-«Η προσέγγιση και η διείσδυση της Ρωσίας στους τομείς της ελληνικής γεωργίας και της ελαφράς βιομηχανίας, αποτελεί θετική εξέλιξη και για τις δύο πλευρές».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ο ρωσικός παράγοντας θέλει να εισέλθει δυναμικά και στον ελληνικό γεωργικό τομέα, γεγονός το οποίο θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ιδιαίτερα δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία.300px-Moscow_Kremlin_from_Kamenny_bridge
Αυτό διαπιστώθηκε κατά τον εορτασμό του Ρωσικού Έτους στην Ελλάδα, στα πλαίσια του οποίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση αξιωματούχων της ρωσικής και της ελληνικής πλευράς, προκειμένου να δημιουργηθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια στενή διμερή συνεργασία στον τομέα της γεωργίας.
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου, αλλά και η επίσημη ιστοσελίδα του ρωσικού Υπουργείου Γεωργίας, κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η δημιουργία κοινών γεωργικών βιομηχανικών επιχειρήσεων και η στενή συνεργασία στον τομέα της γεωργίας.

Η ελληνική πλευρά επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να επεκτείνει την συνεργασία της με την Ρωσία και χαιρέτισε την πρωτοβουλία για την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών εμπορικών δραστηριοτήτων στον αγροτικό τομέα

Συγκεκριμένα, κατά την συνάντηση μεταξύ του Διευθυντή του Τμήματος Διεθνούς Συνεργασίας του ρωσικού Υπουργείου Γεωργίας, Artem Tsinamdzgvrishvili και του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκής διαχείρισης του ελληνικού Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χαράλαμπου Κασίμη, που πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2016, εξετάσθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που αφορά την Ρωσο –Ελληνική συνεργασία στον τομέα της γεωργίας, ειδικότερα, στο εμπόριο των γεωργικών προϊόντων και στην ενδεχόμενη δημιουργία κοινών γεωργικών επιχειρήσεων στην Ρωσία.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, η ελληνική πλευρά επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να επεκτείνει την συνεργασία αυτή σε όλους αυτούς τους τομείς και χαιρέτισε την πρωτοβουλία για την επανεκκίνηση βήμα-βήμα των εμπορικών δραστηριοτήτων στον αγροτικό τομέα, που δίνει ελπίδα σε χιλιάδες Έλληνες αγρότες.

Η προσέγγιση και η διείσδυση της Ρωσίας στους τομείς της ελληνικής γεωργίας και της ελαφράς βιομηχανίας, αποτελεί θετική εξέλιξη και για τις δύο πλευρές

Όπως επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές, η προσέγγιση και η διείσδυση της Ρωσίας στον τομέα της ελληνικής γεωργίας και ελαφράς βιομηχανίας, αποτελεί θετική εξέλιξη, τόσο για τα ελληνικά, όσο και για τα ρωσικά συμφέροντα, καθώς είναι γνωστό, ότι τα ελληνικά προϊόντα προτιμώνται στην ρωσική αγορά, λόγω της εξαιρετικής τους ποιότητας.
Μάλιστα, εδώ και μήνες είχε ανακοινωθεί, πως Ρώσοι ειδικοί θα πραγματοποιούν ελέγχους στην Ελλάδα, αλλά και στην Ουγγαρία, με σκοπό την αναζήτηση τρόπου επανέναρξης του εμπορίου με τους χώρες αυτές, λόγω των κυρώσεων, που είχαν επιβληθεί αμοιβαία στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσία.