OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Οι τουρκικές Αρχές αναζητούν να συλλάβουν Αμερικανούς στρατιώτες από την βάση του Ιντσιρλίκ, για συμμετοχή στην οργάνωση του πραξικοπήματος!
-«Εξαφανίσθηκαν» μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα 42 τουρκικά πολεμικά ελικόπτερα!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζών Κέρι, προειδοποίησε την Τουρκία, ότι η θέση της στο ΝΑΤΟ δεν είναι πλέον δεδομένη και ότι μπορεί να αποβληθεί από την Συμμαχία.
«Το ΝΑΤΟ έχει προαπαιτούμενο τον σεβασμό στην Δημοκρατία» είπε ο Τζων Κέρι, ενώ και η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Φ.Μογκερίνι, προειδοποίησε την Τουρκία να μην εκτελέσει τους πραξικοπηματίες.
Επιπλέον είπε, πως χώρες με θανατική ποινή δεν μπορούν να μπουν στην ΕΕ.
Ο Τζων Κέρι είπε, ότι «το ΝΑΤΟ θα μετρήσει όλες τις πράξεις της Τουρκίας»!
«Είναι φανερό, πως πολλοί άνθρωποι έχουν συλληφθεί και αυτό έγινε πάρα πολύ γρήγορα» πρόσθεσε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, αφήνοντας πολλά υπονοούμενα για «στημένο πραξικόπημα».

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τον Ερντογάν να σταματήσει τις διώξεις και τις καθαιρέσεις-πογκρόμ εναντίον των στρατιωτικών και τονίζουν, πως η επαναφορά της θανατικής ποινής δεν θα γίνει ανεκτή

«Το επίπεδο επαγρύπνησης και έρευνας θα ενισχυθεί τις ημέρες, που έρχονται. Ελπίζω να μπορούμε να εργαστούμε με έναν εποικοδομητικό τρόπο, που θα επιτρέψει περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο λόγος είναι, ότι οι ΗΠΑ βοήθησαν στο πραξικόπημα και ο Ερντογάν έχει καθαιρέσει όλους τους Τούρκους στρατιωτικούς, που είχαν δεσμούς και επαφές με το ΝΑΤΟ.
Όπως αναφέρουν οι πηγές αυτες, οι ΗΠΑ είναι εξαγριωμένες με όσα έχουν γίνει στην νατοϊκή βάση του Ιντσιρλίκ, καθώς αναζητούνται Αμερικανοί στρατιώτες για συμμετοχή στην οργάνωση του πραξικοπήματος.
Οι ΗΠΑ κάλεσαν τον Ερντογάν να σταματήσει τις διώξεις και τις καθαιρέσεις-πογκρόμ εναντίον των στρατιωτικών.
Επιπλέον ο Τζων Κέρι είπε, πως η επαναφορά της θανατικής ποινής δεν θα γίνει ανεκτή.
Tέλος, αναφέρθηκε, πως οι ΗΠΑ έχουν στοιχεία για σημαντικές εξελίξεις στο θέμα Ρωσίας-Τουρκίας.
Πάντως, οι εξελίξεις αυτές δείχνουν, ότι η κατάσταση στην γειτονική μας χώρα δεν έχει ακόμη ομαλοποιηθεί, καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος εκδήλωσης και ενός νέου πραξικοπήματος για την ανατροπή του Τούρκου Προέδρου, που θα αναζωπυρώσει τις συγκρούσεις, που μπορούν να οδηγήσουν την Τουρκία στην καταστροφή.

Διαψεύδει η «Daily Sabah» ότι ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έκανε τέτοιες δηλώσεις, καθώς και το δημοσίευμα της «Washington Post», με τον τίτλο «Κινδυνεύει η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ»

Μάλιστα, μετά την απειλή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για την εκδίωξη της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και τον τίτλο της εφημερίδας «Washington Post», ότι «κινδυνεύει η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ», η τουρκική Κυβέρνηση βρίσκεται σε καθεστώς πανικού.
Η τουρκική εφημερίδα «Daily Sabah» διαψεύδει τoν τίτλο της «Washington Post», επικαλούμενη δήθεν δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου της αμερικανικής Πρεσβείας στην Άγκυρα, τον οποίο, όμως, δεν κατονομάζει.
Μιλώντας υποτίθεται στην «Daily Sabah», ο υποτιθέμενος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας, είπε, ότι «ο Υπουργός Εξωτερικών, Τζων Κέρι, δεν είπε τίποτα απολύτως, σχετικά με το ότι η θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ διακινδυνεύει. Δεν υπάρχει τίποτα στην δήλωσή του, που να υποδηλώνει, ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Τουρκία βρίσκεται σε έναν τέτοιο κίνδυνο».
Ο ίδιος αξιωματούχος, κατά την τουρκική εφημερίδα, συνέχισε, επαναλαμβάνοντας τα γνωστά «κλισέ», ότι, δηλαδή, η Τουρκία είναι σύμμαχος-κλειδί για το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και ότι δεν υπάρχουν θέματα με την ιδιότητα της Τουρκίας ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ.
Βέβαια, η τουρκική εφημερίδα δεν έκανε καμία αναφορά στις δηλώσεις νωρίτερα του Τούρκου Πρωθυπουργού, που απείλησε τις ΗΠΑ, ότι «ίσως να αναθεωρήσουμε την φιλία μας», γεγονός, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε..

Μεγάλη ανησυχία στην Άγκυρα απόντο γεγονός, ότι «εξαφανίστηκαν» 42 στρατιωτικά ελικόπτερα!

Μέσα στο κλίμα αυτό, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στον Πρόεδρο Ερντογάν και την Κυβέρνηση της Τουρκίας το γεγονός, ότι τουλάχιστον 42 στρατιωτικά ελικόπτερα εξαφανίστηκαν από την Τουρκία, κατά την διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.
Μάλιστα, εικάζεται από ορισμένους, ότι τα ελικόπτερα αυτά κατέφυγαν στο γειτονικό Ιράν, από όπου μπορούν να συμμετάσχουν σε ένα ενδεχόμενο νέο πραξικόπημα εναντίον του Τούρκου Ποέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με το «CNN Turk», η εξαφάνιση των ελικοπτέρων κατά την διάρκεια του πραξικοπήματος-παρωδία προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην Τουρκία και ίσως αποτελεί απόδειξη, ότι ετοιμάζεται άλλη μια απόπειρα κατάληψης της εξουσίας στην χώρα.
Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι, που υποστηρίζουν, πως πρόκειται για μια άλλη «παράσταση» του Ερντογάν για να βυθίσει την χώρα του περισσότερο στην ισλαμιστική του τρομοκρατία.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί, ότι οι στασιαστές της 15ης Ιουλίου είχαν υπό τον έλεγχο τους και έξι F-16.
Τα αεροσκάφη απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση στο Ντιγιαρμπακίρ, πέταξαν πάνω από την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, και τελικά προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση της επαρχίας Μαλάτια.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA