-Με την νέα νομοθεσία η Βουλγαρία μπορεί να δώσει σε οποιονδήποτε ανιθαγενή ταξιδιωτικά έγγραφα, έστω και νομικά άκυρα, που θα τον χαρακτηρίζουν μόνον ως ανιθαγενή ή άπατρι και όχι ως πρόσφυγα ή μετανάστη!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βουλγαρικού και του διεθνούς Τύπου, η Κυβέρνηση της Βουλγαρίας ενέκρινε σχέδιο τροποποιήσεων για την θέσπιση καθεστώτος ανιθαγένειας στην νομοθεσία της χώρας της.
Έτσι, διευκρινίστηκαν οι διαδικασίες, που διέπουν το νομικό καθεστώς και την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων προς τους ανιθαγενείς, που έχουν αποκτήσει τέτοιο καθεστώς, είτε από την Βουλγαρία, είτε από άλλο κράτος και η βουλγαρική Κυβέρνηση υπέβαλε το σχέδιο στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση.
Στις τροποποιήσεις της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς χρησιμοποιήθηκε ο γαλλικός νομικός όρος «apatride” (προερχόμενος από τον ελληνική λέξη “άπατρις”), που χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν ανιθαγενή.

Σκοπός είναι η προσαρμογή της εθνικής βουλγαρικής νομοθεσίας με την Σύμβαση της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, σχετικά με το καθεστώς του ανιθαγενούς προσώπου και με την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την εξάλειψη του καθεστώτος ανιθαγένειας

Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο την προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας για να γίνει σύμφωνη με δύο έγγραφα του ΟΗΕ και συγκεκριμένα με την Σύμβαση της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, σχετικά με το καθεστώς του ανιθαγενούς προσώπου και με την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την εξάλειψη του καθεστώτος ανιθαγένειας.
Είναι, επίσης, σύμφωνη με την απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, σύμφωνα με την οποία οι υπήκοοι τρίτων χωρών μπορούν να εισέρχονται στην ΕΕ με ένα έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο και μια έγκυρη θεώρηση (visa), ακόμη και αν η θεώρηση μπαίνει σε ένα ακυρωμένο ή άκυρο διαβατήριο.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, ειδικές ρυθμίσεις για την λήψη βιομετρικών στοιχείων και για την έκδοση εγγράφων για το διπλωματικό προσωπικό ή τους εκπροσώπους ενός διεθνούς οργανισμού, που δραστηριοποιούνται στην Βουλγαρία, καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους. Ένα ηλεκτρονικό μητρώο θα συσταθεί και θα χορηγηθούν κάρτες, σύμφωνα με αυτό.

Με την νέα νομοθεσία η Βουλγαρία μπορεί να δώσει σε οποιονδήποτε ανιθαγενή ταξιδιωτικά έγγραφα, έστω και νομικά άκυρα, που θα τον χαρακτηρίζουν μόνον ως ανιθαγενή ή άπατρι και όχι ως πρόσφυγα ή μετανάστη

Επιπλέον, εισάγονται αυστηρότεροι κανόνες ως προς τους αιτούντες μια μακροπρόθεσμη θεώρηση, ως εκπρόσωποι ξένων εταιρειών. Περαιτέρω έλεγχος της δραστηριότητας της αντίστοιχης εταιρείας, του κύκλου εργασιών και της προέλευσης των κεφαλαίων θα διεξαχθεί πριν ληφθεί οποιαδήποτε σχετική απόφαση.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών αναλυτών, η βουλγαρική Κυβέρνηση, με την κίνηση αυτή, δείχνει, ότι έχει αντιληφθεί με πολύ καθαρό τρόπο το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και σχεδιάζει ήδη με επιτυχία την πρακτική λύση, πρωτοπορώντας και κάνοντας κάτι περισσότερο, πιο ανθρώπινο και πιο πρακτικό.
Με την νέα νομοθεσία της μπορεί να δώσει σε ανιθαγενείς ταξιδιωτικά έγγραφα, έστω και νομικά άκυρα.
Έτσι, οποιοσδήποτε ισχυρισθεί, ότι είναι πρόσφυγας και καταδιώκεται και ο οποίος δεν διαθέτει ενεργά ταξιδιωτικά έγγραφα, θα χαρακτηρίζεται εύκολα, με βάση τον νέο νόμο, μόνον ως ανιθαγενής ή άπατρις και όχι ως πρόσφυγας ή μετανάστης.

Το καθεστώς ανιθαγένειας πρακτικά είναι καλύτερο από το καθεστώς του πρόσφυγα, καθώς ο ανιθαγενής, σε αντίθεση από τον πρόσφυγα ή τον μετανάστη, μπορεί να ταξιδεύσει νόμιμα

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί αναλυτές, με αυτόν τον τρόπο, η Βουλγαρία δεν θα χρειάζεται να τον προστατεύσει, να τον ταΐσει ή να τον φιλοξενήσει.
Απλά θα τον καταγράψει, θα λάβει τα βιομετρικά στοιχεία του και θα τον εφοδιάσει με μία ηλεκτρονική κάρτα και ίσως με ένα άκυρο “βουλγαρικό” διαβατήριο,
Κατά την καταγραφή και από τα βιομετρικά στοιχεία του θα μπορεί να εντοπίσει καταζητούμενα ή επικίνδυνα πρόσωπα και στην συνέχεια θα τα φυλακίζει ή θα τα απελαύνει.
Το καθεστώς ανιθαγένειας πρακτικά είναι καλύτερο από το καθεστώς του πρόσφυγα, ιδιαίτερα, αν κάποιος με τα προσόντα του ή την εν γένει παρουσία του, μπορεί να εξασφαλίσει μία ταξιδιωτική θεώρηση από κάποιο άλλο κράτος με κάποια νόμιμη αίτηση σε πρεσβεία του κράτους αυτού στην Βουλγαρία.
Ενώ ο ανιθαγενής μπορεί να ταξιδεύσει νόμιμα, ο πρόσφυγας ή ο λαθρομετανάστης δεν μπορεί και κινδυνεύει να εγκλωβισθεί σε μέρος, που δεν επιθυμεί ή να φυλακισθεί ή και να απελαθεί στην χώρα, από όπου φαινομενικά εισήλθε για πρώτη φορά στην ΕΕ.

ohe

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ