Επίσκεψη της γερμανικής αντιπροσωπείας του δήμου Greifswald στη Σάμο.

Πώς θα μπορούσε η μοναδικότητα της Σάμου, ως γενέτειρας του Πυθαγόρα, να αναβαπτιστεί για τον 21ο αιώνα – αυτή τη φορά μέσα από προωθημένα εργαλεία citybranding;

Η ανάδειξη των χαρακτηριστικών εκείνων που καθιστούν έναν δήμο μοναδικό στον κόσμο ήταν το αντικείμενο συνάντησης μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού.samos1

Η συνάντηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης με την επίσκεψη του δημάρχου Greifswald, Dr. Arthur Koenig, στη Σάμο, μετά από πρόσκληση του δημάρχου Μιχάλη Αγγελόπουλου.

Η υπεύθυνη για τον τουρισμό και την ανάδειξη του δήμου Greifswald, Anja Mirasch, παρουσίασε με λεπτομέρεια τη στρατηγική και το σχέδιο δράσης του δήμου, που σήμερα, γνωστός ως γενέτειρα του ζωγράφου Caspar David Friedrich, προσελκύει μεγάλους αριθμούς επισκεπτών.

Η επιλογή του σπουδαίου εικαστικού του Ρομαντισμού ως ‘προξένου’ για την τουριστική ανάπτυξη του Greifswald έγινε συλλογικά, με διαβούλευση και απαίτησε την εργασία των ειδικών σε θέματα citybranding για μια περίοδο 4-5 χρόνων.

Σήμερα, η κατά πολύ αυξημένη εισροή επισκεπτών στο Greifswald που οφείλεται στην φήμη της ως πόλη του ζωγράφου Caspar David Friedrich, εδράζεται σε τρεις πυλώνες: την αισθητική εμπειρία του έργου του, τη διδασκαλία του έργου του και τέλος, την περαιτέρω επιστημονική έρευνα του κινήματος του Ρομαντισμού.

Οι δύο τόποι, το Greifswald και η Σάμος, μοιράζονται μια σειρά κοινών χαρακτηριστικών που ευνοούν ιδιαίτερα τις ανταλλαγές των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησής τους σε θέματα τουρισμού, πολιτισμού, προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και ακαδημαϊκών συνεργασιών.

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει καταστεί μέσα σε λίγα χρόνια ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Γραφείo Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV)