(c) elliniki-gnomi.eu

Μετά το “ΟΧΙ” του ιταλικού δημοψηφίσματος, η ΕΚΤ παρεμβαίνει για να στηρίξει με όλα τα διαθέσιμα μέσα το ιταλικό τραπεζικό σύστημα και το ευρώ!
-Διεθνείς αναλυτές: “Αν η Ιταλία χρειασθεί περαιτέρω στήριξη, θα πρέπει να ζητήσει επισήμως βοήθεια και τότε θα χρειασθεί ένα πρόγραμμα διάσωσης, για το οποίο θα αναλάβει ρόλο το ΔΝΤ”!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Τον κίνδυνο του “ντόμινο” στις αγορές, σπεύδει να προλάβει η ΕΚΤ, φοβούμενη, ότι το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή και έντονους κλυδωνισμούς στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στις αγορές ομολόγων.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το επιτελείο του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στην Φραγκφούρτη, που είχε προετοιμασθεί για το ενδεχόμενο αρνητικής έκβασης του δημοψηφίσματος και από την περασμένη εβδομάδα είχε καταρτίσει ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης του ιταλικού τραπεζικού συστήματος, με αυξημένες αγορές κρατικών και άλλων χρεογράφων, είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλους τους διαθέσιμους μηχανισμούς στήριξης και όλα τα μέσα άμεσης και έμμεσης παρέμβασης, όχι μόνον στις αγορές ομολόγων, αλλά και στα χρηματιστήρια, όπως και στις αγορές συναλλάγματος.
Μετά το δημοψήφισμα και την αναταραχή, που προκάλεσε το αποτέλεσμά του, στήριξη θα χρειασθούν ιδιαίτερα οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών. Οι αγορές φοβούνται, ότι λόγω κυβερνητικής αστάθειας, θα είναι δύσκολο να προχωρήσουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης-εξυγίανσης και οι ανακεφαλαιοποιήσεις, για τις οποίες ο Ρέντσι βρισκόταν σε αντιπαράθεση με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, ζητώντας να γίνουν με κρατικό χρήμα και με εξτρα βοήθεια από την Ε.Ε..

“Αν η Ιταλία χρειασθεί περαιτέρω στήριξη, θα πρέπει να ζητήσει επισήμως βοήθεια και τότε θα χρειασθεί ένα πρόγραμμα διάσωσης, για το οποίο θα αναλάβει ρόλο το ΔΝΤ”!

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αποφασιστικές παρεμβάσεις άρχισαν να γίνονται ήδη με το άνοιγμα των αγορών, με στόχο να αποτραπεί η δημιουργία καθοδικού «σπιράλ» με πτώση τιμών-ρευστοποιήσεις-περαιτέρω πτώση, ενώ αγορές ιταλικών κρατικών και άλλων χρεογράφων θα γίνουν και μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, που βρίσκεται σε εξέλιξη.ependuseiseuros
Ωστόσο, η παρέμβαση της ΕΚΤ θα είναι “λελογισμένη” και θα έχει μικρή χρονική διάρκεια, έχοντας πρωταρχικό στόχο να περιορίσει την μεταβλητότητα και να οδηγήσει τις αγορές σε σταθεροποίηση.
Ετσι, αν η Ιταλία χρειασθεί περαιτέρω στήριξη, θα πρέπει να ζητήσει επισήμως βοήθεια. Εν τοιαύτη περιπτώσει, όπως επισημαίνουν αναλυτές διεθνών οίκων, «δεν θα είναι στο χέρι της ΕΚΤ να ενεργήσει. Θα χρειασθεί ένα πρόγραμμα διάσωσης. Και εκεί θα αναλάβει ρόλο το ΔΝΤ».
Πάντως, σύμφωνα με τις ίιες πληροφορίες, το ζήτημα της Ιταλίας θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, την ερχόμενη Πέμπτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ