Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ο γερμανικός Τύπος στο σύνολό του ασχολείται σε εκτενή άρθρα και αναλύσεις του με την εξέλιξη του ελληνικού ζητήματος και με τις προοπτικές της συνεχιζόμενης διένεξης μεταξύ της Ελλάδος και των δανειστών της, αναφορικά, με την σύναψη συμφωνίας. Κυρίως, γίνεται λόγος για την στάση Ευρωπαίων αξιωματούχων και ιδιαίτερα της Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, της γερμανικής Κυβέρνησης και των Γερμανών βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού απέναντι στην Ελλάδα.ti-grafoun-oi-germanikes-efimerides-gia-ton-tsipra-kai-ton-syriza
Ενδεικτικά, παραθέτουμε επιγραμματικά, τι γράφουν μερικά από τα γερμανικά αυτά δημοσιεύματα:

«Frankfurter Allgemeine Zeitung»

H «Frankfurter Allgemeine Zeitung» γράφει, μεταξύ άλλων, τα εξής για την ελληνική /ευρω-κρίση : «Πριν από τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για την βοήθεια προς την Ελλάδα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έβγαλε στην επιφάνεια το εφιαλτικό σενάριο: Αποτυχία των συνομιλιών θα σήμαινε την αρχή του τέλους για το ευρώ. Αυτή η άποψη δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη.
Ο Τσίπρας υπενθύμισε μόνον αυτό, που οι περισσότεροι πολιτικοί στην Ε.Ε. εξακολουθούν να θεωρούν ως ένα πραγματικό κίνδυνο και δη, όχι μόνον για την Νομισματική Ένωση. Αυτόν τον φόβο θέλει να κεφαλαιοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Η Κυβέρνησή του ποντάρει στο γεγονός, ότι οι άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο, παρά να συνεχίσουν να τροφοδοτούν την Ελλάδα με δισεκατομμύρια. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη σε κανέναν.
Η Ε.Ε και οι θεσμοί της συνέβαλαν τα περασμένα χρόνια σε σημαντικό βαθμό με λόγια και έργα – καλά και κακά- στην εδραίωση αυτής της πεποίθησης στην Αθήνα»
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, «είναι πιθανή η νέα ψηφοφορία για την βοήθεια προς την Ελλάδα στο γερμανικό Κοινοβούλιο. Η Καγκελάριος Μέρκελ φέρεται να βομβαρδίζεται με e-mails από βουλευτές του κόμματός της. Το μεγάλο ερώτημα είναι, για πόσο ακόμα θα επιτρέπει η Καγκελάριος την ολιγωρία των Ελλήνων».

Deutsche Presse Agentur (DPA)

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA), η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών και Αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ συναντήθηκαν εκτάκτως το βράδυ της Τρίτης για να συμφωνήσουν μεταξύ τους επί της ακολουθητέας κοινής γραμμής για την Ελλάδα.
Ο Χριστιανοδημοκράτης Γκύντερ Κρίχμπαουμ, πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, ζήτησε αλλαγή πλεύσης από την Αθήνα, ώστε να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη . «Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει να κάνει μια στροφή 180°», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) λίγο πριν τη νέα συνάντηση του Τσίπρα με την Καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ, σήμερα Τετάρτη στις Βρυξέλλες.
Ο ίδιος επισήμανε, ότι, τόσο η καταβολή περαιτέρω χρηματικής βοήθειας όσο και η παράταση του δεύτερου πακέτου βοήθειας θα πρέπει να εγκριθούν από την ολομέλεια της γερμανικής Βουλής. «Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν», είπε ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, παραπέμποντας και στη θερινή διακοπή των εργασιών του γερμανικού Κοινοβουλίου. Παράταση του προγράμματος βοήθειας «δεν θα υπάρξει με μηδενικό κόστος». Διαφορετικά, η υπερψήφισή του από την κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών δεν είναι καθόλου βέβαιη. «Ο χρόνος σπαταλήθηκε», είπε ο Κρίχμπαουμ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις των περασμένων μηνών. «Η δραστική περικοπή των ελληνικών δαπανών εξακολουθεί να παραμένει αναγκαία, όπως επίσης και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και οι αποφασιστικές ιδιωτικοποιήσεις κρατικής περιουσίας», πρόσθεσε.

“Deutsche Welle”

«Στο δράμα του ελληνικού χρέους η Γερμανία και η Γαλλία χάνουν την υπομονή τους με την Αθήνα. Στις Βρυξέλλες είναι προγραμματισμένη μια Συνάντηση Κορυφής, της οποίας η κατάληξη είναι αβέβαιη».
Πάντως, όπως λένε πηγές της Ε.Ε., οι νέες ελληνικές προτάσεις δεν είναι ακόμα επαρκείς. «Οι Ελληνες υποτίμησαν την πολυπλοκότητα του θέματος» , δήλωσε ο Γερούν Ντάϊσελμπλουμ. Η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της, «όταν βάλει σε τάξη τον προϋπολογισμό και θέσει την οικονομία σε τροχιά».
Και ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκι τόνισε: H επιτυχία απαιτεί «πολιτική βούληση, πρωτίστως από την ελληνική πλευρά, δηλαδή λιγότερες μανούβρες τακτικής και περισσότερη ουσιαστική δουλειά». Σύμφωνα με τον Ντομπρόφσκι, τα κεντρικά θέματα είναι αμφιλεγόμενα. Δεν υπάρχει για παράδειγμα συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας.
Σε κύκλους της Ε.Ε λέγεται, ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός επιδιώκει να εξαλείψει υπάρχουσες διαφορές με την Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο. Η συνάντηση θεωρήθηκε καταρχάς ως μη σίγουρη. Μόνον αν υπάρχει περαιτέρω κινητικότητα, θα είχε νόημα μια συνάντηση, έλεγαν στις Βρυξέλλες. Η Γερμανία και η Γαλλία δεν βλέπουν έως τώρα, τι νόημα θα είχε διαφορετικά μια ακόμα συνάντηση κορυφής.

“Die Zeit”

«H πίεση προς την Ελλάδα ενόψει πιθανής συνάντησης κορυφής αυξάνεται.
Στις Βρυξέλλες είναι απογοητευμένοι με τους Ελληνες. Σήμερα θα γίνει πιθανόν συνάντηση μεταξύ Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρα. Η συνάντηση, όμως, θα μπορούσε να αποτύχει» .

“Frankfurter Rundschau”

«Νέα πράξη στο δράμα της Ελλάδας
Νέα συνάντηση στις Βρυξέλλες. Μπορούν οι Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρας να τερματίσουν τη διαμάχη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα; Λύση δεν βρίσκεται εν όψει κατά τους περισσότερους παρατηρητές» .

“Βild”

«Στο Βερολίνο συζητείται κάτι, που έως τώρα εθεωρείτο, ότι αποκλείεται: Μια νέα ψηφοφορία στο γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο για την ελληνική βοήθεια, η οποία, όμως, θα μπορούσε να θέσει σε δοκιμασία την Καγκελάριο Μέρκελ. Μάλιστα, ολοένα και περισσότεροι Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές ομολογούν ανοιχτά, ότι δεν θα υποστηρίξουν πλέον την ακολουθούμενη πορεία υπέρ της Ελλάδας» .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ