-Παρά τις -δήθεν- μεταξύ τους διαφωνίες, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε συμφωνούν, πώς πρέπει να «τελειώνουν» με την Ελλάδα και να την οδηγήσουν σε έξοδο από την ευρωζώνη.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου, η αίσθηση, ότι «απλά το Βερολίνο δεν θέλει Συμφωνία» και βρίσκει ως αφορμή την αίτηση νέων μέτρων και προαπαιτουμένων.Fahnen_Europaparlament
Η γερμανική Κυβέρνηση πρακτικά ανάγκασε τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε μία άτακτη υποχώρηση, τον οδήγησε να υπογράψει νέο μνημόνιο, ψηφίζοντας σκληρά μέτρα με δύο νομοσχέδια, εμβόλισε τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ζητάει νέα προαπαιτούμενα, εκτός όλων αυτών, που περιλαμβάνονται στην αρχική Συμφωνία, που αποφασίστηκε κατά την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Και αυτό το κάνει η Γερμανία, όχι για να υπογραφεί η Συμφωνία, που αποφασίστηκε, αλλά για ένα πρόγραμμα-γέφυρα, προκειμένου, μόνο και μόνο να πληρωθεί στις 20 Αυγούστου η δόση των 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την ΕΚΤ.

Παρά τις -δήθεν- μεταξύ τους διαφωνίες, Μέρκελ και Σόϊμπλε συμφωνούν, πώς πρέπει να «τελειώνουν» με την Ελλάδα

Κατά τις εκτιμήσεις ειδικών, πρόκειται για ένα καλοστημένο σχέδιο των Γερμανών με στόχο να υπονομεύσουν τον Αλέξη Τσίπρα και να τελειώνουν με την Αριστερά, το οποίο ολοκληρώνεται με την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ. Αυτός ήταν εξ’ αρχής και είναι ο στόχος του Σόϊμπλε και της Μέρκελ, που, παρά τις -δήθεν- μεταξύ τους διαφωνίες, συμφωνούν, πώς πρέπει να «τελειώνουν» με την Ελλάδα.
Μας οδηγούν, δηλαδή, απλά σε μία συντεταγμένη έξοδο από την Ευρωζώνη, σε ένα Grexit, την στιγμή, που ορισμένοι στην Ελλάδα αναρωτιούνται, αν θα έπρεπε να υπάρχει «plan B» εκ μέρους της Κυβέρνησης, κατηγορώντας τον Γιάννη Βαρουφάκη για κρυφό σχέδιο υπονόμευσης της χώρας.
Ο Σόϊμπλε σε καμία περίπτωση δεν θέλει να υπογραφεί Συμφωνία μέχρι τις 18 Αυγούστου και θα κάνει, ότι μπορεί να την αποτρέψει, προτείνοντας ένα νέο πρόγραμμα-γέφυρα, το οποίο, όμως, για να το πάρει η Ελλάδα, θα πρέπει να ψηφίσει νέα προαπαιτούμενα.

Πίσω από την φαινομενικά επικοινωνιακής υφής κόντρα της Κυβέρνησης με τους δανειστές βρίσκεται η πρώτη μεγάλη μάχη, που δίνει η Κυβέρνηση μετά την Συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα προαπαιτούμενα είναι μειώσεις στις συντάξεις κατά 30%, μείωση του κατώτατου μισθού γιατί τώρα είναι πολύ υψηλός, νέοι φόροι κ.α. Και να φανταστεί κανείς, ότι ακόμη η διαπραγμάτευση δεν έχει ξεκινήσει!
Ήδη, πίσω από την φαινομενικά επικοινωνιακής υφής κόντρα της Κυβέρνησης με τους δανειστές για το κατάλυμα, το μέρος διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων και την είσοδο των εκπροσώπων των δανειστών στα Υπουργεία, βρίσκεται η πρώτη μεγάλη μάχη, που δίνει η Κυβέρνηση μετά την Συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Αυτή δεν είναι άλλη από την προσπάθεια για άμεση υπογραφή του συμφωνηθέντος Μνημονίου των 85 δισεκατομμυρίων ευρώ, την ώρα, που οι πιστωτές πιέζουν για κύρωση και τρίτης δέσμης προαπαιτούμενων μέτρων μέσα στον Αύγουστο.

«Ούτε στην Συμφωνία της Συνόδου της Ευρωζώνης, ούτε στις δύο επιστολές του Υπουργού Οικονομικών προς τον ESM αναφέρεται, ότι θα υπάρξει και τρίτη δέσμη προαπαιτουμένων πριν από την ψηφοφορία για το νέο πρόγραμμα στις 18 Αυγούστου»

«Δεν θα υπάρξει τρίτο πακέτο με προαπαιτούμενα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε μετά την συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Θα εφαρμόσουμε την Συμφωνία του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής και ελπίζουμε, ότι όλα θα πάνε καλά» τόνισε.
Εδώ και τρεις ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί μέσω του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είναι αυτός, που βοήθησε σημαντικά κατά τις κρίσιμες συναντήσεις των Βρυξελλών τον Έλληνα Πρωθυπουργό, να κάμψει τις απαιτήσεις των πιστωτών, με το αποτέλεσμα, ωστόσο, να είναι μέχρι στιγμής αβέβαιο.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε στον Γάλλο Πρόεδρο, ότι ούτε στην Συμφωνία της Συνόδου της Ευρωζώνης, ούτε στις δύο επιστολές του Υπουργού Οικονομικών προς τον ESM αναφέρεται, ότι θα υπάρξει και τρίτη δέσμη προαπαιτουμένων πριν από την ψηφοφορία για το νέο πρόγραμμα στις 18 Αυγούστου.

Η ισορροπία «τρόμου», που έχει διαμορφωθεί με την οριακή υπέρβαση των 120 βουλευτών μετά και τις διαρροές, καθιστά εξαιρετικά αμφίβολη την υπερψήφιση ενός νέου πακέτου μέτρων πριν την οριστική Συμφωνία

«Για την Κυβέρνηση, αυτή την στιγμή προέχει η υλοποίηση της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου» ανέφερε κυβερνητικά πηγή, επισημαίνοντας, ότι σε αυτό κατατείνει η δήλωση του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και η πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία, που είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Στο κυβερνητικό επιτελείο επιχειρείται να αποφευχθεί με οποιοδήποτε κόστος ένα τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων μέσα στον Αύγουστο, καθώς οι ενδοκυβερνητικοί συσχετισμοί και η ισορροπία «τρόμου», που έχει διαμορφωθεί με την οριακή υπέρβαση των 120 βουλευτών μετά και τις διαρροές, καθιστά εξαιρετικά αμφίβολη την υπερψήφιση και ενός νέου πακέτου μέτρων πριν την οριστική συμφωνία για την εκταμίευση των πρώτων χρημάτων του ESM.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει την παρέμβαση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, ώστε να καμφθούν οι πιέσεις για τρίτο πακέτο μέτρων, πριν την οριστική Συμφωνία

Από το Μέγαρο Μαξίμου οι πιέσεις για τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων εκτιμώνται ως η ύστατη προσπάθεια του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε και των δορυφόρων του για να επιτύχουν την εν τοις πράγμασι ακύρωση της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, με στόχο την επαναφορά του σεναρίου του Grexit. Ως εκ τούτου, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει την παρέμβαση Ολάντ σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, ώστε να καμφθούν οι πιέσεις για τρίτο πακέτο μέτρων, πριν την οριστική Συμφωνία.
Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου ζητούν μετ’ επιτάσεως το κλείσιμο της Συμφωνίας μέχρι τις 20 Αυγούστου, ώστε να μην χρειαστεί να χρηματοδοτική γέφυρα για το ομόλογο της ΕΚΤ, που ωριμάζει, ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα συνοδεύεται από νέα προαπαιτούμενα και να μπορέσει η Κυβέρνηση να δρομολογήσει τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις για να βγει από την δυσχερή θέση, που έχει βρεθεί, όντας, πλέον, Κυβέρνηση μειοψηφίας.

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι η άμεση προσφυγή σε ανοιχτό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για να ξεκαθαρίσει το μέτωπο στο εσωτερικό του κόμματός του και εν συνεχεία η προσφυγή στις κάλπες

Στόχος είναι για τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η άμεση προσφυγή σε ανοιχτό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για να ξεκαθαρίσει το μέτωπο στο εσωτερικό του κόμματός του και εν συνεχεία η προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο, ώστε να μπορέσει, με νωπή λαϊκή εντολή και «καθαρή» επικράτηση στο εσωτερικό της Κυβέρνησης, να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα, αλλά και να προχωρήσει στη διακυβέρνηση της χώρας.
Κάτι τέτοιο, ωστόσο, είναι εξαιρετικά δύσκολο, αφού φαίνεται, πώς οι Γερμανοί του «έστησαν» μία παγίδα και τον εγκλώβισαν στις συμπληγάδες του μνημονίου, της τρόϊκας και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.