Επιμέλεια: Ευθϋμιος Χατζηϊωάννου.
Ειδική Επιτροπή για τον έλεγχο της δραστηριότητας της οικονομικής «Τρόϊκας», η οποία κάνει περιοδείες στις τέσσερις προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης – Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρο και Ιρλανδία – συστήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο.
Αφορμή για την σύσταση της Επιτροπής αυτής ήταν οι αρνητικές εκτιμήσεις για την εκπλήρωση των συμβουλών, που δόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμειο για την έξοδο των κρατών από την κρίση, καθώς, με βάση τις δηλώσεις μιας σειράς πολιτικών και ειδικών, αυτές ειδικά οι συμβουλές οδήγησαν σε ακόμη χειρότερη επιδείνωση της κατάστασης.
«Σε καμία από τις χώρες της κρίσης τα αρχικά σχέδια της «Τρόϊκας» δεν υλοποιήθηκαν. Ακόμη χειρότερα, εκεί έγινε ένα “δραματικό ρήγμα” της οικονομίας, ενώ η αύξηση της ανεργίας και του δημόσιου χρέους ήταν πολύ μεγαλύτερη»
Η Τρόϊκα των δανειστών, η οποία λειτουργεί από το 2010, έγινε το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με μια σειρά από βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου, ουσιαστικά μια κλειστή και ανεξέλεγκτη δομή. Όπως δήλωσε, για παράδειγμα, ο Γερμανός ευρωβουλευτής, μέλος της επιτροπής οικονομικών και οικονομίας του Ευρωκοινοβουλίου Σβεν Γκίγκολτν, σε καμία από τις χώρες της κρίσης τα αρχικά σχέδια της «Τρόϊκας» δεν υλοποιήθηκαν. Ακόμη χειρότερα, εκεί έγινε ένα «δραματικό ρήγμα» της οικονομίας, ενώ η αύξηση της ανεργίας και του δημόσιου χρέους ήταν πολύ μεγαλύτερη, απ’ όσο νόμιζαν. Επίσης, ο Γερμανός ευρωβουλευτής του κόμματος «Ενωμένη Αριστερά», Γιούργκεν Κλιούτε, κατηγόρησε, μάλιστα, τα μέλη της «Τρόϊκας» για «άθλια ανάμειξη» στην κοινωνία των συγκεκριμένων κρατών.
«Την Τρόϊκα μπορούμε να την θεωρήσουμε νεκρή»
Πέρυσι τον Ιούνιο ο ευρωπαϊκός Τύπος είχε αναφερθεί στην κρίση της ίδιας της «Τρόϊκας». Η ισπανική εφημερίδα “El Pais”, συγκεκριμένα, παρέθεσε τα λόγια ενός υψηλόβαθμου στελέχους της ΕΕ μετά το ταξίδι του στην Κύπρο και την Ελλάδα: «Την Τρόϊκα μπορούμε να την θεωρήσουμε νεκρή». “Λάδι στην φωτιά” έριξε η φράση του πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ότι ήρθε η ώρα, η Ευρώπη να αρνηθεί τις υπηρεσίες του ΔΝΤ, οι συμβουλές του οποίου προκαλούν ιδιαίτερα έντονη αντίσταση. Όλα αυτά οδήγησαν την Επιτροπή οικονομίας και οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου να αναλάβει τον περασμένο Οκτώβριο την πρωτοβουλία να διεξάγει έρευνα των αποτελεσμάτων, που έφερε η Τρόϊκα.
«Αν στο μέλλον θα χρειαστεί ξανά να δημιουργήσουμε παρόμοια δομή, τότε αυτη θα πρέπει να λειτουργεί σε κοινοβουλευτική δράση – νόμιμα, υπό έλεγχο και με λογοδοσία»
Οι υποστηρικτές της Τρόϊκας δηλώνουν, με την σειρά τους, ότι χωρίς την δημιουργία αυτής της τριαδικής ελεγκτικής δομής, οι προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης γενικά θα είχαν χρεωκοπήσει. Πολύ περισσότερο, που τις ημέρες αυτές δημοσιοποιήθηκε η πρόγνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία, εφέτος το συνολικό ΑΕΠ των 28 χωρών της ΕΕ. Θα αυξηθεί κατά 1,4%, ενώ στις 17 χώρες της Ευρωζώνης κατά 1,1%.
Παρ’ όλα αυτά, ο Γερμανός ευρωβουλευτής της Αριστεράς Γιούργκεν Κλιούτε θεωρεί δυνατές τις αλλαγές στις βασικές προτεραιότητες της Τρόϊκας, υπογραμμίζοντας, ότι «αν στο μέλλον θα χρειαστεί ξανά να δημιουργήσουμε παρόμοια δομή, τότε αυτη θα πρέπει να λειτουργεί σε κοινοβουλευτική δράση – νόμιμα, υπό έλεγχο και με λογοδοσία»