Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάνου.

Θα μποροΰσε να φανταστεί κανείς, ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να “πέσει” κάποια ημέρα το διαδίκτυο και να μην μπορεί κανείς σε όλο τον κόσμο να το χρησιμοποιήσει; Όσο κι’ αν αυτό φαίνεται απίθανο, Βρετανοί επιστήμονες προειδοποιούν, ότι κάτι τέτοιο είναι απλά θέμα χρόνου για να γίνει!
Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν επιστήμονες της Μεγάλης Βρετανίας, ότι το διαδίκτυο μπορεί να καταρρεύσει μέσα σε οκτώ χρόνια. Οι οπτικές ίνες και τα καλώδια, που συνεισφέρουν στην μεταφορά των δεδομένων στους διαδικτυακούς χρήστες θα έχουν φτάσει στα όριά τους το 2023.
«Ξεκινήσαμε να φτάνουμε στο σημείο της έρευνας, όπου δεν μπορούμε να λάβουμε περισσότερα δεδομένα σε μια οπτική ίνα. Η επίδραση, που έχει η μεταφορά των δεδομένων στην αγορά είναι έξι έως οκτώ χρόνια πίσω από την έρευνα, οπότε σε οκτώ χρόνια θα συμβεί αυτό και δεν θα μπορούμε να λάβουμε περισσότερα δεδομένα» δήλωσε ο καθηγητής Andrew Ellis του Πανεπιστημίου Aston.
«Η ζήτηση για πρόσβαση και χρήση ολοένα και αυξάνεται. Αυξάνεται ταυτόχρονα και ο όγκος των δεδομένων στο διαδίκτυο και μάλιστα σε τέτοιους ρυθμούς, που θα είναι αρκετά δύσκολο να συνεχίσει. Αν δεν βρούμε κάποια πολύ ριζοσπαστική ιδέα, θα δούμε το κόστος να αυξάνεται δραματικά» πρόσθεσε.

«Αν χρειαστεί να έχουμε περισσότερες ίνες για να συνεχίσουμε, θα ξεμείνουμε από ενέργεια σε 15 χρόνια»

Οι διαδικτυακές εταιρείες θα μπορούσαν να εγκαταστήσουν περισσότερα καλώδια, κάτι, όμως, που θα ανέβαζε στα ύψη το κόστος της χρήσης του διαδικτύου.YPOLOGISTIS
«Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Αν χρειαστεί να έχουμε περισσότερες ίνες για να συνεχίσουμε, θα ξεμείνουμε από ενέργεια σε 15 χρόνια» εξηγεί ο καθηγητής Ellis.
Οι ερευνητές προειδοποιούν, ότι μπορεί να καταλήξουμε με ένα διαδίκτυο, που ανοίγει και κλείνει συνεχώς με διαρκείς διακοπές συνδέσεων ή να αναγκαστούμε να πληρώσουμε πολύ περισσότερα, απ’ ό,τι πληρώνουμε ήδη.
Ωστόσο, άλλοι επιστήμονες πιστεύουν, ότι θα βρεθεί λύση. Ανάμεσα σε αυτούς και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Essex, Andrew Lord, ο οποίος υποστηρίζει, ότι η διατήρηση των δεδομένων σε μεγάλα «συμπλέγματα διακομιστών» θα μπορούσε να είναι η λύση για την επιβίωση του διαδικτύου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ