-Εκτός από την επιστράτευση θα μπορεί να ζητηθεί από πολίτες και οργανώσεις να βοηθήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις σε επίπεδο προσωπικού αλλά και της δημιουργίας υποδομών!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μια νέα σοκαριστική είδηση επιβεβαιώνουν τα γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία θα επαναφέρει Νόμο, με τον οποίο θα μπορεί να καλέσει τους πολίτες της σε επιστράτευση!
Η είδηση αυτή είναι η συνέχεια της προηγούμενης, κατά την οποία οι Αρχές στη Γερμανία καλούσαν τους πολίτες της χώρας να συγκεντρώσουν για μερικές ημέρες νερό, τρόφιμα και εφόδια επιβίωσης.
Σύμφωνα με την νέα είδηση, η Καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ και οι Υπουργοί της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης θα εξετάσουν στο Υπουργικό Συμβούλιο το ενδεχόμενο επαναφοράς Νόμου περί επιστράτευσης σε καιρούς κρίσης.
Πιο αναλυτικά, όπως περιγράφει έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, με τίτλο «Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας», η γερμανική Κυβέρνηση θα επιβάλλει γενική επιστράτευση, αν χρειαστεί η χώρα να υπερασπιστεί τα εξωτερικά σύνορα του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA, το σχέδιο αυτό δεν το εντοπίζει εύκολα κανείς, αλλά είναι “κρυμμένο” σε υποπαράγραφο, με τίτλο «Πολιτική υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων».
Το μέτρο της επιστράτευσης είχε ανασταλεί το 2011, μετά από πολλές συζητήσεις, αφού κρίθηκε ως μέτρο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου και υπήρχε για να προστατεύσει την Ευρώπη από ενδεχόμενη απειλή της Σοβιετικής Ένωσης.

«Σε περιόδους κρίσης η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει διατροφική ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης», επιβάλλοντας «φορολογικές υποχρεώσεις σχετικά με την καλλιέργεια, την μεταποίηση, την διανομή και την πώληση των προϊόντων διατροφής»

Μάλιστα, τον Ιούνιο η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο επαναφοράς της επιστράτευσης, παρά τις τεταμένες σχέσεις με την Ρωσία αλλά και την απειλή του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Die Zeit», η επιστράτευση προβλέπεται από το γερμανικό Σύνταγμα και μπορεί να επανέλθει με έναν απλό Νόμο που θα υιοθετηθεί από την Βουλή, σύμφωνα με την Die Zeit.
Εκτός από την επιστράτευση, το συγκεκριμένο έγγραφο του γερμανικού Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρεται στις υποχρεώσεις των πολιτών και των οργανώσεων να βοηθήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις σε επίπεδο προσωπικού αλλά και της δημιουργίας υποδομών. Επίσης, το έγγραφο αναφέρει, ότι μπορεί να ζητηθεί από τους πολίτες να συνεισφέρουν στην παροχή γευμάτων προς τους στρατιώτες, ενώ, εξετάζει και άλλες προτάσεις, που μοιάζουν με μέτρα εν καιρώ πολέμου.
Σε περιόδους κρίσης, αναφέρει το προσχέδιο, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει «διατροφική ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης», επιβάλλοντας «φορολογικές υποχρεώσεις σχετικά με την καλλιέργεια, την μεταποίηση, την διανομή και την πώληση των προϊόντων διατροφής».

Το σημερινό σχέδιο είχε τεθεί σε ισχύ το 1995, σε μια περίοδο, που χαρακτηριζόταν από τις συνθήκες ύφεσης, που επικρατούσαν μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αλλά οι τωρινές συνθήκες έχουν αλλάξει και συνεπώς η αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων είναι διαφορετική

Υπενθυμίζεται, ότι τα προηγούμενα 24ωρα είδαν το φως της δημοσιότητας αποσπάσματα μέρους του σχεδίου πολιτικής προστασίας για έκτακτες καταστάσεις, όπου οι πολίτες καλούνται να έχουν προσωρινά τα απαραίτητα εφόδια επιβίωσης σε περίπτωση σοβαρών καταστροφών ή κάποιας ένοπλης επίθεσης, έως ότου ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός. Μεταξύ άλλων, στο σχέδιο προβλέπεται κάθε πολίτης να διαθέτει επαρκή τρόφιμα για δέκα ημέρες και πόσιμο νερό δύο λίτρων ημερησίως για πέντε ημέρες.
Το γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών παρουσιάζει το νέο σχέδιο ως επικαιροποίηση του ισχύοντος σχεδίου των μέτρων προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του κατά την διάρκεια της καθιερωμένης κυβερνητικής ενημέρωσης, το ισχύον σήμερα σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή το 1995, σε μια περίοδο, που χαρακτηριζόταν από τις συνθήκες ύφεσης, που επικρατούσαν μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Σήμερα οι συνθήκες έχουν αλλάξει και συνεπώς η αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων είναι διαφορετική. Πάντως, το νέο σχέδιο δεν προετοιμάστηκε υπό την επίδραση των πρόσφατων απειλών, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας μακροπρόθεσμης διαδικασίας. Το γεγονός, ότι δημοσιεύεται σε αυτή την χρονική συγκυρία, οφείλεται στο ότι μόλις τώρα ολοκληρώθηκε. Πολλά από τα καινούργια μέτρα, επισήμανε ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών, συμπεριλαμβάνονται στο ήδη ισχύον σχέδιο.

Over 10 NATO members oppose Syria war