρωμή των αποζημιώσεων από τη Γερμανία, κάτι στο οποίο ο Γιόαχιμ Γάουκ είχε αντιτάξει χαρακτηριστικά «Ξέρετε τι πρέπει να απαντήσω: Η νομική οδός για αυτό έχει κλείσει».
Η «Ντερ Στάνταρντ» αναφέρει, όμως, ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τους υπαλλήλους στο Υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα και για τον Παναγιώτη Καρακούση, που για πρώτη φορά συγκέντρωσε όλα τα διασκορπισμένα αρχεία και ο οποίος στο σημειωματάριο του σημειώνει έναν δεκαπενταψήφιο αριθμό, δηλαδή 1,5 τρισεκατομμύρια δραχμές που αφαιρέθηκαν και είναι καταγεγραμμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας, ως καταναγκαστικό δάνειο, το οποίο απέσπασαν τον Μάρτιο του 1942 από τους Ελληνες, το γερμανικό Ράϊχ και η Ιταλία.
Σημειώνει επιπλέον, πως οι υπάλληλοι σε αυτούς τους υπολογισμούς τους δεν συμπεριέλαβαν καν τα δισεκατομμύρια δραχμών, που ήταν τα μηνιαία έξοδα των κατοχικών δυνάμεων, ενώ, όπως παρατηρεί ο Παναγιώτης Καρακούσης, το δάνειο παραμένει ανοικτό και υπάρχουν οι υπογραφές των κατακτητών, που μάλιστα λίγο πριν από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είχαν πληρώσει δύο δόσεις του, κάτι που αποδεικνύει, πως επρόκειτο για ένα δάνειο.

Η φωτογραφία από το Δήμο Διστόμου