Επιμέλεια::Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ηχηρά μηνύματα προς την Γερμανία έστειλαν από το μαρτυρικό Δίστομο, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, όσο και η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, που παρέστησαν στις εκδηλώσεις μνήμης, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην μαρτυρική πόλη, 71 χρόνια μετά την σφαγή.distomo
«Οι εθνικές μας διεκδικήσεις αναφορικά με τα εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας σε βάρος των Διστομιτών θα επιλυθούν στα αρμόδια δικαστικά fora, όπως ταιριάζει σε πολιτισμένες και φίλες χώρες, ιδίως σ’ αυτούς τους κρίσιμους καιρούς» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε ένα ακόμη μήνυμα, λέγοντας, ότι «η οργανωμένη δρομολόγησή τους από την πλευρά της Βουλής των Ελλήνων, σε θεσμικό επίπεδο, το αποδεικνύει αυτό».

«Δικαίωση και δικαιοσύνη για τα θύματα, δικαίωση και δικαιοσύνη για τον ελληνικό λαό – Είναι ώρα, η Γερμανία να ανταποκριθεί σε αυτό το χρέος της»

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Βουλής, δήλωσε:
«Εβδομήντα ένα χρόνια μετά το Δίστομο και δεκαπέντε από όταν κατέστη αμετάκλητη η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για την δικαίωση των θυμάτων και των οικογενειών τους, είναι χρέος όλων μας να φέρουμε εις πέρας την διεκδίκηση αυτής της οφειλής».
«Είναι χρέος μας», συνέχισε η κ. Κωνσταντοπούλου, «να πούμε «ποτέ ξανά πόλεμος, ποτέ ξανά φασισμός, ποτέ ξανά ναζισμός», αλλά και «δικαίωση των θυμάτων, δικαίωση και δικαιοσύνη για την ανθρωπότητα, δικαίωση και δικαιοσύνη για τα θύματα, δικαίωση και δικαιοσύνη για τον ελληνικό λαό, που αντιστάθηκε όσο κανείς ευρωπαϊκός λαός και θυματοποιήθηκε, όσο λίγοι».
Τέλος, η Πρόεδρος της Βουλής, αναφερόμενη στην στάση της Γερμανίας σε αυτό το ζήτημα, υπογράμμισε: «Είναι ώρα η Γερμανία να ανταποκριθεί σε αυτό το χρέος».