Επιμέλεια: Ευθϋμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ρωσική διαδικτυακή εφημερίδα “sputniknews”, οι ΗΠΑ κινούνται γρήγορα για να αντιμετωπίσουν τις κινήσεις της Ελλάδας, η οποία αναζητά τον τρόπο για να επωφεληθεί από την κατασκευή του τεράστιου αγωγού φυσικού αερίου, που προτείνει ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom.
Η Ευρώπη είναι η μεγαλύτερη αγορά για τις εξαγωγές της Gazprom, που είναι πρόθυμη να οδηγήσει για πολλά ακόμα χρόνια νέες προμήθειες στην γηραιά ήπειρο. Το προηγούμενο έργο, αυτό του αγωγού «South Stream» – που θα περνούσε μέσω της Μαύρης Θάλασσας στην Βουλγαρία και την Σερβία, την Ουγγαρία και την Σλοβενία και περαιτέρω στην Αυστρία – εγκαταλείφθηκε μετά την κρίση στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας.

“Η Ελλάδα θα επωφεληθεί από τις προμήθειες φυσικού αερίου από την Ρωσία”

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίεμα της διαδικτυακής εφημερίδας “sputniknews”, τον Δεκέμβριο του 2014 η Gazprom υπέγραψε Μνημόνιο Κατανόησης για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου μέσω της Μαύρης Θάλασσας προς την Τουρκία. Υπεγράφη στην Άγκυρα από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τον Ρετζέπ Ερντογάν, Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας.
Ο νέος αγωγός φυσικού αερίου θα έχει δυναμικότητα μεταφοράς 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, με 14 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα πλακόστρωτο για τους Τούρκους καταναλωτές (η ίδια ποσότητα, που θα παραλάβει μέσω των Βαλκανίων), ενώ σχεδόν 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα θα μεταφέρονται στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, όταν θα κανονιστεί ένα σημείο παράδοσης. Έτσι, η Ελλάδα θα είναι τελικά σε θέση να επωφεληθεί από τις προμήθειες φυσικού αερίου από την Ρωσία.fisiko aerio

“Οι ΗΠΑ θέλουν να “τορπιλλίσουν” τις οποιεσδήποτε πιθανότητες της Ελλάδας να επωφεληθεί από την τελευταία συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου”

Όπως αναφέρει το άρθρο της “sputniknews”, η Ελλάδα σήμερα αγωνίζεται για την αποπληρωμή του χρέους της, μετά την κατάρρευση της οικονομίας της. Είναι μπλεγμένη σε μια μάχη με την Γερμανία, η οποία αντιστέκεται σε περαιτέρω οικονομική διάσωση της ελληνικής Κυβέρνησης. Στις αρχές Απριλίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας – ο οποίος εξελέγη για να ελαφρύνει την χώρα του από τα μέτρα λιτότητας και να αγωνιστεί για μια πιο δίκαιη συμφωνία με τους πιστωτές της – πέταξε στην Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο. Η Αθήνα, αν και επέμεινε, ότι δεν θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Ρωσία, το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα έγινε δεκτό με καταφρόνηση, αλλά και ανησυχία, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ουάσιγκτον.

“Έρχεται προσεχώς στην Αθήνα ο υπεύθυνος για θέματα ενέργειας του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ με αντιπροσφορά στην ρωσική συμφωνία”

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ολοκλήρωσε ένα πενθήμερο ταξίδι στην Ουάσιγκτον, κατά την διάρκεια του οποίου συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογο του, Τζων Κέρι, ο οποίος υποσχέθηκε να στείλει τον υπεύθυνο για θέματα ενέργειας του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, Amos Hochstein στην Αθήνα, «εντός ολίγων ημερών», με αντιπροσφορά στην ρωσική συμφωνία.
Έτσι, όπως επισημαίνει το ρωσικό δημοσίευμα, η Ουάσιγκτον για άλλη μια φορά κάνει κινήσεις για να “τορπιλλίσει” τις οποιεσδήποτε πιθανότητες της Ελλάδας να επωφεληθεί από την τελευταία συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου. Γνώστες των κινήσεων αναφέρουν, πως θα γίνουν ανάλογες διπλωματικές κινήσεις και προς την Τουρκία, σε μια προσπάθεια να «σπάσουν» την συμφωνία που έχει συναφθεί με την Gazprom.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ