Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Με «ρήτρα ανάπτυξης» και με θέσπιση πλαφόν στις ετήσιες πληρωμές εξυπηρέτησης του χρέους στο 15% του ΑΕΠ «κλειδώνει», σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters» το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Το «Reuters», επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων της ευρωζώνης, γράφει, ότι οι Κυβερνήσεις της ευρωζώνης είναι έτοιμες να μειώσουν το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους στο 15% του ΑΕΠ ετησίως μακροπρόθεσμα.reuters
Στην πράξη, αυτό σημαίνει, ότι οι ονομαστικές πληρωμές θα είναι χαμηλότερες, εάν η ελληνική οικονομία δέχεται και υψηλότερες εάν εμφανίζει πιο ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Το «Reuters» επισημαίνει, ότι η Ελλάδα πιέζει για μείωση του κεφαλαίου του χρέους προς τις χώρες της ευρωζώνης (περίπου 197 δισεκατομμύρια ευρώ), αλλά οι Υπουργοί Οικονομικών απέκλεισαν ρητά ένα τέτοιο «κούρεμα» στις 14 Αυγούστου.

«Εάν η Αθήνα υλοποιεί τις αλλαγές, που έχουν ζητήσει οι δανειστές, η ευρωζώνη θα συμφωνήσει να αναπροσαρμόσει διάφορες παραμέτρους των δανείων ώστε το κόστος εξυπηρέτησης για την Ελλάδα να μην υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ»

Αντ’ αυτού, εάν η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, που θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους δύο μήνες δείξει, ότι η Αθήνα υλοποιεί τις αλλαγές, που έχουν ζητήσει οι δανειστές, η ευρωζώνη θα συμφωνήσει να αναπροσαρμόσει διάφορες παραμέτρους των δανείων για να διασφαλίσει, ότι το κόστος εξυπηρέτησης για την Ελλάδα δεν θα υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ.
«Είναι πλέον ευρύτερα αποδεκτό», δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης με γνώση των συζητήσεων για το χρέος, προσθέτοντας: «Υπάρχει πλέον σύγκλιση, ότι αυτός είναι ο τρόπος να προχωρήσουμε».
Οι παράμετροι, που θα αλλάξουν, σύμφωνα πάντοτε με το «Reuters», ώστε να μην είναι το κόστος εξυπηρέτησης χρέους πάνω από το 15% του ΑΕΠ, περιλαμβάνουν την επέκταση των ωριμάνσεων στα δάνεια, περίοδο χάριτος και επιτόκια, αν και τα τελευταία βρίσκονται ήδη στο όριο του κόστους.
Με τις αλλαγές στις ωριμάνσεις και την περίοδο χάριτος η ευρωζώνη θα είναι σε θέση να λειάνει τις «αιχμές» στις αποπληρωμές χρέους τα επόμενα 25 – 30 χρόνια, που θα είναι δύσκολο να χειριστεί η Ελλάδα.

«Το πλαφόν στο κόστος εξυπηρέτησης χρέους θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, καθώς οι ιδιώτες επενδυτές θα νοιώθουν σίγουροι σε βάθος χρόνου»

Αλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε στο «Reuters», ότι το πλαφόν στο κόστος εξυπηρέτησης χρέους θα επιτρέψει στην χώρα να επιστρέψει στις αγορές, καθώς οι ιδιώτες επενδυτές θα νοιώθουν σίγουροι σε βάθος χρόνου.
Οι αξιωματούχοι δηλώνουν, πως το 15% είναι ένα μάλλον αυθαίρετο νούμερο, αλλά πιθανότατα «θα δουλέψει».
«Το ΔΝΤ λέει, ότι ως 15% είναι κανονικά ‘ok’, ότι σε αυτή την περίπτωση του χρέος είναι βιώσιμο», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινκ στις 27 Αυγούστου.
«Για την Ελλάδα ξέρουμε, ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι κάτω από 15% για τα επόμενα 10 χρόνια. Μετά θα είναι υψηλότερες», είχε προσθέσει τότε ο Κλάους Ρέγκλινκ και κατέληξε: «Αλλά, χρησιμοποιώντας ένα μείγμα μεταβλητών, υποθέτω, ότι θα είναι εφικτό να μειώσουμε και τις μακροπρόθεσμες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κάτω του 15%».