ΙΕΛΚΑ: Οι τιμές πολλών τροφίμων στα ελληνικά σούπερ μάρκετ, είναι κατά 1,5% χαμηλότερες από τις αντίστοιχες τιμές του 2012

-Το λιανεμπόριο και οι προμηθευτές «απορρόφησαν» σημαντικές αυξήσεις του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ), προκειμένου να διατηρήσουν τα μερίδιά τους στην αγορά!
Επίσης, η επίδραση των προσφορών το τελευταίο διάστημα αντιστοιχεί σε μέση έκπτωση, στο σύνολο των προϊόντων, που φθάνει σε 7,2%!

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), οι τιμές πολλών τροφίμων στα ελληνικά σούπερ μάρκετ,  είναι, πλέον, κατά 1,5% χαμηλότερες από τις αντίστοιχες του 2012!
Από την έρευνα, η οποία βασίζεται στην επεξεργασία των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει, ότι, παρά τις σημαντικές αυξήσεις του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) το λιανεμπόριο και οι προμηθευτές, τις «απορρόφησαν», προκειμένου να διατηρήσουν τα μερίδιά τους σε μια αγορά, η οποία βαίνει μειούμενη, αλλά και συγκεντρώνεται σε λιγότερα χέρια.
Η μηνιαία εξέλιξη του Δείκτη τιμών καταναλωτή για την κατηγορία «Είδη διατροφής και μη αλκοολούχα ποτά» από τον Ιούνιο του  2012 έως τον Ιούλιο του 2017, δείχνει, ότι οι τιμές τον Ιούλιο 2017 διαμορφώνονται κατά 1,5% περίπου χαμηλότερα, σε σχέση με τον Ιούνιο 2012. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί, ότι τον Ιούλιο του 2015 σε σημαντικό ποσοστό των τροφίμων αυξήθηκε ο συντελεστής ΦΠΑ από 13% σε 23% και εκ νέου τον Ιούνιο του 2016 σε 24%. Ή αύξηση αυτή αντιστοιχεί μεσοσταθμικά σε μία επιβάρυνση της τάξης του 3%-3,5% περίπου, ενώ από τον Ιανουάριο του 2017 σημαντικές κατηγορίες προϊόντων έχουν επιβαρυνθεί με ειδικούς φόρους κατανάλωσης (π.χ. καφές).

Η επίδραση των προσφορών το τελευταίο διάστημα αντιστοιχεί σε μέση έκπτωση, στο σύνολο των προϊόντων, που παρέχεται μέσω των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, που φθάνει σε 7,2%!

Θεωρητικά, αναφέρει το ΙΕΛΚΑ, αν δεν είχαν προκύψει οι αυξήσεις στην φορολογία, θα μπορούσαν οι τιμές να είναι ακόμα και 4% χαμηλότερες από τις σημερινές.
Σημειώνεται, ότι στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνεται η επίδραση των προσφορών και εκπτώσεων (είτε πρόκειται για εκπτωτικές προσφορές, είτε για προσφορές με την μορφή δωροεπιταγών), οι οποίες έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια και εκτιμάται, ότι έχουν επιφέρει επιπλέον όφελος στον καταναλωτή.
Σύμφωνα με άλλη, πρόσφατη μελέτη του ΙΕΛΚΑ, εκτιμάται, ότι η επίδραση των προσφορών το τελευταίο διάστημα αντιστοιχεί σε μέση έκπτωση στο σύνολο των προϊόντων, που παρέχεται μέσω των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ,  που φθάνει σε 7,2%. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι οι πραγματικές τιμές στο σούπερ μάρκετ είναι κατά περίπου 7% χαμηλότερες από τις αρχικές τιμές, που μετριούνται στο «ράφι».
Πάντως, από την πλευρά των επιχειρήσεων (αλυσίδες σούπερ μάρκετ και προμηθευτές), τα στελέχη του κλάδου προβλέπουν για το επόμενο διάστημα περαιτέρω σταθεροποίηση των τιμών. Σύμφωνα με κυλιόμενη εξαμηνιαία έρευνα του ΙΕΛΚΑ, το 57% των στελεχών δηλώνει ότι αναμένει το επόμενο εξάμηνο (Ιούλιος 2017-Δεκέμβριος 2017) οι τιμές να μείνουν σταθερές, το 22% αναμένει μείωση και μόλις το 21% αύξηση. Αυτό το αποτέλεσμα αποδίδεται στον ιδιαίτερα έντονο ανταγωνισμό, που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, ως αποτέλεσμα και των πρόσφατων εξαγορών και συγχωνεύσεων.