Απάντηση Ε. Βενιζέλου σε ερώτηση για καταστροφές χριστιανικών εκκλησιών.

«Η Τουρκία ας αντιληφθεί πως, εφόσον επιθυμεί ειλικρινά να καταστεί κάποτε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, οφείλει να πάψει να συμπεριφέρεται κατά τρόπο που δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές και τις οικουμενικές αρχές. Και τούτο ισχύει όχι μόνο για την προκλητική και παράνομη συμπεριφορά της στην Κύπρο και το Αιγαίο που καταπατά κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ακόμη και με το έλλειμμα σεβασμού που επιδεικνύει στα σημαντικά μνημεία οικουμενικής διάστασης, και πρωτίστως στις Εκκλησίες, που βρίσκονται στην επικράτειά της».vandalismoi

Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση που έλαβε από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, σε ερώτησή του για τους βανδαλισμούς εκκλησιών στην Καππαδοκία κατά τη διάρκεια γυρισμάτων τουρκικών σήριαλ!

Υπενθυμίζεται ότι, ακόμη και στην Τουρκία υπήρξαν αντιδράσεις όταν έγινε γνωστό ότι τουρκικά κινηματογραφικά και τηλεοπτικά συνεργεία έχουν προξενήσει σοβαρές ζημιές σε ρωμαίικες εκκλησίες και κατοικίες, στη διάρκεια γυρισμάτων. Τα συμβάντα αυτά έρχονται σε συνέχεια της μετατροπής βυζαντινών εκκλησιών σε τζαμιά, προσβάλλοντας κατάφορα την ιστορική αλήθεια.

Στην απάντησή του ο κ. Βενιζέλος σημειώνει τα εξής:

«1. Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά το θέμα και το έχει εγείρει στην τουρκική πλευρά.

2. Η Ελλάδα ουδέποτε έχει φεισθεί προσπαθειών, σε διεθνές και διμερές επίπεδο, για τη διασφάλιση της εθνικής και της παγκόσμιας κληρονομιάς, στο πνεύμα και των αρχών της ΟΥΝΕΣΚΟ. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνουμε την υποχρέωση κάθε χώρας –πολύ δε περισσότερο μιας χώρας όπως η Τουρκία που έχει κληρονομήσει και κοσμείται από πληθώρα σημαντικών μνημείων διαφόρων πολιτισμών– να προστατεύει, να αναδεικνύει και να διατηρεί αναλλοίωτη την ιστορική φυσιογνωμία των ιστορικών μνημείων αυτών.

3. Η χρήση των εν λόγω μνημείων κατά τρόπο που δεν αρμόζει στον ιστορικό και θρησκευτικό χαρακτήρα τους δεν συνάδει με τις αρχές και τις αξίες περί σεβασμού και προστασίας των μνημείων ιδιαίτερης ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας και έρχεται σε ευθεία αντίκρουση με τις κατά καιρούς διακηρύξεις και δεσμεύσεις της Τουρκίας περί σεβασμού των θρησκειών. Το στοιχείο αυτό τονίζεται τόσο διμερώς όσο και σε διεθνές επίπεδο».

Να σταματήσουν οι καταστροφές και να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Αν έχει πληροφόρηση το Υπουργείο Εξωτερικών για τις ζημιές σε χριστιανικές εκκλησίες, ρωμαίικα μνημεία, αρχοντικά και έργα τέχνης στην Τουρκία που καταστράφηκαν ή βεβηλώθηκαν κατά τη διάρκεια γυρισμάτων τουρκικών σήριαλ, και αν πρόκειται να θέσει το ζήτημα στις τουρκικές αρχές ώστε αφενός να ληφθούν μέτρα για να μην υπάρξουν άλλα φαινόμενα βανδαλισμών και αφετέρου να αποκατασταθούν οι ζημιές, ζητούσε  να ενημερωθεί ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του στον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.
Αφορμή για την ερώτηση στάθηκαν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι εκτεταμένες ζημιές υπέστησαν εκκλησίες και μνημεία, κυρίως στην περιοχή της Καππαδοκίας, από εσκεμμένες ενέργειες τηλεοπτικών συνεργείων που γυρίζουν τουρκικά σήριαλ και ταινίες. Ο κ. Χαρακόπουλος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από αυτές τις περιοχές και είχε την ευκαιρία και πρόσφατα να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις καταστροφές συνοδεύοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο ετήσιο προσκύνημά του στην Καππαδοκία, τονίζει ότι δυστυχώς οι βεβηλώσεις και οι βανδαλισμοί δεν είναι μεμονωμένα φαινόμενα. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό το γεγονός ότι υπάρχουν και επίσημες καταγγελίες από τουρκικά ιδρύματα, τα οποία ανησυχούν από την έκταση των καταστροφών στα ρωμαίικα μνημεία.

Ολόκληρη η ερώτηση του κ. Χαρακόπουλου είχε ως εξής:

«Από δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Σημερινή», που αναδημοσιεύθηκε σε ελλαδικά ΜΜΕ, πληροφορηθήκαμε εμβρόντητοι ότι χριστιανικές εκκλησίες, ρωμαίικα μνημεία, αρχοντικά και έργα τέχνης καταστρέφονται ή βεβηλώνονται στην Τουρκία για τις ανάγκες τουρκικών σήριαλ!
Πρόσφατο κρούσμα καταστροφής διαπιστώθηκε στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νεάπολη (Νεβσεχίρ) της Καππαδοκίας, όπου σύμφωνα με τη τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak» γίνονταν λήψεις για ταινία με σκηνές βίας, και εξ αυτού του λόγου προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές. Οι καταστροφές ήταν τέτοιας έκτασης που προκάλεσαν ακόμη και τη διαμαρτυρία του Διευθυντή του Ιδρύματος Έρευνας και Προστασίας Κτισμάτων της Καππαδοκίας, κ. Μιουκρεμίν Τοκμάκ. Ο κ. Τοκμάκ έκανε καταγγελία στην εισαγγελία, στην οποία αναφέρει ότι το μέγεθος της καταστροφής είναι πολύ μεγάλο, καθώς οι ιθύνοντες της σειράς, μπήκαν στο εσωτερικό του Ναού, αφού πρώτα είχαν σπάσει τις σιδερένιες μπάρες παραβιάζοντας τη θύρα του.
Όπως, επίσης, πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ, και πριν από τρία χρόνια ένα άλλο τουρκικό Ίδρυμα, για την Προώθηση και Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (CEKUL), είχε, και τότε, καταγγείλει τουρκικά τηλεοπτικά συνεργεία που πήγαν για γύρισμα στην περιοχή της Καππαδοκίας ότι προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε χριστιανικές εκκλησίες, ρωμαίικες κατοικίες ιστορικής σημασίας και μνημεία. Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του Ιδρύματος είχε καταγγείλει στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» ότι τα συνεργεία είχαν φθάσει στο σημείο να βάλουν φωτιά σε ένα παλιό αρχοντικό στο ξακουστό ρωμαίικο χωριό Σινασός για τις ανάγκες τηλεοπτικής σειράς.
Το ίδιο έκαναν και οι συντελεστές ενός άλλου σήριαλ, οι οποίοι είχαν βάλει φωτιά σε λάστιχα και ξύλα στο εσωτερικό του Ιερού Ναού του Τιμίου Σταυρού, στο χωριό Τζαλέλα, το πάλαι ποτέ Ευμορφοχώριον της Καππαδοκίας, από το οποίο κατάγονται οι κάτοικοι του σημερινού Ομορφοχωρίου Λάρισας. Να σημειωθεί ότι στον συγκεκριμένο ναό τελέστηκε για πρώτη φορά μετά από 90 χρόνια Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, στις 22 Ιουνίου 2014 και μάλιστα παρουσία του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα κ. Kerim Uras, προφανώς σε ένδειξη σεβασμού στην ανεξιθρησκία αλλά και τα χριστιανικά μνημεία πολιτισμού. Όλοι όσοι συνοδεύσαμε τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας στο προσκύνημα της Καππαδοκίας είχαμε διαπιστώσει τότε, ιδίοις όμμασι, τους εκτεταμένους βανδαλισμούς. Για την ίδια τηλεοπτική σειρά, βεβηλώσεις και καταστροφές έγιναν και στο χωριό Προκόπι, στον τόπο όπου έζησε και αγίασε ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ