-«Αυτό που συμβαίνει τώρα, είναι μια δοκιμασία της αντοχής του ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος, το οποίο «τρίζει» πολύ επικίνδυνα».
-«Προωθείται στην Ε.Ε. ένα σχέδιο κατάργησης όλων των παλαιών διασφαλίσεων έναντι της απώλειας της απασχόλησης, και μετάβασης προς μια μεγαλύτερη αστάθεια της σύμβασης εργασίας».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως προειδοποιούν, εδώ και αρκετούς μήνες, πολλοί έγκριτοι διεθνείς αναλυτές, που ασχολούνται με τα ευρωπαϊκά ζητήματα και όπως είχε αναφέρει σε σχετική του περσυνή ανάλυση, με τίτλο «Η επόμενη δεκαετία -στην Ευρώπη- θα έχει πολύ πόνο, δάκρυ και αίμα», το γνωστό αμερικανικό Κέντρο στρατηγικών μελετών και αναλύσεων, «Stratfor», η ποικιλία των συστημάτων και τα δημογραφικά στοιχεία, που αφορούν την Ευρώπη, θα θέσουν τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό σοβαρές πιέσεις και αμφισβητήσεις.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις αυτές, οι ελίτ, που έχουν δημιουργήσει την Ε.Ε., θα βρεθούν κάτω από αυξανόμενη πίεση εκ μέρους του ευρύτερου ευρωπαϊκού πληθυσμού. Η ένταση μεταξύ των οικονομικών συμφερόντων και της πολιτιστικής σταθερότητας θα καθορίσουν την δημιουργία μιας νέας Ευρώπης. Κατά συνέπεια, οι ευρωπαϊκές εσωτερικές σχέσεις θα είναι όλο και πιο απρόβλεπτες και ασταθείς, συμπέραιναν οι διεθνείς αναλυτές.

Τα γαλλικά συνδικάτα παρομοιάζουν τις κινητοποιήσεις τους με την αναταραχή του Μαΐου του 1968, όταν φοιτητικές διαδηλώσεις και ταραχές, μαζί με μια γενική απεργία, έφεραν την παραίτηση του Γάλλου Προέδρου και πρόωρες εκλογές!

Και όπως φαίνεται, τώρα οι αναλυτές αυτοί επιβεβαιώνονται, καθώς «αυτήν ακριβώς την στιγμή στο Παρίσι γινόμαστε μάρτυρες τεράστιων αναταραχών, λόγω του γεγονότος, ότι το παλιό κοινωνικό μοντέλο καταρρέει και το νέο, που θέλουν οι ίδιες ελίτ να «χτίσουν», θα είναι σε βάρος των εργαζομένων», όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα .
Τα γαλλικά συνδικάτα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, παρομοιάζουν τις κινητοποιήσεις τους με την αναταραχή του Μαΐου του 1968, όταν φοιτητικές διαδηλώσεις και ταραχές, μαζί με μια γενική απεργία έφεραν την παραίτηση του Γάλλου Προέδρου και πρόωρες εκλογές. Σήμερα, φαίνεται, ότι η υπόθεση πηγαίνει στο ίδιο μονοπάτι, αλλά, επιπλέον, έχει μια δυναμική και για κάτι πολύ χειρότερο για το ευρωπαϊκό κατεστημένο των Βρυξελλών και του Βερολίνου. Πρόκειται για την διάχυσή της σε όλη την «ιδιαίτερα αναστατωμένη» Ευρώπη, εξαιτίας της ύπαρξης της τεράστιας ανεργίας, του ισλαμικού κινδύνου, της μετανάστευσης και της τρομοκρατίας.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα, είναι μια δοκιμασία της αντοχής του ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος, το οποίο «τρίζει» πολύ επικίνδυνα»!

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, πρόκειται για ένα μείγμα άκρως εκρηκτικό, το οποίο μπορεί να πυροδοτήσει αλυσιδωτές εξεγέρσεις, ακόμη και πτώση των Κυβερνήσεων, που κυβερνούν εδώ και πολλά χρόνια τις ευρωπαϊκές χώρες .Ήδη, όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, απεργίες και συλλαλητήρια σε όλη την γαλλική επικράτεια, έχουν προγραμματιστεί για την 14η Ιουνίου 2016, με γενική απεργία και μεγαλειώδη διαδήλωση στο Παρίσι.
Ο Γάλλος ιστορικός του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Eric Anso, είπε, ότι «η σημερινή κατάσταση στην Γαλλία είναι τόσο εκρηκτική, όπως ήταν και το 1789», όταν ξέσπασε η Γαλλική Επανάταση».
Ο Ρώσος ειδικός, επικεφαλής του «Κέντρου Γαλλικών Σπουδών» του Ινστιτούτου της Ευρώπης, της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Yuri Rubinsky, τόνισε, ότι, αυτό που συμβαίνει τώρα, είναι μια δοκιμασία της αντοχής του ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος, το οποίο «τρίζει» πολύ επικίνδυνα.

Προωθείται στην Ε.Ε. ένα σχέδιο κατάργησης όλων των παλαιών διασφαλίσεων έναντι της απώλειας της απασχόλησης, και μετάβασης προς μια μεγαλύτερη αστάθεια της σύμβασης εργασίας

Τον Μάρτιο, ο Γάλλος Υπουργός Εργασίας, Miriam Al-Homri, πρότεινε σχέδιο τροποποιήσεων του Νόμου περί εργασίας στην χώρα του, ο οποίος, σε γενικές γραμμές, θα περιορίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ θα παρέχει αύξηση των δικαιωμάτων του εργοδότη.
Ανάμεσα στα κύρια σημεία, που προκάλεσε την πυροδότηση των εντάσεων, είναι η αύξηση των ωρών εργασίας των εργαζομένων, καθώς η εργασία τους θα φθάνει μέχρι και τις 60 ώρες την εβδομάδα, από τις 35, που είναι τώρα, η μείωση των επιπλέον πληρωμών για υπερωρίες και η εισαγωγή αυστηρότερων όρων στις συμβάσεις απασχόλησης, χωρίς την συμφωνία των συνδικαλιστικών ενώσεων.
Πρόκειται, δηλαδή, για ένα σχέδιο κατάργησης όλων των παλαιών διασφαλίσεων έναντι της απώλειας της απασχόλησης, και για την μετάβαση προς μια μεγαλύτερη αστάθεια της σύμβασης εργασίας, σχέδιο, το οποίο θέλουν να περάσει και στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε..

Στην Γαλλία υπάρχει, πλέον, σχεδόν μηδενική οικονομική ανάπτυξη, η ανεργία ανέρχεται στο 11%, υπάρχουν τεράστιοι φόροι και αυξανόμενο δημόσιο χρέος, που ξεπερνά τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ!

Στην Γαλλία υπάρχει, πλέον, σχεδόν μηδενική οικονομική ανάπτυξη, η ανεργία ανέρχεται στο 11% ( προς το παρόν), υπάρχουν τεράστιοι φόροι και αυξανόμενο δημόσιο χρέος, που ξεπερνά τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ!
«Αυτό είναι, πραγματικά, μια πολύ σοβαρή κρίση», δήλωσε ο Ρώσος καθηγητής, Yuri Rubinsky. Και αυτό συνδέεται με το γεγονός, ότι το σύνολο του γαλλικού κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου, που ήταν πολύ επιτυχημένο στην μεταπολεμική εποχή, δεν έχει αλλάξει εδώ και δεκαετίες .
Αυτός είναι και ένας από τους λόγους, για τους οποίους η τρέχουσα ευρωπαϊκή κρίση στην Γαλλία θα παρουσιάσει μια ιδιαίτερα ισχυρή μορφή.
Οι εργαζόμενοι στα 19 εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας της χώρας εξέφρασαν την προθυμία τους να συμμετάσχουν στην απεργία, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών.
Σύμφωνα με τον γαλλικό φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου RTE, 9 πυρηνικοί αντιδραστήρες σταμάτησαν να λειτουργούν, με αποτέλεσμα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να μειωθεί κατά 4 GW.

Ο Γάλλος Πρωθυπουργός, Manuel Valls τόνισε, ότι ‘η Κυβέρνηση «έχει δεσμευτεί να προωθήσει μέσω του Κοινοβουλίου το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας’!

Σημειώνεται, επίσης, ότι οι οδηγοί των φορτηγών οχημάτων, έχουν αποκλείσει τα διυλιστήρια πετρελαίου και μια σειρά από δρόμους. Εξαιτίας αυτού έκλεισε τουλάιστον το 20% των πρατηρίων και μεγάλες ουρές αυτοκινήτων παρατάσσονται στα βενζινάδικα, που λειτουργούν ακόμη, πωλώντας καύσιμα με κουπόνι αξίας έως 20 ευρώ.
Ωστόσο, ο Γάλλος Πρωθυπουργός, Manuel Valls, ενώ παραδέχθηκε, ότι «μακροπρόθεσμα, οι συνθήκες, που επικρατούν αυτή την στιγμή στην Γαλλία, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας», τόνισε ταυτόχρονα, ότι η Κυβέρνηση «έχει δεσμευτεί να προωθήσει μέσω του Κοινοβουλίου το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας».
Φαίνεται, πως με την κατάσταση, η οποία επικρατεί σε όλη την Ευρώπη , και όχι μόνον στην Γαλλία ή στην Ελλάδα αλλά παντού, δεν γίνεται να αλλάξουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί κανένα νομοσχέδιο, διότι πρέπει να τα υπογράφουν και να τα ψηφίζουν, όπως τους τα δίνουν οι «αφέντες τους»!

gallia-shmaia-570