– Οι γερμανικές τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ναυτιλιακές εταιρείες, όμως, η διεθνής οικονομική κρίση καθιστά πολλά από αυτά επισφαλή και την γερμανική φιλοδοξία ανέφικτη!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Στην προσπάθεια της γερμανικής Κυβέρνησης και των Γερμανών εφοπλιστών να δημιουργήσουν έναν ισχυρό και ανταγωνιστικό γερμανικό εμπορικό στόλο, που θα υπερισχύσει του ελληνικού και θα κρατάει τα σκήπτρα στην ευρωπαϊκή εμπορική ναυτιλία, στα πλαίσια της επιδιωκόμενης ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομικής κυριαρχίας της Γερμανίας, αποδίδουν ειδικοί οικονομικοί αναλυτές την αρνητική στάση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε απέναντι στην ελληνική εμπορική ναυτιλία.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο κ. Σόϊμπλε φέρεται συχνά να βάλει με δηλώσεις του κατά της ελληνικής ναυτιλίας, αφήνοντας να εννοηθεί, ότι αυτή πλήττει τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, γιατί οι Έλληνες εφοπλιστές δεν φορολογούνται όσο θα έπρεπε!

“Η Γερμανία έχει βάλει ως στόχο να χτυπηθεί οικονομικά η ελληνική ναυτιλία για να περιοριστεί η δραστηριότητά της και αυτό να το εκμεταλλευθεί η γερμανική ναυτιλία, που θέλει δημιουργήσει έναν δικό της ισχυρό και ανταγωνιστικό εμπορικό στόλο”

Ωστόσο, τα συγκριτικά στοιχεία αποδεικνύουν, ότι οι φοροαπαλλαγές της ελληνικής ναυτιλίας είναι αντίστοιχες με τα διεθνή δεδομένα και δεν της επιφυλάσσεται καμία ειδική μεταχείριση από το ελληνικό κράτος, που διαφέρει από άλλα κράτη.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η Γερμανία έχει βάλει ως στόχο να χτυπηθεί οικονομικά η ελληνική ναυτιλία, που είναι πρώτη σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, για να περιοριστεί η δραστηριότητά της και αυτό να το εκμεταλλευθεί η Γερμανία, που έχει προσπαθήσει να δώσει κίνητρα για να δημιουργήσει έναν δικό της ισχυρό και ανταγωνιστικό εμπορικό στόλο.
Όπως, όμως, αναφέρουν τα στοιχεία, παρά τα όποια κίνητρα, οι Γερμανοί εφοπλιστές δεν έχουν καταφέρει να πλησιάσουν τον ελληνικό εφοπλισμό!

“Οι συνέπειες είναι δραματικές για τις γερμανικές τράπεζες, που έχουν χορηγήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ως δάνεια σε ναυτιλιακές εταιρείες και που τώρα κινδυνεύουν να χαθούν”!

Τώρα, δε, αποκαλύπτεται, ότι η γερμανική ναυτιλία έχει μεγάλες αδυναμίες, καθώς έχει υπέρογκο δανεισμό, εν μέσω, μάλιστα, κρίσης και ύφεσης.
Στην εποχή αυτή της παγκόσμιας κρίσης, που διανύουμε, η ναυτιλιακή βιομηχανία αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη ύφεση από ποτέ, καθώς το διεθνές εμπόριο επιβραδύνεται, επιδεινώνοντας την δραστηριότητα της ναυτιλίας, αφού το 90% περίπου του παγκόσμιου εμπορίου μεταφέρεται δια θαλάσσης.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, που επικαλούνται στοιχεία, τα οποία έφερε στην δημοσιότητα το ειδησεογραφικό πρακτορείο “Reuters”, οι γερμανικές τράπεζες είναι πίσω από το 1/4 των συνολικών δανείων, που έχουν λάβει οι ναυτιλιακές εταιρείες. Οι συνέπειες, όμως, είναι δραματικές για τις γερμανικές τράπεζες, που έχουν χορηγήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ως δάνεια σε ναυτιλιακές εταιρείες, καθώς πολλα από αυτά θεωρούνται, ήδη, επισφαλή.

“Ορισμένοι Γερμανοί εφοπλιστές αδυνατούν πλέον να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, γεγονός, που καθιστά αδύνατον για πολλές τράπεζες να δουν απόδοση στις επενδύσεις τους”!

«Οι γερμανικές τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ναυτιλιακές εταιρείες, ενώ το σύνολο των δανείων από όλες τις τράπεζες ανέρχεται στα 400 δισεκατομμύρια δολάρια» δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο πρώην στέλεχος της γερμανικής DVB Bank.
Όμως, η επιδείνωση των διεθνών συνθηκών έχει φέρει κάποιους Γερμανούς εφοπλιστές στο σημείο να αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, γεγονός, που καθιστά αδύνατον για πολλές τράπεζες να δουν πλήρη απόδοση των επενδύσεών τους. Αυτό θα μπορούσε να τις αναγκάσει να πωλήσουν το χρέος σε distress funds ή να διαγράψουν κάποια από τα δάνειά τους, επισημαίνουν οι αναλυτές, που θεωρούν, ότι η γερμανική Κυβέρνηση, και δη ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, δεν θα παύσει και στο μέλλον να στοχοποιεί την ελληνική εμπορική ναυτιλία και τους Έλληνες εφοπλιστές.

2013-06-10_01 dexamenes_limani

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ