Μιλάει σήμερα στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ο δρ Πάνος Κορωνάκης-Rohlf με αφορμή την σημαντική συγγραφική του δουλειά – Ο ίδιος είναι Πρόεδρος του του κοινωφελούς ιδρύματος «Richard und Anne Rohlf Stiftung» – Επίσης τονίζει ότι η οικονομική κρίση δεν μπορεί να επηρεάσει τις βαθιές ρίζες φιλίας, αγάπης και σεβασμού μεταξύ του Ελληνικού και του Γερμανικού λαού.

Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη.

Ο δρ Πάνος Κορωνάκης-Rohlf γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961 και σπούδασε χημικός μηχανικός. Συνέχισε για μεταπτυχιακές σπουδές στα γερμανόφωνα Πολυτεχνεία της Αυστρίας, της Ελβετίας και της Γερμανίας, και ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή του στη βιοτεχνολογία. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Ελλάδα και τη Γερμανία ως Διευθύνων Σύμβουλος γερμανικής πολυεθνικής εταιρείας ιατρικών προϊόντων. Τον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με την οικογένειά του, τη συγγραφή, τη φωτογραφία, και με κοινωφελές ανθρωπιστικό έργο, κυρίως μέσω του κοινωφελούς ιδρύματος «Richard und Anne Rohlf Stiftung», του οποίου είναι Πρόεδρος. Έχει συγγράψει με τη Μαρία Μπατζίνη τα βιβλία: Η Αρχαία Ελλάδα και ο Σύγχρονος Μάνατζερ (εκδ. Καλέντη 2009), Εν Δελφοίς Σοφία: Τα παραγγέλματα των επτά σοφών (εκδ. Τόπος 2011) και Ελληνική Σοφία: Η γη και οι άνθρωποι (εκδ. Τόπος 2012). Από τις εκδόσεις Μοτίβο κυκλοφορεί το βιβλίο του Famous Freemasons Said: An anthology of famous Freemasons’ quotations (2013). Σήμερα μιλάει στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ, όπου ανάμεσα σε άλλα τονίζει:

«Θεωρώ τον ελληνικό μας  πολιτισμό σαν ένα σπάνιο, μοναδικό και πανάκριβο δώρο που χαρίζεται στον κάθε Έλληνα τόσο απλόχερα με τη γέννησή του. Αυτό το ιδιαίτερο δώρο που χαρίστηκε σε όλους τους Έλληνες πρέπει να το διαφυλάξουμε όλοι μας με την καθημερινή εφαρμογή του στη ζωή μας. Το «περιτύλιγμα» αυτού του δώρου μπορεί να έχει επιδράσεις πολυπολιτισμικές στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία που ζούμε, αλλά δεν επηρεάζει τον πολιτισμό μας».

-Στα βιβλία σας αναφέρεστε κυρίως στην ελληνική γη και τις σχέσεις της Ελλάδος με τους ανθρώπους της. Μπορείτε να μας πείτε ποια είναι τα κίνητρα για να ασχοληθείτε με αυτή τη θεματολογία; Πως ξεκινήσατε; Τι είναι αυτό που σας έδωσε την ώθηση της ενασχόλησης;

“Δίχως παρελθόν δεν μπορεί να υπάρχει ούτε παρόν ούτε μέλλον! Μια πολύ ζωτικής σημασίας ρίζα για ένα υγιές μέλλον όλου του κόσμου, μια ρίζα γεμάτη μεγαλείο που φτάνει χωμένη σε ένα μοναδικό και πλούσιο παρελθόν, βρίσκεται στην Ελλάδα.

Θεωρώ σαν Έλληνας καθήκον μου, με τις προσπάθειες μου και με την δουλειά μου να γίνω και εγώ πρέσβης της πατρίδος μας, υπερασπίζοντας όπως μπορώ την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά!».

– Πιστεύετε ότι έχει κάτι το ξεχωριστό η ελληνική γη; Τι είναι αυτό που την διαφοροποιεί;

«Η Ελλάδα είναι το πολύ ιδιαίτερο κομμάτι Γης που ο Δημιουργός του χάρισε απλόχερα τόσες ομορφιές, τόσα χρώματα και τόσο φως.

Η Ελλάδα είναι η χώρα που ερωτεύεσαι από την πρώτη στιγμή, με έναν Έρωτα μοναδικό και ιδιαίτερο που σε συνοδεύει μια ολόκληρη ζωή».

– Εμπνέει και σήμερα τη δημιουργία; Ή υπό την επιροή ενός άκρατου καταναλωτισμού τις τελευταίες δεκαετίες η ελληνική γη δεν έχει καμιά σχέση με την αρχαία ελληνική γη;

«Ο καταναλωτισμός έχει ένα  πολύ σύντομο χρόνο και κύκλο ζωής, και δεν επηρεάζει με τίποτα τα βαριά θεμέλια και τις ισχυρές βάσεις του μοναδικού σε όλο τον κόσμο ελληνικού πολιτιστικού οικοδομήματος!».

-Πρέπει σήμερα ο σύγχρονος Έλληνας να έχει ως πρότυπο τους αρχαίους, το έργο τους και τη σοφία τους για να προχωρησει στην πρόοδο και στη δημιουργία μιας άλλης κοινωνίας;

«Θεωρώ τον ελληνικό μας  πολιτισμό σαν ένα σπάνιο, μοναδικό και πανάκριβο δώρο που χαρίζεται στον κάθε Έλληνα τόσο απλόχερα με τη γέννησή του. Αυτό το ιδιαίτερο δώρο που χαρίστηκε σε όλους τους Έλληνες πρέπει να το διαφυλάξουμε όλοι μας με την καθημερινή εφαρμογή του στη ζωή μας. Το «περιτύλιγμα» αυτού του δώρου μπορεί να έχει επιδράσεις πολυπολιτισμικές στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία που ζούμε, αλλά δεν επηρεάζει τον πολιτισμό μας».

– Τον ελεύθερο χρόνο σας, ασχολείστε και με το κοινωφελές ανθρωπιστικό έργο, κυρίως μέσω του κοινωφελούς ιδρύματος «Richard und Anne Rohlf Stiftung», του οποίου είστε Πρόεδρος. Μπορείτε να μας μιλήσετε για αυτό το έργο αλλά και για το ίδρυμα;

«Το κοινωφελές ίδρυμα “Richard und Anne Rohlf Stiftung”, ιδρύθηκε με τη μεγάλη δωρεά της οικογένειας Richard & Anne Rohlf, που υπήρξαν συνιδρυτές της γερμανικής βιομηχανίας οικιακών συσκευών  και ξυριστικών μηχανών BRAUN.

Είμαι υπερήφανος που έχω την τιμή σαν Πρόεδρος Δ.Σ. του ιδρύματος, να πραγματοποιώ κάθε χρόνο βάση του καταστατικού του κοινωφελούς ιδρύματος σημαντική υποστήριξη:

α) σε πάσχοντες ηλικιωμένους

β) σε πάσχοντα παιδάκια

γ) σε καλλιτέχνες που προσπαθούν να ομορφαίνουν τη ζωή μας με το έργο τους, κάνοντας μας να ξεχάσουμε τη ρουτίνα της καθημερινότητας».

– Εκτιμάτε ότι, με αφορμή την κρίση στις σχέσεις Ελλάδος και Γερμανίας, οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα;

Dr  Panos Koronakis-gia dekaexi selida«Η Γερμανία δημιούργησε τους τελευταίους αιώνες ένα τεράστιο παγκόσμιο πολιτιστικό κτίσμα, με πολύ μεγάλους φιλοσόφους, ποιητές , συνθέτες και λογοτέχνες κ.ά.

Οι περισσότεροι από αυτούς πήραν δείγματα από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και δέχθηκαν το φώς της έμπνευσης για δημιουργία από την Ελλάδα.

Η οικονομική κρίση που ζούμε με όλα τα τεράστια προβλήματα δεν μπορεί να επηρεάσει τις βαθιές ρίζες φιλίας, αγάπης και σεβασμού μεταξύ του Ελληνικού και του Γερμανικού λαού».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ