Καθώς τα αγοράζουν, τα δωρίζουν και τα χρησιμοποιούν σχεδόν ανεξέλεγκτα, δίχως συμβουλή ιατρού ή συνταγή!
– Το 2016 πωλήθηκαν στην Ελλάδα συνολικά 547,18 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων, γεγονός που σημαίνει, ότι αναλογούσαν περίπου 50 συσκευασίες φαρμάκων σε κάθε Έλληνα!

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία επιστημονικής έρευνας, για την διαχείριση του φαρμάκου στην χώρα μας, η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα στο πλαίσιο ημερίδας, που υλοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διεθνής Ιατρική-Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι Έλληνες πολίτες δεν γνωρίζουν να διαχειρίζονται τα φάρμακα, καθώς τα αγοράζουν, τα δωρίζουν και τα χρησιμοποιούν σχεδόν ανεξέλεγκτα, δίχως συμβουλή ιατρού ή συνταγή!
To ότι στην χώρα μας καταγράφονται υψηλές πωλήσεις φαρμάκων, είναι ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο. Σύμφωνα, με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), το 2016 πωλήθηκαν στην Ελλάδα 547,18 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων, γεγονός που σημαίνει, ότι αναλογούν περίπου 50 συσκευασίες σε κάθε Έλληνα.
Όμως, παρά την ιδιαίτερη αυτή «επίδοση» στην κατανάλωση φαρμάκων και παρά την «εξοικείωση», που έχουν με τα φάρμακα ως προϊόντα,μοι Έλληνες δεν γνωρίζουν, πώς να διαχειριστούν τα φάρμακα, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου «ζωής» τους. Η ορθή πρακτική
ορίζει, ότι τα φάρμακα, μετά την ημερομηνία λήξης του πρέπει να «ανακυκλώνονται», δηλαδή να εναποτίθενται σε ειδικούς πράσινους κάδους, οι οποίοι μπορούν να βρεθούν στα φαρμακεία.

Μόνον ένα πολύ μικρό ποσοστό Ελλήνων γνωρίζει τις σωστές πρακτικές διαχείρισης των ληγμένων φαρμάκων, κάτι που αποτυπώνεται στην ρύπανση του περιβάλλοντος και στην δημόσια υγεία!

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας για την διαχείριση του φαρμάκου, σχεδόν τέσσερις στους δέκα Έλληνες θεωρούν τα φάρμακα οικιακά απορρίμματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τρόπο διαχείρισής τους σε σχέση με τους ίδιους, με το προϊόν αλλά και με το περιβάλλον.
Συγκεκριμένα, πολύ μικρό ποσοστό γνωρίζει τις σωστές πρακτικές διαχείρισης των ληγμένων φαρμάκων, κάτι που αποτυπώνεται στην ρύπανση του περιβάλλοντος και στην δημόσια υγεία. Το 37% των Ελλήνων πετάει τα ληγμένα φάρμακα στα σκουπίδια ή στην τουαλέτα. Επίσης, το 50% δεν γνωρίζει, ποια είναι η χρήση των πράσινων κάδων των φαρμακείων. Το θετικό είναι, βεβαίως, πως το 83% δηλώνει, ότι γνωρίζει πολύ καλά τι περιέχει το οικιακό φαρμακείο.
Άλλη έρευνα, που παρουσιάστηκε σε ημερίδα, την οποία
διοργάνωσαν ο φορέας GIVMED, σε συνεργασία με τους
Φαρμακοποιούς του Kόσμου, έδειξε, πως η ελληνική κοινωνία δεν είναι αρκετά εξοικειωμένη με την δωρεά φαρμάκων. Όπως έδειξε ποιοτική έρευνα, σε 35 κοινωφελείς φορείς, που διαχειρίζονται δωρεές φαρμάκων, ποσοστό 28% δώρισε φάρμακα τους
τελευταίους 12 μήνες, 4% αγοράζει φάρμακα για να τα δωρίσει και 28% δεν δωρίζει, επειδή δεν γνωρίζει που να τα δωρίσει.