Ο Αμερικανός πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Jeffrey Payette και ο Αρχηγός των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR), στρατηγός Κέρτις Σκαπαρότι, επιθεώρησα την ναυτική βάση των ΗΠΑ στο Ακρωτήρι της Σούδας, ενώ καταφθάνει στην Αθήνα για διαβουλεύσεις και ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρώφ!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Πληθαίνουν οι πληροφορίες από έγκυρες πηγές, ότι η Κρήτη μπορεί να αποτελέσει την κύρια βάση των ΗΠΑ στην Μεσόγειο, από όπου θα εξορμούν αμερικανικά αεροσκάφη κατά των συριακών και ρωσικών δυνάμεων, που μάχονται στην Συρία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι ο νέος Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα μετέβη εσπευσμένα στην ΝΑΤΟϊκή βάση της Σούδας, στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψής του στην Ελλάδα από την ανάληψη των καθηκόντων του, ενώ και ο Αρχηγός των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR), στρατηγός Κέρτις Σκαπαρότι, επισκέφθηκε την ίδια βάση του ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Jeffrey Payette, επισκέφθηκε τη ναυτική βάση των ΗΠΑ στο Ακρωτήρι της Σούδας, επιθεωρώντας όλες τις εγκαταστάσεις, κάτι που σημαίνει ότι δεν ήταν μια απλή εθιμοτυπικού χαρακτήρα επίσκεψη, αλλά προετοιμασία για «μελλοντικές επιχειρήσεις», σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει λάβει ο ίδιος από την Ουάσιγκτον.
«Ο Αμερικανός διπλωμάτης κάτω από άκρα μυστικότητα, επισκέφθηκε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στο Ακρωτήρι, και συναντήθηκε με μέλη της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ , λίγο πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ είχε ισχυρή συνοδεία και κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας επισκέφθηκε στην παλιά πόλη των Χανίων».
Επίσης, το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας με ανακοίνωση του, «απάντησε» στην μετακίνηση ρωσικών πυραύλων S-300 στην Συρία.
«Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν δυναμικά στην ρωσική κίνηση με την αποστολή πυραύλων στην ναυτική βάση της Ταρτούς», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, Peter Cook.

Η εξέλιξη αυτή ανησυχεί ιδιαίτερα την Ρωσία, που φοβάται, ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει την κύρια βάση των ΗΠΑ, σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση τους με την Ρωσία στην Συρία

Οι δηλώσεις του ήρθαν ως απάντηση στην απόφαση της Μόσχας σχετικά με την μεταφορά των συστημάτων αντιαεροπορικής-αντιβαλλιστικής άμυνας στην Συρία.
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, Igor Konashenkov, είχε τονίσει, ότι οι S-300V4 θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των ρωσικών στρατιωτικών στις βάσεις Hmeymime και Ταρτούς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πύραυλοι θα καταρρίψουν κάθε «ιπτάμενο αντικείμενο» αγνώστου σκοπού. Αυτό στην στρατιωτική ορολογία ερμηνεύεται πως «ότι κινείται στον εναέριο χώρο της Συρίας και δεν είναι ρωσικό ή συριακό θα καταρρίπτεται».
Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν, ότι πρόκειται για δύο σημαίνουσες επισκέψεις, την ίδια ακριβώς περίοδο, κατά την οποία οι «διαξιφισμοί» των δύο υπερδυνάμεων επάνω από το συριακό έδαφος έχουν φθάσει σχεδόν στην κορύφωσή τους.
Η εξέλιξη αυτή ανησυχεί ιδιαίτερα την Ρωσία, ενώ την επόμενη εβδομάδα καταφθάνει στην Αθήνα και ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέϊ Λαβρώφ, για να εξετάσει την κατάσταση με την ελληνική πολιτική ηγεσία, ενώ αναμένεται να μεταφέρει και «μήνυμα» από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, προς την ελληνική Κυβέρνηση, με το οποίο θα ζητά από την χώρα μας να μην εμπλακεί με οποιονδήποτε τρόπο. Η Ελλάδα, όμως, το επόμενο διάστημα, λόγω της βάσεως στην Σούδα και ενδεχομένως και άλλων υποδομών, μπορεί να αποτελέσει, σύμφωνα με τους Ρώσους, την κύρια βάση των ΗΠΑ σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση με την Ρωσία στην Συρία.

300px-Moscow_Kremlin_from_Kamenny_bridge

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ