Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Aπώλεια μεταξύ 1,7 και 3,5 εκατoμμυρίων θέσεων εργασίας θα έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν προχωρήσει η αναγνώριση της Κίνας ως «οικονομίας της αγοράς», σύμφωνα με μελέτη για λογαριασμό 25 ομοσπονδιών ευρωπαϊκών βιομηχανιών.
Η έκθεση εξηγεί, πως η ενδεχόμενη χορήγηση του εν λόγω στάτους στην Κίνα μέχρι το τέλος του 2016, όπως επιδιώκει το Πεκίνο, είναι σημαντική, διότι, θα μειώσει την ικανότητα της ΕΕ να επιβάλει δασμούς αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές από την Κίνα. Συγκεκριμένα, η έκθεση προβλέπει, ότι οι εισαγωγές βιομηχανικών αγαθών στην ΕΕ θα αυξηθούν κατά 25% έως 50% κατά τα επόμενα τρία χρόνια, με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 1% έως 2% το ΑΕΠ της Ένωσης, κάτι που μεταφράζεται σε απώλεια 1,7 με 3,5 πιθανών θέσεων εργασίας.

«Η ΕΕ ερευνά τις ενδεχόμενες οικονομικές και νομικές επιπτώσεις από την κατάργηση των μέσων εμπορικής άμυνας με την Κίνα»

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, πολλοί αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν ταχθεί υπέρ της μονομερούς χορήγησης του επίσημου χαρακτηρισμού της «οικονομίας της αγοράς» στην Κίνα, ενώ οι ΗΠΑ και άλλα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου εξετάζουν το εν λόγω ενδεχόμενο.china-flag
Ο αρμόδιος εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε, πως η Κομισιόν εξετάζει προσεκτικά την εν λόγω μελέτη. «Αυτή την στιγμή ερευνούμε τις ενδεχόμενες οικονομικές και νομικές επιπτώσεις από την κατάργηση των μέσων εμπορικής άμυνας με την Κίνα. Ωστόσο, η Επιτροπή δεν παίρνει αυτήν την απόφαση μόνη της, καθώς λαμβάνει υπόψη της την γνωμοδότηση του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου», κατέληξε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας, πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία για την υποβολή της σχετικής πρότασης από την Επιτροπή.