Δύσκολη η εποχή μας για όλους, αλλά και για τους νέους της Χώρας μας. Φραγμοί και τείχη, μπροστά από όνειρα και ελπίδες! Πολλοί έφυγαν και συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό και πολλοί ακόμη σκέφτονται να φύγουν προσπαθώντας να βρουν διέξοδο στον περιορισμό. Λίγα λόγια και σκέψεις, λοιπόν, σχετικά με τη «φυγή» αυτή των νέων Ελλήνων επιστημόνων, που δυστυχώς έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Οι νέοι επιστήμονες, βρίσκοντας παντού τις πόρτες εργασίας κλειστές και έχοντας χάσει πλέον την αξιοπρεπή τους διαβίωση και εργασιακή προοπτική στην ίδια τους τη Χώρα, έχασαν πλέον παντελώς και την ελπίδα τους. Αισθανόμενοι λοιπόν, απελπισία για το μέλλον τους, φεύγουν πλέον κατά χιλιάδες στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα η Πατρίδα μας να στερείται τις πολύτιμες υπηρεσίες τους.

Θέλω, όμως να πιστεύω και να ελπίζω, πως η «φυγή» λόγω των άσχημων συνθηκών στη Χώρα μας, μπορεί να είναι προς το εξωτερικό φυσικά, αλλά μπορεί να είναι και προς το εσωτερικό.

Η «φυγή» προς το εσωτερικό μπορεί να λάβει τη μορφή της άρνησης αποδοχής της διαφθοράς, του κομματικού κράτους, του πελατειακού κατεστημένου, της άρνησης της αναξιοκρατίας, της άρνησης συμβιβασμού και προϋποθέτει το σωματικό και ψυχικό σθένος για αγώνες και μάχες. Ποτέ με όπλα ή βία, αλλά χρησιμοποιώντας κατάλληλα και ορθά το μυαλό, την υγιή σκέψη και το ήθος.

Κωνσταντίνος Κρητικός

Επιμελητής Παθολογίας Ε.Σ.Υ.,

Μετεκπαιδευθείς στο Σακχαρώδη Διαβήτη,
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών,
Reader των Ιατρικών Εκδόσεων Oxford University Press, U.K. (Oxford Handbook of Clinical Medicine & Oxford Handbook of Clinical Specialties),
Reviewer του Ευρωπαϊκού Περιοδικού Παθολογίας (European Journal of Internal Medicine)

kritikos