-Το stress test επικεντρώνεται σε δύο σημαντικούς κινδύνους της αγοράς, δηλαδή στις παρατεταμένες χαμηλές αποδόσεις και στο λεγόμενο «διπλό χτύπημα», που αφορά στον αντίκτυπο, που έχουν προκαλέσει στην αγορά οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια μηδενικού κινδύνου.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ένα ειδικό stress test θα υποστούν το 2016 τα τρία τέταρτα του συνόλου των ασφαλιστικών εταιρειών της Ευρώπης, με σκοπό να αξιολογηθεί η ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού κλάδου, όταν υφίστανται σοβαρές και αντίξοες συνθήκες στην αγορά. Σύμφωνα με την “European Insurance and Occupational Pensions Authority” (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων – EIOPA), αυτή η τακτική άσκηση έχει ως στόχο την αξιολόγηση των τρωτών σημείων των ασφαλιστικών εταιρειών και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως μια δοκιμή επιτυχίας ή αποτυχίας. Έχει σχεδιαστεί για να αξιολογήσει την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού κλάδου σε σοβαρές και αντίξοες συνθήκες της αγοράς και, επιπλέον, έχει σκοπό να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των συστημικών κινδύνων σε κρίσιμες καταστάσεις.
Ειδικότερα, το stress test 2016 επικεντρώνεται σε δύο σημαντικούς κινδύνους της αγοράς:
-Στις παρατεταμένες χαμηλές αποδόσεις και
-στο λεγόμενο «διπλό χτύπημα», δηλαδή στον αντίκτυπο που έχουν προκαλέσει στην αγορά οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια μηδενικού κινδύνου.

“Tα αποτελέσματα του stress test θα δώσουν μια «υψηλής ανάλυσης» εικόνα του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού κλάδου, αναδεικνύοντας τα πιο σοβαρά τρωτά σημεία του”!

Όπως επισημαίνει η EIOPA, η άσκηση επικεντρώνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυξάνοντας τον αριθμό των συμμετεχόντων εταιριών από το 50% στο 75%.
Ο Πρόεδρος της EIOPA, Gabriel Bernardino δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι είναι βέβαιος, πως τα αποτελέσματα του stress test θα δώσουν μια «υψηλής ανάλυσης» εικόνα του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού κλάδου, αναδεικνύοντας τα πιο σοβαρά τρωτά σημεία του. Παράλληλα, ο κ. Bernardino τόνισε, ότι πρέπει να εξεταστούν τα θέματα, που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή από πλευράς εποπτείας, ενώ θα πρέπει να υπάρξει και ανταπόκριση σε ενδεχόμενη αύξηση των συστημικών κινδύνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συνεπώς, επεσήμανε, ο κ. Bernardino, αυτή η άσκηση δεν θα επικεντρωθεί στο ποια εταιρία δεν διαθέτει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις σε περίπτωση κρίσης, αλλά στις επιπτώσεις μιας κρίσης στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

evro

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ