-Εντείνονται οι φόβοι και η απαισιοδοξία των οικονομικών αναλυτών, που δημιουργούν νέο υφεσιακό σκηνικό και διεθνείς χρηματιστηριακές “καραμπόλες”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η Κίνα συμβάλλει καθοριστικά στην επιδείνωση του διεθνούς οικονομικού και επενδυτικού κλίματος, καθώς συνεχίζεται με σταθερούς ρυθμούς η “εξαγωγή” πανικού από την χώρα αυτή προς τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Από την άλλη, τα οικονομικά στοιχεία της χώρας αυτής αποκαλύπτουν διαρκώς την αδυναμία της οικονομίας της και εντείνουν τους φόβους και την απαισιοδοξία των οικονομικών αναλυτών. china-flag
Σε αυτό το πλαίσιο ο δείκτης PMI αποκαλύπτει, ότι η βιομηχανία της χώρας έχει και επισήμως εισέλθει σε ύφεση, υποχωρώντας τον Αύγουστο στις 49,7 μονάδες, από τις 50 μονάδες, που κατέγραψε τον Ιούλιο. Τα στοιχεία σκιαγραφούν με σαφήνεια την διαμόρφωση ενός νέου υφεσιακού σκηνικού, το οποίο οδηγεί συνεχώς σε αύξηση του επενδυτικού κινδύνου και απομόχλευση, ενώ θεωρείται βέβαιο, ότι θα προκαλέσει διεθνείς χρηματιστηριακές “καραμπόλες”. Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές διαφωνούν με το κλίμα πανικού, που καλλιεργείται, επισημαίνοντας, ότι, από τα μια τα μέτρα, που λαμβάνει η κινεζική Κυβέρνηση και από την άλλη ο τομέας των υπηρεσιών, μπορούν να αντιστρέψουν το κλίμα.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν, ότι η κινεζική Κυβέρνηση υποτιμά το βάθος και τις επιπτώσεις της κρίσης και ζητούν περισσότερα μέτρα στήριξης της οικονομίας και των αγορών

Αντιμετωπίζοντας τις κλιμακούμενες συνέπειες της οικονομικής αδυναμίας της Κίνας, η Κυβέρνηση της χώρας (δηλαδή το πολιτικό γραφείο του Κινεζικού Κομουνιστικού Κόμματος) ανακοίνωσε μια σειρά από υποστηρικτικά μέτρα με στόχο να ανασχέσουν την υφεσιακή προοπτική. Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνεται η ανακοίνωση της επίσπευσης μεγάλων έργων υποδομής, σε συνδυασμό με τα εργαλεία για τη χρηματοδότησή τους. Παράλληλα ανακοινώθηκε η βαθμιαία χαλάρωση τω περιορισμών για αγορά περιουσίας.
Οι περισσότεροι αναλυτές, όμως, επιμένουν, ότι η κινεζική Κυβέρνηση υποτιμά το βάθος και τις επιπτώσεις της κρίσης και ζητούν περισσότερα μέτρα στήριξης της οικονομίας και των αγορών.

Μεγάλη πτώση στα κινεζικά και στα διεθνή χρηματιστήρια

Λίγοι είναι οι αισιόδοξοι αναλυτές, που προβλέπουν, ότι η οικονομία της Κίνας έφθασε πλέον στον “πάτο του βαρελιού” και πως τα μέτρα της Κυβέρνησης της χώρας θα αποτρέψουν περαιτέρω διολίσθηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Για παράδειγμα, η Τζούλιαν Έβανς της “Capital Economics” επισημαίνει, ωστόσο, ότι μπορεί η βιομηχανική δραστηριότητα να επιβραδύνεται, ωστόσο η κινεζική οικονομία βασίζεται στον τομέα των υπηρεσιών και ως εκ τούτου δεν συντρέχει σημαντικός λόγος ανησυχίας.
Στη σκιά των εξελίξεων πτωτική ήταν για ακόμη μια φορά η αντίδραση της Wall Street στην ανακοίνωση των στοιχείων για την κινεζική οικονομία με τον S&P 500 να γράφει απώλειες, που υπερβαίνουν το 2% στα μέσα της συνεδρίασης και τον Nasdaq να υποχωρεί κατά 1,7%.
Μεγάλη πτώση σημειώθηκε και στο πετρέλαιο, με το Brent Crude να χάνει 4,1%(!), υποχωρώντας έτσι στα 51,93 δολάρια το βαρέλι.
Τέλος, πιό δραματική ήταν η εικόνα των κινεζικών χρηματιστηρίων, με τον Shanghai Comp. να χάνει αρχικά έως και 5,8% για να περιορίσει εν συνεχεία τις απώλειες στο 1,3% στο κλείσιμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ