Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Την εκτίμηση, ότι η ελληνική Κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να εκπληρώσει τους στόχους της παράτασης του προγράμματος και να περάσει επιτυχώς την αξιολόγηση από τους «θεσμούς», εκφράζει σε ανάλυσή του ο ιαπωνικός οίκος οικονομικών αναλύσεων και αξιολογήσεων «Nomura».
Οπως επισημαίνει ο οίκος «Nomura», είναι προφανές, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με την λίστα μεταρρυθμίσεων, που απέστειλε στις Βρυξέλλες, επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ αλλά και να παραμείνει ενωμένος σαν κόμμα.
Ωστόσο, υπογραμμίζει, ότι το δύσκολο σκέλος της εξίσωσης θα είναι η υλοποίηση των προτάσεων, που εγκρίθηκαν από τους εταίρους (γεγονός που χαρακτηρίζεται πάντως ως θετικό).EVRO
Σύμφωνα με την ανάλυση, η ελληνική Κυβέρνηση θα υποβάλει το αίτημα παράτασης για έγκριση στο ελληνικό Κοινοβούλιο, γεγονός, που θα αποτελέσει και την πρώτη μεγάλη ενδοκυβερνητική δοκιμασία.

Οι τέσσερις επιλογές της ελληνικής Κυβέρνησης

Οι αναλυτές του ιαπωνικού οίκου επισημαίνουν τις «φωνές» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, εκ μέρους της Αριστερής Πλατφόρμας, που διαφωνούν με την τακτική που ακολούθησαν Τσίπρας – Βαρουφάκης κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Ο οίκος «Νomura» καταλήγει στην δυσοίωνη πρόβλεψη, ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα καταφέρει να τερματίσει την αξιολόγηση με επιτυχία, αφού θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ των κάτωθι τεσσάρων επιλογών:
-Πρόωρες εκλογές.
-Σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
-Δημοψήφισμα σχετικά με την εφαρμογή του Μνημονίου και τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη.
-Νέα σύγκρουση κατά την διάρκεια των προσεχών εβδομάδων, όταν θα πάρουν την αξιολόγηση στα σοβαρά.
Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται, ότι οι πιο γενναίοι συμβιβασμοί θα ζητηθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ στο εγγύς μέλλον, γεγονός που υποδηλώνει, ότι η μεταβλητότητα στην ελληνική αγορά ομολόγων θα συνεχιστεί».