Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρει πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας «δημοκρατία», του συνεργάτη της, αναλυτή, Σάββα Καλεντερίδη, πριν από λίγες ημέρες αντιπροσωπεία της αμερικανικής εταιρείας «Noble Energy» συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον αρμόδιο Κύπριο Υπουργό Ενέργειας κ. Λακκοτρύπη , προκειμένου να συζητηθούν οι προοπτικές της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη», που βρίσκεται στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με άλλες δημοσιογραφικές πληροφορίες, η αμερικανική αυτή εταιρεία αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ανακοινώσει επίσημα, αφ’ ενός μεν, ότι το κοίτασμα είναι εκμεταλλεύσιμο και αφ’ ετέρου την πρόταση της εκμετάλλευσης, δηλαδή τον τρόπο, με τον οποίο θα διοχετεύεται στους αγοραστές το φυσικό αέριο, που θα εξορύσσεται από το κοίτασμα «Αφροδίτη».KIPROS
Κατά τις δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου, η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει την ευχέρεια να απαντήσει εντός 90 ημερών σε αυτό το σχέδιο και αν το εγκρίνει, θα προκύψει η άδεια εκμετάλλευσης, η οποία θα διαρκέσει 25 χρόνια».

«Τα προσύμφωνα ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, σταδιακά θα μετατραπούν σε συμβάσεις πώλησης φυσικού αερίου»

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα της»δημοκρατίας», στην φάση αυτή θα κατασκευαστεί πλωτή μονάδας παραγωγής, από την οποία το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται στους σταθμούς υγροποίησης και εκείθεν στους πελάτες.
Στο άρθρο επισημαίνεται, ότι «το σημαντικό είναι, ότι η Κύπρος έχει υπογράψει προσύμφωνα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία σταδιακά θα μετατραπούν σε συμβάσεις πώλησης φυσικού αερίου. Οι αγορές, που έχουν δείξει ενδιαφέρον μέχρι στιγμής, είναι η Αύγυπτος και η Ιορδανία και η ίδια η εσωτερική αγορά της Κύπρου, ενώ στην αγορά της Αιγύπτου συμπεριλαμβάνονται οι εταιρείες British Gas, Union Fenosa και ENI, που είναι βρετανικών και ιταλικών συμφερόντων.
Ο Σάββας Καλεντερίδης αναφέρει στην ανάλυσή του, ότι και ο γαλλικός ενεργειακός γίγαντας, που ακούει στο όνομα «Total», προχώρησε στην υπογραφή του αναθεωρημένου συμβολαίου με την Κυπριακή Δημοκρατία, για την συνέχιση των ερευνών στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα της δεύτερης γεώτρησης της «ENI», στο οικόπεδο 9, όπου ενεργεί τις γεωτρήσεις το ερευνητικό πλοίο SAIPEM 10.000. Η κίνηση αυτή προκάλεσε και την γνωστή αντίδραση της Τουρκίας, με την αποστολή του ερευνητικού της σκάφους «Μπαρμπαρός» στο Οικόπεδο 9.

«Η Κύπρος ανασυγκροτείται, συνάπτει διεθνείς και εμπορικές συμφωνίες και συμμαχίες, σταθεροποιείται και ισχυροποιείται γεωπολιτικά και δημιουργεί προϋποθέσεις οικονομικής ανάκαμψης»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «όλες οι εξελίξεις, που αναφέρθηκαν παραπάνω, με κορυφαία αυτήν της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη» από την αμερικανική εταιρεία, με την εμπλοκή, εκτός των ΗΠΑ, της Ιορδανίας, του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Αγγλίας και της Ιταλίας, πέραν του ότι καθιερώνουν την Κύπρο, ως μια χώρα παραγωγό ενέργειας, καθιστούν στην ουσία υποστηρικτές των θεσεών της όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, την στιγμή, μάλιστα, που η Τουρκία εκδήλωσε την αντίθεσή της σε όλα αυτά, με κάθε τρόπο.
Ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία καθημερινά ζει την βάσανο της κατοχή του 40% του εδάφους της και της ανοχής της ημισελήνου στα στήθη του Πενταδάκτυλου, ενώ είναι κι’ αυτή στην «κλίνη του Προκρούστη» και εννοούμε το καταστροφικό μνημόνιο, την ίδια στιγμή, αντί να διαλύεται ακόμα περισσότερο, ανασυγκροτείται, συνάπτει διεθνείς και εμπορικές συμφωνίες και συμμαχίες, σταθεροποιείται και ισχυροποιείται γεωπολιτικά και δημιουργεί προϋποθέσεις οικονομικής ανάκαμψης και μέσα από τις διαδικασίες εκμετάλλευσης των ενεργειακών της αποθεμάτων.
Η υπογραφή του αναθωρημένου συμβολαίου της «Total» και τα αποτελέσματα της δεύτερης γεώτρησης της ΕΝΙ, θα δείξουν το μέγεθος της επιτυχίας της Κύπρου σ’ αυτόν τον στρατηγικής σημασίας τομέα.

«Ελπίζουμε η χώρα μας να κατορθώσει να ισορροπήσει και να σταθεί στα πόδια της, να διδαχτεί από την Κύπρο και να βρει με την σειρά της τον τρόπο να αξιοποιήσει τον ενεργειακό της πλούτο»

Επίσης, για την γεωπολιτική ισορροπία του πράγματος, θα έχει ιδιαίτερη σημασία αν στον επόμενο τρίτο γύρο παραχώρησης οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ, παραχωρηθεί οικόπεδο σε εταιρεία ρωσικών συμφερόντων».
Στο άρθρο τονίζεται ακόμη, ότι «αν η Κύπρος κατορθώσει να εμπλέξει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες του κόσμου, στην ουσία θα έχει εξασφαλίσει κατά κάποιο τρόπο και τη στήριξη των χωρών, από τις οποίες προέρχονται οι εταιρείες, αποδεικνύοντας έτσι ότι πράγματι η πολιτική είναι ισχυρότερη δύναμη και από την πυρηνική ενέργεια».
Και το δημοσίευμα της»δημοκρατίας» καταλήγει: «Ελπίζουμε η χώρα μας να κατορθώσει να ισορροπήσει και να σταθεί στα πόδια της, να διδαχτεί από την Κύπρο και να βρει με την σειρά της τον τρόπο να αξιοποιήσει τον πλούτο, που κρύβουν οι ελληνικές θάλασσες, επ’ ωφελεία της πατρίδας και του έθνους»