Αν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωρίσει, πώς το “οικόπεδο” 6 της κυπριακής ΑΟΖ ανήκει στην Τουρκία, η Άγκυρα απειλεί να προβεί ακόμη και σε στρατιωτικές ενέργειες εναντίον της Κύπρου!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σε νέα πρόκληση σε βάρος της Κύπρου προχώρησε η Τουρκία, προβάλλοντας τέτοιες αξιώσεις, που αγγίζουν τα όρια της απειλής πολέμου!
Συγκεκριμένα, η Άγκυρα αξιώνει τώρα σχεδόν την μισή κυπριακή ΑΟΖ, ισχυριζόμενη, πώς το τεμάχιο 6 της ανήκει!
Αναλυτικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς, προειδοποίησε με λήψη μέτρων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφήνοντας να εννοηθεί, ότι θα προχωρούσε ακόμη και σε στρατιωτικές ενέργειες, αν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωρίσει, πώς το τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ ανήκει στην Τουρκία.
Αυτό πρακτικά σημαίνει, πώς η Τουρκία διεκδικεί την μισή ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού το οικόπεδο 6 βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο των ορίων της εκμεταλλεύσιμης, βάσει των διεθνών συνθηκών, περιοχής από την Λευκωσία.

Οι τουρκικές απειλές πολέμου εκφράστηκαν με αφορμή των τρίτο γύρο αδειοδότησης εταιρειών για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, στην οποία συμμετέχουν ενεργειακοί κολοσσοί από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και άλλες χώρες

Μάλιστα ο κ. Τανζού Μπιλγκίτς εκβιάζει την Λευκωσία και για το Κυπριακό, τονίζοντας, πώς για να υπάρξει δίκαιη, διαρκής και συνολική λύση, πρέπει στις διαπραγματεύσεις να τεθεί, και το θέμα των φυσικών πόρων.
“Η τουρκοκυπριακή πλευρά”, ανέφερε ο Τούρκος εκπρόσωπος, “πρέπει να θεωρηθεί ως ισότιμος εταίρος με την ελληνοκυπριακή”, ενώ πρόσθεσε, ότι “οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να συνεχίσουν να ενεργούν ως ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού”.
“Μας ανησυχούν”, συνέχισε, “οι μονομερείς πρωτοβουλίες, που λαμβάνονται” και χαρακτήρισε παράνομες τις δραστηριότητες διεθνών εταιρειών για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, προειδοποιώντας, ότι η Τουρκία θα λάβει όλα τα προληπτικά μέτρα.
Οι τουρκικές απειλές πολέμου εκφράστηκαν με αφορμή των τρίτο γύρο αδειοδότησης εταιρειών για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, στην οποία συμμετέχουν ενεργειακοί κολοσσοί από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ, που έχει ήδη παρουσία περιοχή.

KIPROS

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ