Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Με τα προβλήματα των Ελλήνων αγροτών, που δημιουργούνται εξαιτίας της Συμφωνίας και της απαίτησης των δανειστών της χώρας μας, να τους επιβάλουν σκληρή φορολογία και άλλους περιορισμούς και επιβαρύνσεις, ασχολείται με ειδικό αφιέρωμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο “Reuters”.
Το δημοσίευμα φιλοξενεί ενδεικτικά τις απόψεις γεωργών και παραγόντων των γεωργοκτηνοτροφικών συνεταιρισμών της Νάξου και υπογραμμίζει, πως αυτές οι αλλαγές θα σηματοδοτήσουν το τέλος μιας εποχής για την ελληνική γεωργία, έναν τομέα, που τις τελευταίες δεκαετίες άνθισε, χάρη στην εισροή κεφαλαίων και άλλων ωφελημάτων από την ΕΕ.agrotes

“Με τους νέους φόρους, το ρολόϊ γυρίζει στο 1970, όταν η μητέρα μου μαγείρευε στον φούρνο με τα ξύλα. Η χώρα μας θα είναι, σαν να έχει καταληφθεί από τους ναζί, μόνο που τώρα θα είναι για πάντα”

Στο άρθρο του το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει την περίπτωση της οικογένειας του Στέλιου Βαθροκήλη, που ζει στην Νάξο εδώ και 200 χρόνια και σημειώνει, ότι από πάππου προς πάππου, όλοι στην οικογένεια αυτή ήσαν γεωργοί.
Το “Reuters” λέει στο δημοσίευμά του, ότι και ο ίδιος αυτό κάνει – είναι παραγωγός πατάτας και ζει με τις αναπόφευκτες συνθήκες του επαγγέλματος: Τον Θεό, τις κακές καιρικές συνθήκες και τις φυσικές καταστροφές.
Τώρα, έχει να αντιμετωπίσει και τις αυξήσεις φόρων, που ετοιμάζεται να επιβάλει η Κυβέρνηση, ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας με τους δανειστές.
Με έκδηλο το θυμό στο πρόσωπό του, λέει ο κ. Βαθροκήλης στο “Reuters”: «Με τους νέους φόρους, το ρολόϊ γυρίζει στο 1970, όταν η μητέρα μου μαγείρευε στον φούρνο με τα ξύλα. Η χώρα θα είναι, σαν να έχει καταληφθεί από τους ναζί, μόνο που τώρα θα είναι για πάντα».

“Το νέο Μνημόνιο αναμένεται να συμπαρασύρει το καθεστώς των Ελλήνων αγροτών, να καταργήσει παρελθόντα προνόμια και να πάψει να προστατεύει την συγκεκριμένη ομάδα μέσω φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων”

Το άρθρο σημειώνει, πως οι κακουχίες, έπειτα από επτά χρόνια λιτότητας, δεν είναι κάτι καινούργιο για τους Έλληνες. Οι μισθοί έχουν περικοπεί, η ανεργία φουντώνει και πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει. Μέχρι τώρα, όμως, ο τομέας της γεωργίας είχε μείνει, σχετικά, ανέγγιχτος από τις περικοπές. Αυτό, όμως, δεν ισχύει πια. Η αλλαγή αυτή απεικονίζει το σκληρό κλίμα, που επικράτησε μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της και είναι ένα σημάδι, ότι ο Τσίπρας εμφανίστηκε αποδυναμωμένος στον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων.
Έτσι, το τρίτο “πρόγραμμα βοήθειας” για την Ελλάδα αναμένεται να συμπαρασύρει το καθεστώς των Ελλήνων αγροτών, να καταργήσει παρελθόντα προνόμια και να πάψει να προστατεύει την συγκεκριμένη ομάδα μέσω φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων. Για χρόνια, οι ελληνικές Κυβερνήσεις αρνούνταν να αγγίξουν τους αγρότες, καθώς αποτελούν μια σημαντική βάση ψηφοφόρων και έτσι είχαν αποφύγει να υποστούν τα επίχειρα των προηγούμενων Μνημονίων. Σε αντίθεση με τους εργαζόμενους των αστικών κέντρων.

“Οι δανειστές είναι της άποψης, ότι η γεωργία πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τα άλλα επαγγέλματα, αλλά οι αλλαγές αυτές θα τερματίσουν τα κίνητρα για να μπορέσει κάποιος, κυρίως ένας νέος, να ασχοληθεί με την γεωργία”

Τώρα, οι πιστωτές ζητούν να καταργηθεί η ειδική μεταχείριση προς τους αγρότες και απαιτούν διπλασιασμό στον φορολογικό συντελεστή εισοδήματος, να περιοριστεί η έκπτωση στο ντήζελ, να αυξηθούν στο τριπλάσιο οι εισφορές τους στον ΟΓΑ και γενικά να προχωρήσουν σε μια σειρά αντίθετων μέτρων, με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα.
Το “Reuters” αναφέρει, πως αυτές οι αλλαγές θα σηματοδοτήσουν το τέλος μιας εποχής για την ελληνική γεωργία, έναν τομέα, που τις τελευταίες δεκαετίες άνθισε, χάρη στην εισροή κεφαλαίων και άλλων ωφελημάτων από την ΕΕ και επέτρεψαν στην Ελλάδα να έχει μια συγκεκριμένη θέση στην Ευρώπη.
Οι δανειστές, όμως, είναι της άποψης, ότι η γεωργία πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τα άλλα επαγγέλματα. Ως εκ τούτου, αυτές οι αλλαγές θα τερματίσουν τα κίνητρα για να μπορέσει κάποιος, κυρίως ένας νέος, να ασχοληθεί με την γεωργία.

“Οι νέες μεταρρυθμίσεις θα προκαλέσουν θυμό και εντάσεις”

Αξιωματούχος του ελληνικού Υπουργείου Γεωργίας αναφέρει, πως από τους 850.000 αγρότες της Ελλάδας, μόνον οι 350.000 είναι πλήρους απασχόλησης, ενώ το 1/3 των συναλλαγών γίνεται χωρίς αποδείξεις και παραστατικά. Επίσης, η γεωργία στην Ελλάδα μαστίζεται από διάφορα νομικά κενά.
Το 2013 είχε επιβληθεί ο τωρινός φόρος του 13%, έπειτα από πίεση των πιστωτών, αφού προηγουμένως διαπίστωσαν, ότι υπήρχαν αγρότες, που δεν φορολογούνταν για το εισόδημά τους, αλλά βάσει μιας μεθόδου, που βασιζόταν στην έκταση και το είδος της καλλιέργειας, που είχε ως αποτέλεσμα να πληρώνουν οι περισσότεροι ελάχιστους φόρους. Το 2013, οι αγρότες κατέβαλαν συνολικά 350 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους. Κάτι που σημαίνει, ότι κατά μέσον όρο ένας αγρότης πλήρωνε 400 ευρώ σε φόρους, αναφέρει Έλληνας αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Το “Reuters” σημειώνει, πως μια χώρα, που υπερηφανεύεται για την αγροτική κληρονομιά της, αυτού του είδους οι μεταρρυθμίσεις θα προκαλέσουν θυμό και εντάσεις.

“Αν θέλει η Τρόϊκα, μπορεί να έρθει να καλλιεργήσει την γη μόνη της. Δεν γίνεται να δουλέψουμε με το 29%, που επιβάλλεται τώρα”

Ο Τζόαν Ρίντινγκ, αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στην Θεσσαλονίκη, αναφέρει: «Η Ελλάδα θεωρείται μια αγροτική κοινωνία. Ο γεωργός είναι πιο οικείος από τον βιομηχανικό εργάτη. Αντιπροσωπεύει τον κοινό άνθρωπο, που αγωνίζεται».
Πριν από λίγες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το Υπουργείο Γεωργίας και δεσμεύτηκε, ότι η Κυβέρνησή του θα αγωνιστεί για τους αγρότες και τόνισε, πως χρειάζεται στήριξη η γεωργική παραγωγή και οι αγρότες.
Πίσω στην Νάξο, οι αγρότες παραδέχονται, πως αγωνίζονται με την σειρά τους να αντιπαλέψουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού αγροτών του νησιού, Δημήτρης Καπούνης, αναφέρει, πως το 1/3 των αγροτών της Νάξου δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν. Το ήμισυ της οικονομικής δραστηριότητας του νησιού προέρχεται από την γεωργία, άρα αυτές οι δραματικές αλλαγές μπορεί να αλλάξουν την φυσιογνωμία του νησιού και να διώξουν τους νέους.
«Αν θέλει η Τρόϊκα, μπορεί να έρθει να καλλιεργήσει την γη μόνη της. Δεν γίνεται να δουλέψουμε με το 29%, που επιβάλλεται τώρα».

“Θα χρειαστεί να κάνουμε περικοπές για να αντέξουμε, αλλά αυτό θα έχει αντανάκλαση στα προϊόντα μας και ο καταναλωτής θα το καταλάβει”

Στο ρεπορτάζ του “Reuters” μιλάει και ο 35χρονος αγρότης της Νάξου, Γιάννης Δημητροκάλης, που προσθέτει, πως το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και των λιπασμάτων έχουν ανέβει στα ύψη και ο ίδιος χρειάστηκε να πουλήσει τις πατάτες του σε μικρότερη τιμή, σε σχέση με πέρυσι. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίσω, αν χάνω συνέχεια», λέει.
Η Γεωργία Καπούνη, που εργάζεται ως μηχανικός ελέγχου στο τυροκομείο του συνεταιρισμού, λέει με τη σειρά της: «Θα χρειαστεί να κάνουμε περικοπές για να αντέξουμε, αλλά αυτό θα έχει αντανάκλαση στα προϊόντα μας και ο καταναλωτής θα το καταλάβει. Αν οι αγρότες σταματήσουν να φέρνουν το γάλα τους σε εμάς, τότε, ούτε κι’ εμείς θα έχουμε δουλειά», παραδέχεται, εκφράζοντας τον φόβο της για το μέλλον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ