Πολιτικοί και στρατηγικοί αναλυτές: «Η Αλβανία θα επιχειρήσει να «ξεκόψει» από το «άρμα» του Ερντογάν, -που απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τα Ευρωατλαντικά πρότυπα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων-, και να προσηλωθεί και πάλι στο Ευρωπαϊκό όραμα».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Υπάρχουν δεκάδες τηλεγραφήματα και χιλιάδες έγγραφα, που αποκαλύπτουν, ότι η Τουρκία έχει διεισδύσει βαθιά και εχει αναμιχθεί ενεργά στην επίσημη πολιτική της Αλβανίας, σκοπεύοντας στην δημιουργία ενός Νεο-οθωμανικού κράτους και ενός ισλαμικού τόξου στον βαλκανικό χώρο.
Αυτό διαπιστώνεται από την πρώτη αξιολόγηση των απόρρητων εγγράφων της τουρκικής Κυβέρνησης, που διέρρευσαν στην δημοσιότητα από την γνωστή ομάδα “Wikileaks”.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τριακόσιες χιλιάδες περίπου έγγραφα της τουρκικής Κυβέρνησης που διέρρευσαν στην δημοσιότητα από την ομάδα “Wikileaks”. Τα έγγραφα αυτά αναφέρονται στην Αλβανία. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν γνωστές πολλές και λεπτομερέστερες πτυχές του ζητήματος αυτού, που αφορά, βέβαια και την χώρα μας.

Αποκαλύπτεται, ότι η τουρκική Κυβέρνηση, στα πλαίσια της εφαρμογής του πολιτικού της σχεδίου για την αναβίωση της Νεο-οθωμανικής αυτοκρατορίας, είχε διεισδύσει στον πολιτικό και δημόσιο βίο της Αλβανίας, αλλά και των αλβανικών πληθυσμών σε όλη την Βαλκανική!

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από την ομάδα “Wikileaks”, αποκαλύπτεται, ότι η τουρκική Κυβέρνηση, στα πλαίσια της εφαρμογής του πολιτικού της σχεδίου για την αναβίωση της Νεο-οθωμανικής αυτοκρατορίας, με την καπηλεία του βαλκανικού Ισλάμ, είχε για τα καλά διεισδύσει στον πολιτικό και δημόσιο βίο της Αλβανίας, αλλά και των αλβανικών πληθυσμών σε όλη την Βαλκανική.
Μάλιστα, μια ουσιαστική λεπτομέρεια, που το επιβεβαιώνει, είναι, ότι ο Διοικητής της Β’ Στρατιάς Ανατολής του Τουρκικού Στρατού, Στρατηγός Χουντού, κατηγορούμενοςκ πλέον, για το «πραξικόπημα», ήταν Κοσσοβάρος στην καταγωγή, γεννημένος εκεί και εγκατεστημένος στην Τουρκία από το 1973.

Ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, με μελετημένα βήματα και στοχευμένες στρατολογήσεις έχει καταφέρει και αυτόςνα στήσει το δικό του παράλληλο σύστημα στα εδάφη, που ζουν αλβανικοί πληθυσμοί στην Βαλκανική!

Εκτός, όμως, από την τουρκική Κυβέρνηση, και ο γνωστός «θανάσιμος εχθρός» του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, που βρίσκεται στις ΗΠΑ, φαίνεται, ότι είχε αναπτύξει, μέσω των υποστηρικτών του, πολύχρονη ενεργό δράση στους ισλαμικούς πληθυσμούς των Βαλκανίων. Με μελετημένα βήματα και στοχευμένες στρατολογήσεις ο Γκιουλέν έχει καταφέρει να στήσει το δικό του παράλληλο σύστημα στα εδάφη, που ζουν αλβανικοί πληθυσμοί στην Βαλκανική, επιτυγχάνοντας να διεισδύσει σε υψηλά κυβερνητικά επίπεδα και κυρίως στην εκπαίδευση.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι η τουρκική Κυβέρνηση φαίνεται να είχε στείλει στην Αλβανία λίστα με ονόματα δημοσίων προσώπων, που πληρώνονται κανονικά απ’ τον Ιμάμη Γκιουλέν. Υπάρχουν, μάλιστα, υπόνοιες, που διαρρέουν στον τύπο, ότι και ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Μπουσάτι, είναι μεταξύ αυτών, που δέχονταν την οικονομική ενίσχυση του Γκιουλέν και μαζί μ’ αυτόν δημοσιογράφοι και διάφοροι εν ενεργεία πολιτικοί.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει δημόσια την επέμβαση του Αλβανού Πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, για την εκδίωξη των υποστηρικτών του Γκιουλέν απ’ τα ισλαμικά σχολεία της Αλβανίας, τα οποία, μάλιστα, υποσχέθηκε να υιοθετήσει άμεσα η Τουρκική Κυβέρνηση

Ο Γκιουλέν φέρεται να έχει διεισδύσει πολύ πιο επιτυχημένα, λόγω και της πείρας, που διαθέτει η οργάνωσή του στον τομέα της εκπαίδευσης, δημιουργώντας έτσι μια καλή βάση δεδομένων για μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς αλλά και στρατολογώντας την επόμενη γενιά διανοουμένων.
Ωστόσο, στην τελευταία επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα Τίρανα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει δημόσια την επέμβαση του Αλβανού Πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, για την εκδίωξη των υποστηρικτών του Γκιουλέν απ’ τα ισλαμικά σχολεία της Αλβανίας, τα οποία, μάλιστα, υποσχέθηκε να υιοθετήσει άμεσα η Τουρκική Κυβέρνηση. Αξίζει να αναφερθεί, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν χρηματοδοτεί την κατασκευή ενός επιβλητικού τζαμιού στα Τίρανα, για το οποίο έχει δηλώσει, ότι θα δαπανηθούν πλέον των 30 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πολιτικοί και στρατηγικοί αναλυτές: «Η Αλβανία θα επιχειρήσει να «ξεκόψει» από το «άρμα» του Ερντογάν, που απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ τα Ευρωατλαντικά πρότυπα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και να προσηλωθεί και πάλι στο Ευρωπαϊκό όραμα»!

Ωστόσο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, έγκυροι πολιτικοί και στρατηγικοί αναλυτές πιστεύουν, ότι αφού πέρασε μια μακρά περίοδος, όπου η Τουρκία επέτυχε μια σε βάθος διείσδυση στον δημόσιο και πολιτικό βίο της Αλβανίας, η Αλβανία θα επιχειρήσει να «ξεκόψει» από το «άρμα» του Ερντογάν, που απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ τα Ευρωατλαντικά πρότυπα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και να προσηλωθεί και πάλι στο Ευρωπαϊκό όραμα.
Όμως, μέχρι στιγμής τα δείγματα είναι αποθαρρυντικά, καθώς στην Αλβανία επικρατεί αμηχανία και υπάρχουν μόνον κάποιες ελάχιστες, υποτονικές αντιδράσεις, που περιορίζονται γεωγραφικά στο Κόσσοβο.

Tirana_View_from_Sky_Tower_4