Με το βλέμμα στραμμένο στη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας και τυποποίησης ξηρών καρπών στην περιοχή της Οιχαλίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και μεγάλη προσέλευση άνευ προηγουμένου πολιτών από την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο, -δεν υπήρχαν καθίσματα και καθόταν πάνω στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα- η Εκδήλωση – Παρουσίαση με θέμα “Δενδρώδεις Καλλιέργειες Ξηρών Καρπών”, ευκαιρίες και προοπτικές που παρουσιάζονται στην ευρύτερη περιοχή. Την εκδήλωση διοργάνωσε η  ομογενειακή εφημερίδα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ υπό την αιγίδα του Συλλόγου Μεταναστών Οιχαλίας και των Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Βασιλείου Ζωγράφου. Ομιλητής ήταν  ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Καθηγητής Δενδροκομίας και Διευθυντής του Θεσμοθετημένου “Εργαστηρίου Δενδροκομίας και Εδαφικών Πόρων”, Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, ο οποίος με υπομονή και εμπεριστατωμένα, ανέλυσε για τρεις ώρες περίπου, απαντώντας παράλληλα και σε συνεχή ερωτήματα των ενδιαφερομένων, τις επιχειρηματικές δυνατότητες και ευκαιρίες που παρουσιάζονται από τις συγκεκριμένες καλλιέργειες. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  στις 18 Απριλίου στο Δημαρχείο Οιχαλίας.  Χαιρετισμό απηύθυναν ο ιατρός και διευθυντής του Κ.Υ. Φαρκαδόνας, κ. Γιάννης Σακελλαρίου για το Σύλλογο Μεταναστών Οιχαλίας και ο πρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου DHW (μέσω γραπτού μηνύματος) κ. Φαίδωνας Κοτσαμπόπουλος, καθώς ο Σύνδεσμος συμμετέχει συμβουλευτικά στην όλη προσπάθεια. Μεγάλος χορηγός της εκδήλωσης, ήταν τα Φυτώρια Εμβολιασμένης Καρυδιάς Καλιφόρνιας, Βασίλη Σαργιώτη. Επίσης χορηγοί ήταν το Λογιστικό Γραφείο Αθανασίου Χαλού (ο ίδιος είναι και παραγωγός, Οιχαλία), και οι παραγωγοί Ευάγγελος Φίλιος (Οιχαλία), Φώτιος Λόης (Οιχαλία). Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Αποστόλης Ζώης. Χορηγοί επικοινωνίας το www.oichalianews.gr και το www.oichalialive.gr

Ο  Δρ Αλέξανδρος Παπαχατζής

Η παρουσίαση από τον κ. Παπαχατζή ξεκίνησε από τη φιλοσοφία του Εργαστηρίου «Δενδροκηπευτικών και  Εδαφικών Πόρων», τονίζοντας πως αυτό, είναι πάντα υπέρ των «εντατικών» καλλιεργειών, όπως είναι οι Δενδροκομικές, Θερμοκηπιακές (κηπευτικές – ανθοκομικές), αμπελουργικές, αλλά και αυτές των φαρμακευτικών – αρωματικών φυτών.

Βέβαια θα μου πείτε, διευκρινίζει, στην Θεσσαλία των μεγάλων αγροτεμαχίων και των εκατοντάδων μερικές φορές, αν όχι έστω δεκάδων στρεμμάτων, μιλάμε για εντατική γεωργία και μάλιστα δενδροκομία; Κι όμως, όπως για παράδειγμα στην Καλιφόρνια, ή και στην Ευρωπαϊκή μας Ισπανία, θα δούμε πως με την εκμηχάνιση μπορούμε να στραφούμε σ’ αυτό, για να προσθέσει:

“Ενδεικτικά θα μπορούσα να αναφέρω και να ξεκινήσω απ’ αυτήν, λόγω της σπουδαιότητας της και του υψηλού εγγυημένου εισοδήματος της, είναι η καλλιέργεια της «Καρυδιάς με ποικιλίες Καλιφόρνιας». Από την δεκαετία του 1980, είχαμε αρχίσει τις πρώτες προσπάθειες διάδοσης της καλλιέργειας, που τελικά επιβραβευτήκαν με επιτυχία και που ακόμη και σήμερα παράγουν και δίνουν εισόδημα. Σίγουρες καλλιέργειες είναι όλες αυτές των ξηρών καρπών, όπως της Αμυγδαλιάς, της Φιστικιάς Αιγίνης, αλλά κι αυτή της Καστανιάς αλλά, πρόσθεσε, για τις ημιορεινές και ορεινές περιοχές της χώρας μας.

Κάτι «επαναστατικό» και καινούργιο τόσο για την χώρα μας αλλά και την περιοχή που αναλύουμε, είπε ο κ. Παπαχατζής στη συνέχεια, και που θα ενδιέφερε πάρα πολύ την ευρύτερη περιοχή, είναι η «Μηχανική Καλλιέργεια της Φουντουκιάς»! Δηλαδή, εξήγησε, να ξανα-καλλιεργήσουμε Φουντουκιές, όχι όμως με την θαμνώδη μορφή που ξέραμε, αλλά με κορμό, ώστε να μπορεί να γίνει πλήρης μηχανική συγκομιδή με δονητές! Το εργαστήριο μας, δεν παρέλειψε να τονίσει, θα είναι σε θέση, σε ένα χρόνο να προτείνει με 100% υπευθυνότητα, την χρήση ειδικών υποκειμένων (το κάτω μέρος του δέντρου) Φουντουκιάς δενδρώδους μορφής, που θα σχηματίζουν κορμό, πάνω στα οποία θα εμβολιάζονται οι γνωστές, αλλά και καινούργιες ενδιαφέρουσες ποικιλίες, ούτως ώστε να μπορεί να πιάσει ο δονητής για την συγκομιδή. Τι γίνεται με τα επονομαζόμενα “super foods”, όπως τα ιπποφαή, γκότζι μπέρι, μύρτιλα, αρώνιες κ.ά;

Ανέκαθεν, υποστήριξε ο κ. Παπαχατζής,  η θέση του εργαστηρίου ήταν επιφυλακτική και θα πρέπει πάντα να κοιτάμε τη σχέση κόστους παραγωγής με τα τελικά περιθώρια κέρδους που πραγματικά αφήνουν, αν αφήνουν και σίγουρα σε συνδυασμό πάντα με ομάδες παραγωγών που θα είχαν τη δυνατότητα μηχανικής συγκομιδής, όπου αυτή είναι δυνατόν να γίνει.

Ακόμα, ανέφερε πως η παρουσία του εργαστηρίου Δενδροκηπευτικών του ΤΕΙ/Θ μαζί με τους συνεργαζόμενους φορείς, ήταν όχι μόνο πρωτοπόρα, αλλά και σημαντική, για να εξηγήσει:

«Συντονιστής του μεγαλύτερου Περιβαλλοντικού προγράμματος LIFE για την Ελλάδα, με ακρωνύμιο “Adapt2Change” και αντικείμενο έρευνας, την προσαρμογή των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην «κλιματική αλλαγή και την περιορισμένη χρήση νερού. Έτσι πετύχαμε όχι μόνο τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας κατά 30 με 40%, αλλά και τη μείωση κατανάλωσης νερού κατά 90%, με ταυτόχρονη αύξηση της παραγωγής, στην τομάτα θερμοκηπίου, για παράδειγμα, στους 30 τόνους το στρέμμα και ανά έτος! Μέσα από τις ημερίδες ενημέρωσης που διοργανώσαμε σ’όλη την Ελλάδα, όπου παρουσιάσαμε τη χρήση της «αβαθούς γεωθερμίας», ακόμη και εκμεταλλευόμενοι των γεωτρήσεων άρδευσης που έχουν οι αγρότες μας, σαν πηγή ενέργειας!». Για να καταλήξει:

«Όπως κατ’επανάληψη έχω τονίσει, σε όλες μου τις ομιλίες μου και τις συνεντεύξεις, δεν μπορεί να συνεχιστεί η αγροτική πολιτική και ο σχεδιασμός, να γίνεται Αθηνοκεντρικά!

Τι σημαίνει αυτό; Απλούστατα, δεν μπορεί η λήψη των αποφάσεων για τις προτεινόμενες και προωθούμενες καλλιέργειες, να γίνεται αποκλειστικά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και από χαρτογιακάδες και καρεκλοκένταυρους που δεν έχουν την επαφή και δεν αφουγκράζονται τη γεωργική παραγωγή! Αν δεν λασπώσεις τα παπούτσια σου και δεν γίνεις «πεζικάριος» των χωραφιών, δεν μπορείς να έχεις γνώμη για τις καλλιέργειες, ειδικά μόνο από το ίντερνετ! Κυρίως δε, δεν μπορεί ο Θεσσαλός αγρότης, να έχει τις ίδιες δυνατότητες και προβλήματα καλλιέργειας, με τον Πελοποννήσιο, ας πούμε, ή με τον Κρητικό, όπως και με όλους τους άλλους αγρότες στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας μας!».

Ο κ. Σακελλαρίου

Με γλαφυρό τρόπο, και με λόγια που δείχνουν τη μεγάλη αγάπη που τρέφει προς το χωριό και τους κατοίκους του, ο ιατρός και διευθυντής του Κέντρου Υγείας Φαρκαδόνας, κ. Σακελλαρίου, αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που δίνει ο πρωτογενής τομέας στους νέους ανθρώπους της περιοχής, ώστε να σταματήσει η αιμορραγία προς τις γερμανόφωνες χώρες, μιλώντας παράλληλα και για τη δυναμική, μοναδική ίσως σε πανελλαδικό επίπεδο που εμφανίζει η Οιχαλία, ως προς τον αριθμό των μονάδων εστίασης με ότι θετικό συνεπάγεται κάτι τέτοιο στην προώθηση προϊόντων που θα παράγει αποκλειστικά και μόνο η περιοχή. Ο μεγάλος χορηγός της εκδήλωσης, τα Φυτώρια Εμβολιασμένης Καρυδιάς Καλιφόρνιας, και συγκεκριμένα ο Βασίλης Σαργιώτης, προέτρεψε τους παριστάμενους να επενδύσουν στις δενδρώδεις καλλιέργειες, αλλά και στη δημιουργία, μονάδας επεξεργασίας και μεταποίησης, καθώς υπάρχει η «εύκολη» αγορά των εστιατορίων που ανήκουν σε Οιχαλιώτες. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις και απαντήσεις, ενώ ειπώθηκε πως ήδη υφίσταται έμπρακτο ενδιαφέρον από πολίτες της περιοχής για την κατασκευή και λειτουργία μονάδας στην Οιχαλία –έχουν παρθεί οι σχετικές άδειες- ενώ το όλο πρότζεκτ βρίσκεται στο στάδιο της έρευνας αγοράς. Τέλος, ανανεώθηκε το ραντεβού για το επόμενο χρονικό διάστημα, με νέα εκδήλωση, πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Κοτσαμπόπουλος: Εύχομαι η Οιχαλία να γίνει το επιτυχημένο πρότυπο

Ο πρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου DHW (μέσω γραπτού μηνύματος) κ. Φαίδωνας Κοτσαμπόπουλος, καθώς ο Σύνδεσμος συμμετέχει συμβουλευτικά στην όλη προσπάθεια, ανέφερε για την εκδήλωση τα εξής:

«Αγαπητοί συμπατριώτες,

από την μακρινή Κολωνία της Γερμανίας και εκ μέρους της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου DHW σας απευθύνω εγκάρδιο χαιρετισμό μαζί με τα συγχαρητήριά μας για την ευγενή πρωτοβουλία σας.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που μεγάλο μέρος των ανθρώπων που ανέλαβαν την πρωτοβουλία της επένδυσης σε καλλιέργεια ξηρών καρπών προέρχεται από την Γερμανία και αποτελείται από επιτυχημένους επιχειρηματίες. Έλληνες επιχειρηματίες που έζησαν και μεγαλούργησαν σε ξένο τόπο, δεν ξέχασαν όμως ποτέ την μητέρα πατρίδα και επανέρχονται επενδύοντας στον ιερό τόπο των προγόνων τους.

Οι κλιματικές συνθήκες και τα εδάφη της Ελλάδος είναι κατάλληλα για την καλλιέργεια ξηρών καρπών. Σε πολλές περιπτώσεις η ποιότητα των ποικιλιών που παράγονται εκεί είναι ανώτερη των αντιστοίχων καρπών από το εξωτερικό. Μια πιο εντατική περιποίηση των δένδρων μπορεί να αυξήσει σημαντικά την παραγόμενη ποσότητα ανά δένδρο ή στρέμμα.

Οι δενδρώδεις καλλιέργειες ξηρών καρπών έχουν αρκετά μεγάλο χρόνο ζωής, μικρές συγκριτικά απαιτήσεις σε άρδευση, θρέψη και φυτοπροστασία. Επιπλέον η παραγόμενη ποσότητα μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου ακόμη και δύο έτη, δίνοντας έτσι μεγαλύτερο χρονικό εύρος εκμετάλλευσής τους με την κατάλληλη συσκευασία και τυποποίηση.

Ο Γερμανο-Ελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος DHW έχει αναλάβει πολλαπλές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην ελλαδική περιφέρεια είτε μέσω συνεργασιών με τοπικά επιμελητήρια είτε στηρίζοντας επιχειρηματικές συνεργασίες μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας. Οι μικρές οικογενειακές και υγιείς επιχειρήσεις είναι αυτές που θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της Περιφέρειας μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Γι’ αυτόν τον λόγο χαιρετίζω με ιδιαίτερη έμφαση την πρωτοβουλία των ανθρώπων της Οιχαλίας, διότι με την κίνησή τους αυτή ξεκινούν ένα πείραμα που μπορεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς μεγάλο κόπο να βοηθήσει στην ανάπτυξη επιτυχημένων ιδιωτικών μονάδων παραγωγής και μεταποίησης αλλά και ίδρυσης θέσεων εργασίας καταπολεμώντας έτσι την ανεργία σε τοπικό επίπεδο.

Συγχαίρω και πάλι όλους όσοι  συμμετέχουν σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον και πατριωτικό εγχείρημα και εύχομαι τέλος η Οιχαλία να γίνει το επιτυχημένο πρότυπο και παράδειγμα εκσυγχρονισμένης και εκμηχανοποιημένης καλλιέργειας ξηρών καρπών της Ελλάδος και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπως είναι σήμερα η μακρινή Καλιφόρνια.

Καλή επιτυχία!

Φαίδων Γ. Κοτσαμπόπουλος

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΑΖ – Ο ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ