Το συνέδριο της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης χαρακτηρίζεται από την αγωνία για τις επικείμενες εκλογές στη Βαυαρία. Αποστασιοποίηση από το ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία.Το συνέδριο της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) το Σάββατο στο Μόναχο χαρακτηρίστηκε από μηνύματα κομματικής ενότητας αλλά και την έκκληση για κινητοποίηση των οπαδών. Στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες ως τις εκλογές στο κρατίδιο της Βαυαρίας, στο επίκεντρο των προσπαθειών των Χριστιανοκοινωνιστών θα βρίσκεται ο υψηλός αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Οι ομιλητές του συνεδρίου προειδοποίησαν ότι θα επικρατήσει πολιτική αστάθεια στη Βαυαρία αν όντως επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων για πτώση της εκλογικής δύναμης της CSU, απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας και την είσοδο στη βαυαρική βουλή συνολικά επτά κομμάτων. Το γεγονός ότι η Βαυαρία είναι το οικονομικά πιο ισχυρό κρατίδιο της Γερμανίας και έχει την χαμηλότερη ανεργία στη χώρα είναι σύμφωνα τον πρόεδρο της CSU και υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ επίτευγμα της κυβερνητικής πολιτικής του κόμματός του.

Στο στόχαστρο το AfD

Η εκ νέου ανάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας της CSU απειλείται κυρίως από το ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο μπορεί να ελπίζει σε διψήφιο εκλογικό αποτέλεσμα. Μεγάλος αριθμός των ψηφοφόρων αυτού του κόμματος ήταν οπαδοί των Χριστιανοκοινωνιστών. Στόχος της CSU είναι να κερδίσει ξανά αυτούς ψηφοφόρους. Απευθυνόμενος στους συνέδρους, ο κ. Ζεεχόφερ επεσήμανε ότι το κόμμα του είναι μια κεντροδεξιά πολιτική δύναμη με σαφείς αποστάσεις από την ακροδεξιά. Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση αποδοκιμάζει την ακροδεξιά βία, φαινόμενα μίσους ενάντια στους ξένους και τον αντισημιτισμό, τόνισε ο κ. Ζεεχόφερ για να καταγγείλει στη συνέχεια ότι η Εναλλακτική για τη Γερμανία ακολουθεί μια πολιτική που στοχεύει στην «αποσύνθεση του κράτους».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ένα θέμα που βασίζει την πολιτική του το λαϊκίστικο κόμμα AfD, o Χορστ Ζεεχόφερ υποστήριξε τη σκληρή στάση που ακολουθεί ως υπουργός Εσωτερικών και ανακοίνωσε παράλληλα νομοσχέδιο για τη νόμιμη μετανάστευση εξειδικευμένου προσωπικού στη Γερμανία. Ωστόσο επεσήμανε πως αυτό δεν θα οδηγήσει σε «ανοιχτές πόρτες για τον καθένα». Βασικότερα κριτήρια για να μπορεί κάποιος να εγκατασταθεί στη χώρα ως μετανάστης θα είναι η γνώση της γερμανικής γλώσσας και η επαγγελματική κατάρτιση.

Παναγιώτης Κουπαράνης