Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η Ελλάδα είναι μάλλον απίθανο να βγει από το ευρώ, όμως ίσως αναγκαστεί να εισαγάγει ένα εναλλακτικό μέσο πληρωμής, παράλληλα με το ευρώ, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης, που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο “Reuters”.
«Κάποια στιγμή, όταν η Κυβέρνηση δεν θα έχει πια ευρώ για να πληρώσει μισθούς ή λογαριασμούς, μπορεί να ξεκινήσει να εκδίδει ομόλογα (IOUs), τα οποία θα αναφέρουν, ότι οι κάτοχοί τους θα λάβουν έναν Χ αριθμό ευρώ κάποια στιγμή στο μέλλον», δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος.
«Τέτοια ομόλογα θα άρχιζαν μετά γρήγορα να ανταλλάσσονται στην δευτερογενή κυκλοφορία σε μεγάλη έκπτωση με πραγματικά ευρώ και θα γίνονταν “νόμισμα”, όποιο κι αν ήταν το όνομά του, που θα υπήρχε παράλληλα με το ευρώ», εξήγησε ο ίδιος.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι την πρόταση αυτή την είχαν κάνει πρότινος και άλλοι διαπρεπείς οικονομολόγοι, ενώ και στο παρελθόν η Ελλάδα, σε δύσκολες περιόδους, είχε προχωρήσει σε ένα τέτοιο μέτρο, το οποίο έχει δοκιμαστεί πολλές φορές και σε άλλες χώρες.

«Τα ομόλογα θα ήταν μια προσωρινή διευθέτηση, για να κρατήσει την Κυβέρνηση, προκειμένου να διαπραγματευθεί μία συμφωνία με τους δανειστές για περισσότερα δάνεια σε ευρώ»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα ομόλογα αυτά πιθανότατα δεν θα γίνονταν αποδεκτά από τα περισσότερα καταστήματα, αλλά θα λειτουργούσαν ως ένα μεσο για να διευθετηθούν κάποιες πληρωμές, που σχετίζονται με την Κυβέρνηση, όπως π.χ. η αποπληρωμή ενός λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος.
Παράλληλα, η ελληνική Κυβέρνηση θα διατηρούσε τα φορολογικά έσοδα (σε ευρώ) για να καλύψει τις αποπληρωμές των δανείων της χώρας, ώστε να αποφευχθεί η χρεωκοπία.
«Η διευθέτηση αυτή θα μπορούσε να είναι προσωρινή, για να κρατήσει την Κυβέρνηση, την ώρα που ελπίζει να διαπραγματευθεί μία συμφωνία με τους δανειστές, που θα ξεκλείδωνε περισσότερα δάνεια σε ευρώ», ανέφερε δεύτερος αξιωματούχος.

«Η Ελλάδα καθυστερεί πληρωμές, όσον αφορά στις εσωτερικές της υποχρεώσεις, προκειμένου να διατηρήσει χρήματα, που απαιτούνται για αποπληρωμές δανείων»

Όπως άλλωστε επισημαίνουν οι αξιωματούχοι, η Ελλάδα έχει δείξει στο παρελθόν μία προθυμία για καθυστέρηση πληρωμών, όσον αφορά στις εσωτερικές της υποχρεώσεις, προκειμένου να διατηρήσει χρήματα, που απαιτούνται για αποπληρωμές δανείων.
Μάλιστα, το δημοσίευμα παραθέτει την περίφημη δήλωση του Γιάννη Βαρουφάκη από το 2013 σχετικά με το θέμα αυτό: «Η πρότασή μου ήταν η Ελλάδα απλώς να ανακοινώσει, ότι χρεωκοπεί εντός του ευρώ τον Ιανουάριο του 2010 και να δείξει το δάχτυλο στη Γερμανία και να πει, λοιπόν, τώρα λύστε το πρόβλημα μόνοι σας».eurozone

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ