Του πρωτ. Αθανασίου Πολ. Τύμπα.

Λίγα σηκώνουν οι δικές μας πλάτες! Όμως οι ώμοι του Χριστού σηκώνουν όλα όσα του φορτώνουν οι σταυρωτές Του, όσα του φορτώνουν οι προ Χριστού, οι σύγχρονοί Του, όλοι οι αιώνες, όλοι εμείς! Είναι: «ο αίρων την αμαρτία του κόσμου» (Ιωαν. 1,29).

Σε Θαυμάζουμε Κύριε για την αντοχή Σου, για την ανοχή Σου, αλλά περισσότερο σε Θαυμάζουμε για την παροχή Σου. Σταυρώθηκες «ο παρέχων τω κόσμω το μέγα έλεος». Η ζωή σου Κύριε δόθηκε αντιπαροχή για να πάρουμε εμείς την Σωτηρία, για να κληρονομήσουμε εμείς την αιώνιο βασιλεία, τον Παράδεισο!pasxalia-1024x768

Χωρίς λύπη θα μπορούσαμε να νιώσουμε την χαρά; Χωρίς σκοτάδι θα μπορούσαμε να νιώσουμε το φως; Χωρίς Σταυρό θα μπορούσαμε να ζήσουμε την χαρά της Αναστάσεως; Η λέξη Ανάσταση είναι σύνθετη από την πρόθεση ανά και στάση. Θάνατε σταμάτα! Κάνε την τελική σου στάση! «Θανάτου εορτάζομεν νέκρωσιν, Άδου την καθαίρεσιν, άλλης βιοτής, της αιωνίου, απαρχήν».

Νέα στάση ζωής λοιπόν μετά την Ανάσταση Του Κυρίου μας για όσους την ζουν. Νέα παράσταση ζωής για όσους μιμηθούν τα έργα και την ζωή του Κυρίου μας. Νέα διάσταση παίρνει ο κόσμος γύρω μας αφού «νυν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε, γη και τα καταχθόνια».

Υπάρχει μεγαλύτερη Επανάσταση από την Ανάσταση; Η Ανάσταση είναι το πιο δυναμικό γεγονός στην ιστορία. Αυτή είναι που συνέτριψε τον φόβο του Θανάτου, τον φόβο της αμαρτίας και τον φόβο του διαβόλου. Είναι η μοναδική επανάσταση που σέβεται την ελευθερία του κάθε ανθρώπου. Είναι ειρηνική επανάσταση, εσωτερική αθόρυβη. Είναι επανάσταση κατά των παθών. Είναι επανάσταση που δημιουργεί Αγίους.

Όλες οι επαναστάσεις στην ιστορία του ανθρώπου σκορπούν στους ηττημένους την θλίψη. Όλοι οι πόλεμοι έχουν νεκρούς και ηττημένους. Μόνον η νίκη Του Χριστού δεν αφήνει κανέναν λυπημένο.

Ψωμί, παιδεία, ελευθερία φωνάζουν οι επαναστάτες όλων των εποχών. Όμως «ουκ επ’ άρτω ζήσεται μόνον άνθρωπος». Η παιδεία δίχως Χριστό βλέπουμε πού οδηγεί τους σύγχρονους νέους, καταντούν τα ευκολότερα θύματα του υλισμού, των ναρκωτικών, των ψυχοναρκωτικών, του αλκοολισμού και τόσων άλλων παγίδων της σύγχρονης εποχής. Η έννοια της ελευθερίας σήμερα είναι ταυτόσημη με την ασυδοσία. «Δίχως Θεό όλα επιτρέπονται», έλεγε ο Ντοστογιέφσκι.

Ο Χριστός με το Αναστημένο Του Σώμα μας διδάσκει πως η φύση του ανθρώπου δεν είναι θνητή, ανάξια, τιποτένια και αμαρτωλή. Είναι αθάνατη, ένδοξη, υγιής και αναμάρτητη! Ο αναστημένος Χριστός γκρέμισε το ψηλό τείχος που χώριζε τον αληθινό άνθρωπο από τον αληθινό Θεό. Ο Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς λέγει: «Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να γνωρίσει τον αληθινό Θεό, παρά μόνο μέσω του Αναστημένου Κυρίου. Αλλά και κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να γνωρίζει τον αληθινό άνθρωπο, παρά μόνο μέσω του Αναστημένου Ιησού».

Ας αφήσουμε, λοιπόν, τις ανοησίες του δυτικού, γεμάτου λόγια και φιλοσοφίες, ανθρωπισμού που μας έφερε στην σημερινή πνευματική κρίση μέσω του Ευρωπαϊκού διαφωτισμού και ας κάνουμε την εσωτερική μας επανάσταση σταυρώνοντας ο καθένας τα προσωπικά του πάθη. Τότε θα νιώσουμε και μεις την δική μας Ανάσταση που θα φωτίσει όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα και όχι μόνον.

Καλή συσταύρωση με τον Χριστό!

Καλή συνανάσταση με τον Χριστό!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ