-Ρωσία και Κίνα συνήψαν Συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων, διάρκειας τριών ετών και αξίας 150 δισεκατομμυρίων γιουάν, ενισχύοντας την μεταξύ τους οικονομική συνεργασία.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προωθεί νομοσχέδιο, που στοχεύει στην εξάλειψη του δολαρίου ΗΠΑ και του ευρώ από το εμπόριο μεταξύ των χωρών-μελών της Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (CIS ή ΚΑΚ).300px-Moscow_Kremlin_from_Kamenny_bridge
Αυτό σημαίνει την δημιουργία μιάς ενιαίας χρηματοπιστωτικής αγοράς μεταξύ Ρωσίας, Αρμενίας, Λευκορωσίας, Καζακστάν, Κιργιζίας, Τατζικιστάν και άλλων χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
«Αυτό θα βοηθήσει στην επέκταση της χρήσης των εθνικών νομισμάτων στις ξένες πληρωμές, το εμπόριο και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και θα δημιουργήσει έτσι τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των εγχώριων αγορών συναλλάγματος», δήλωσε αξιωματούχος του Κρεμλίνου.
Όπως εκτιμούν Ρώσοι οικονομικοί παράγοντες, το νομοσχέδιο θα συμβάλλει στην διευκόλυνση του εμπορίου στην περιοχή και στην επίτευξη μακροοικονομικής σταθερότητας.

Η Ρωσία και η Κίνα περιορίζουν την κυριαρχία του δολαρίου, ενώ η Κίνα εφαρμόζει πιλοτικά πρόγραμμα δύο παράλληλων νομισμάτων, κυκλοφορώντας το ρωσικό ρούβλι σε επαρχία της

Στο πλαίσιο της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EEU), οι χώρες συζήτησαν επίσης την δυνατότητα να στραφούν σε εθνικά νομίσματα. Όπως αναφέρει η Συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, της Αρμενίας και του Καζακστάν, η υποχρεωτική μετάβαση στα εθνικά νομίσματα θα πρέπει να λάβει χώρα μεταξύ 2025 και 2030.
Σήμερα, περίπου το 50% του κύκλου εργασιών της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EEU) γίνεται σε δολάρια και ευρώ, γεγονός, που αυξάνει την εξάρτηση της Ένωσης με τις χώρες, που εκδίδουν αυτά τα νομίσματα.
Υπενθυμίζεται, πως η Ρωσία και η Κίνα έχουν προσπαθήσει να περιορίσουν την κυριαρχία του δολαρίου.
Τον Αύγουστο η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα δύο παράλληλων νομισμάτων (γουάν και ρούβλι), θέτοντας το ρωσικό ρούβλι σε κυκλοφορία στην πόλη Suifenhe της επαρχίας Heilongjiang. Το ρούβλι εισήχθη στην θέση του δολαρίου ΗΠΑ.
Το 2014 η ρωσική Κεντρική Τράπεζα και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας υπέγραψαν Συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων, διάρκειας τριών ετών και αξίας 150 δισεκατομμυρίων γιουάν (περίπου 23,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ), ενισχύοντας έτσι την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Τι είναι ο Οργανισμός της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών

Σημειώνεται, ότι η Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (CIS ή ΚΑΚ) είναι ένας περιφερειακός διεθνής Οργανισμός, του οποίου οι συμμετέχουσες χώρες είναι Πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, που σχηματίστηκαν μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Η ΚΑΚ έχει κάποιες υπερεθνικές εξουσίες και επιδιώκεται να είναι κάτι περισσότερο από ένας συμβολικός Οργανισμός, και να διαθέτει τυπικά εξουσίες συντονισμού στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας, της παραγωγής νομοθετικού έργου, και την ασφάλειας. Έχει προωθήσει επίσης την συνεργασία στην διαδικασία εκδημοκρατισμού των χωρών μελών του και στην διασυνοριακή πρόληψη της εγκληματικότητας. Ως περιφερειακός οργανισμός, η ΚΑΚ συμμετέχει στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ. Μερικά από τα μέλη της ΚΑΚ συμμετέχουν στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση με στόχο την δημιουργία μιας πλήρους κοινής αγοράς.

Τι είναι η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση

H Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (Ε.Ο.Ε., αγγλικά: EAEU ή EEU) είναι μια οικονομική ένωση κρατών, κυρίως από την βόρεια Ευρασία, η οποία αποτέλεσε την διάδοχο της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας. Μια συνθήκη με στόχο την ίδρυση της EΟΕ υπεγράφη στις 29 Μαΐου 2014 από τους ηγέτες της Λευκορωσίας, του Καζακστάν και της Ρωσίας και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2015. Συνθήκες, που στόχευαν στην ένταξη της Αρμενίας και του Κιργιστάν στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, υπογράφτηκαν στις 9 Οκτωβρίου 2014 και στις 23 Δεκεμβρίου 2014 αντίστοιχα.
Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση έχει μια ενσωματωμένη κοινή αγορά, που αριθμεί συνολικά 183 εκατομμύρια κατοίκους-καταναλωτές και ένα ΑΕΠ, που ξεπερνά τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (PPP). Η Ένωση λειτουργεί μέσω υπερεθνικών και διακυβερνητικών θεσμών . Εκτελεστικό όργανο του Οργανισμού αυτού είναι η Ευρασιατική Οικονομική Επιτροπή, ενώ δικαστικό σώμα είναι το Δικαστήριο της EEU. Λειτουργεί επίσης και η Ευρασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Οι εθνικές Κυβερνήσεις εκπροσωπούνται συνήθως από το Συμβούλιο της Ευρασιατικής Επιτροπής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ