Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Παρά το γεγονός, ότι επικρατεί διεθνώς μεγάλη ανησυχία για τις οικονομικές και χρηματιστηριακές εξελίξεις στην Κίνα, οι αγοραστές χρέους δεν φαίνονται εφέτος τόσο ανήσυχοι για την υπερτιμημένη αγορά ακινήτων και την επιβραδυνόμενη ανάπτυξη της χώρας αυτής. Συσσωρεύουν ομόλογα υψηλού κινδύνου κινεζικών εταιρειών -ακόμη και αυτά, που πωλούνται στις ΗΠΑ, όπου η όρεξη για ανάληψη ρίσκου εξασθενίζει γενικότερα.
Αν εξετάσουμε, για παράδειγμα, μια «δεξαμενή» αποτιμημένων σε δολάρια ομολόγων αξίας 41,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που σε μεγάλο βαθμό εκδόθηκαν από υπερχρεωμένες κινεζικές εταιρείες ακινήτων, διαπιστώνουμε, ότι το χρέος είχε απόδοση 9,2% εφέτος, που ισοδυναμεί με κέρδος αγοράς 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με δείκτη, που καταρτίζει η “Bank of America Merrill Lynch”.

“Το πραγματικό πρόβλημα θα έρθει από το χρέος των κινεζικών εταιρειών, που αποτιμάται σε δολάρια”

Αυτά τα παχυλά κέρδη είναι αρκετά εντυπωσιακά, εάν συγκριθούν με τις απώλειες από τα αμερικανικά ομόλογα υψηλής απόδοσης, τα οποία πλήττονται εν μέσω της ραγδαίας πτώσης των τιμών εμπορευμάτων και της εξασθένισης του οικονομικού momentum, ιδιαίτερα στην Κίνα.china-flag
Ο Frederic Neumann, διευθυντής του τμήματος ερευνών της HSBC για την ασιατική οικονομία το έθεσε πιο ωμά, καθώς σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη ανέφερε, ότι «με πολλούς τρόπους, η αγορά έχει πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα». Ενώ το κινεζικό χρέος σε τοπικό νόμισμα μπορεί να κρατήσει την αξία του, «το πραγματικό πρόβλημα θα έρθει από το χρέος των κινεζικών εταιρειών, που αποτιμάται σε δολάρια».
Οι κινεζικές αγορές χρέους έχουν επωφεληθεί από την χρηματιστηριακή αναταραχή της χώρας, γεγονός, που έχει ωθήσει τους τοπικούς επενδυτές στην ασφάλεια των ομολόγων. Πολλά από αυτά τα χρήματα “βαλτώνουν”, με τα θεσμικά όργανα να θέλουν να κρατήσουν τα κεφάλαιά τους εντός συνόρων.

Επενδυτές έφτασαν ως τις ΗΠΑ, όπου και αγοράζουν τα ομόλογα των κινεζικών εταιρειών

Αλλά μερικοί από αυτούς τους επενδυτές έφτασαν ως τις ΗΠΑ, όπου και αγοράζουν τα ομόλογα των κινεζικών εταιρειών. Αυτό ενισχύει το μερίδιο της αποτιμημένης σε δολάρια αγοράς σε χρέος σε μια απίθανη στιγμή.
Για παράδειγμα, τα ομόλογα ΗΠΑ χαμηλής διαβάθμισης της “Hopson Development Holdings” έχουν κερδίσει 25% εφέτος. Μεταξύ των μεγαλύτερων επενδυτών του χρέους της εταιρείας έως τον Ιούνιο ήσαν οι ασιατικές επιχειρήσεις “Value Partners”, “Eastspring Investments” και “BEA Union Investment”, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου “Bloomberg”.
Και οι επενδυτές έχουν αποφασίσει να αγνοήσουν την απόδοση των μετοχών. Τα εκφρασμένα σε δολάρια ομόλογα junk της εταιρείας ανάπτυξης “Fantasia Holdings Group” έχουν κερδίσει περισσότερο από 7% από τα τέλη Ιουλίου, ενώ η μετοχή της έχει βυθιστεί κατά το ίδιο ποσοστό περίπου στο ίδιο διάστημα. Η “Value Partners” είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους κατόχους του χρέους της, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου “Bloomberg”.

Εφέτος αναμένονται πολλά “κανόνια” κινεζικών εταιρειών, καθώς ωριμάζει χρέος ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Οι επενδυτές έχουν δηλώσει ξεκάθαρη προτίμηση για αυτό το χρέος, αλλά δεν είναι σαφές, κατά πόσον όλες αυτές οι εταιρείες μπορούν να παραμείνουν φερέγγυες για αρκετό καιρό ώστε να το επιστρέψουν. Και η Κίνα έχει καταστήσει σαφές, ότι δεν πρόκειται να στηρίξει κάθε οφειλέτη, που ετοιμάζεται για πτώχευση.
Η “Kaisa Group Holdings” έγινε η πρώτη εταιρεία real estate της Κίνας, που πτώχευσε από το χρέος της σε δολάρια τον Απρίλιο. Οι αναλυτές πιστεύουν, ότι αυτό είναι μόνον η αρχή και αναμένονται περισσότερα «κανόνια», αφού εφέτος ωριμάζει χρέος ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το ράλι στα κινεζικά ομόλογα junk, που αποτιμώνται σε δολάρια, αντικατοπτρίζει την φούσκα των ακινήτων της χώρας και όλοι οι έγκυροι αναλυτές περιμένουν, ότι τα κινεζικά ομόλογα και τα ακίνητα σύντομα θα ξεφουσκώσουν ή θα σκάσουν με “πάταγο”!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ