Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές, μεγάλη ανησυχία και φόβους προκαλεί στην ελληνική πλευρά η απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει προσωρινά την Συνθήκη Σένγκεν, επαναφέροντας τους ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία. Το ντόμινο, που ακολούθησε, αλλά και η αδυναμία των Ευρωπαίων Υπουργών Εσωτερικών να συμφωνήσουν στο μεταναστευτικό, δημιουργούν μεγάλο προβληματισμό στην Αθήνα. OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Πλέον, μετά το ντόμινο, που φέρνει το κλείσιμο των συνόρων,χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες, που εισέρχονται στην Ελλάδα από το Ανατολικό Αιγαίο, ενδέχεται να εγκλωβιστούν στην χώρα μας, μην μπορώντας να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Ηδη από χθες, η Υπηρεσία Ασύλου ξεκίνησε να καταρτίζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο αύξησης των αιτημάτων ασύλου από Σύρους πρόσφυγες, που δεν θα έχουν δυνατότητα μετάβασης στην Γερμανία.

Η Αυστρία, η Πολωνία και η Σλοβακία ανέστειλαν ή προτίθενται να αναστείλουν την Συνθήκη Σένγκεν, επαναφέροντας ελέγχους στα σύνορά τους, κάτι, που ήδη κάνει από τον περασμένο Αύγουστο η Ουγγαρία

Η Αυστρία, η Πολωνία και η Σλοβακία ανέστειλαν ή ξεκαθάρισαν, ότι προτίθενται να αναστείλουν την Συνθήκη Σένγκεν, επαναφέροντας ελέγχους στα σύνορά τους, ενώ παρόμοια στρατηγική ακολουθεί, ήδη από τον περασμένο Αύγουστο και η Ουγγαρία.
Οι Υπουργοί Εσωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν χθες να λύσουν το αδιέξοδο στο θέμα κατανομής των εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων, που έχουν αναζητήσει άσυλο στην Ευρώπη φέτος, καθιστώντας αμφίβολη μια τελική συμφωνία.
Η αμετάκλητη αρνητικότητα από έναν πυρήνα πρώην κομμουνιστικών ανατολικών χωρών εμπόδισε τις προσπάθειες της Γερμανίας και της Γαλλίας να εξασφαλίσουν συμφωνία στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μετεγκατάσταση 120.000 ατόμων από χώρες, που βρίσκονται στα σύνορα της ΕΕ, βάσει υποχρεωτικών εθνικών ποσοστώσεων.

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία ήταν οι πρώτες χώρες, που απέρριψαν τις εκκλήσεις να αποδεχθούν ένα σύστημα ποσόστωσης για έναν μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων

Μετά από έξι ώρες συζητήσεων, που δεν οδήγησαν, όμως, σε άρση των διαφωνιών, οι Υπουργοί ανέβαλαν την τελική τους απόφαση, λέγοντας, ότι ελπίζουν να συμφωνήσουν στην προγραμματισμένη, προσεχή συνάντησή τους, στις 8 Οκτωβρίου.
Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι, μετά από την τελική νομική έγκριση ενός προηγούμενου σχεδίου για την μετεγκατάσταση 40.000 ατόμων σε χώρες, που δέχονται εθελοντικά να τους φιλοξενήσουν, η Ουγγαρία και η Σλοβακία ήταν οι πρώτες χώρες, που απέρριψαν τις εκκλήσεις να αποδεχθούν ένα σύστημα ποσόστωσης για έναν μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων. Οι διαφωνούντες υποστήριξαν, ότι κάτι τέτοιο θα προσελκύσει περισσότερους μετανάστες και θα θέσει σε κίνδυνο το σύστημα ανοιχτών συνόρων της Ευρώπης.