Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας στα εγκαίνια μνημείου για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στην Ολυμπιάδα του Μονάχου, το 1972

Όπως είναι γνωστό, τον Σεπτέμβριο 1972 έλαβαν χώρα στο Μόναχο οι Ολυμπιακοί αγώνες. Στις 6 Σεπτεμβρίου 1972 μια ομάδα παλαιστινίων τρομοκρατών εισέβαλε στους χώρους του Ολυμπιακού Χωριού όπου διέμεναν οι ισραηλινοί πρωταθλητές και τους κράτησε ως ομήρους, απαιτώντας την απελευθέρωση παλαιστινίων κρατουμένων στις φυλακές του Ισραήλ και δύο γερμανών τρομοκρατών, φυλακισμένων στη Γερμανία. Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις με τη βαυαρική αστυνομία και άλλες βαυαρικές και γερμανικές  Αρχές, μεταφέρθησαν οι τρομοκράτες και οι όμηροί τους στο γειτονικό στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης Fürstenfeldbruck με σκοπό τη διαφυγή τους στο εξωτερικό. Στο αεροδρόμιο υπήρξαν αλλοπρόσαλλες εξελίξεις με αποτέλεσμα να δολοφονηθούν όλοι οι 11 ισραηλινοί όμηροι και ένας γερμανός αστυνομικός.
Μετά από 45 χρόνια, στις 6 Σεπτεμβρίου 2017, εγκανιάστηκε στο Ολυμπιακό Χωριό του Μονάχου, κοντά στην οικία που έμεναν τότε οι ισραηλινοί πρωταθλητές, ένα αρχιτεκτονικά άριστο και συμβολικά ανεκτίμητο μνημείο για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της Ολυμπιάδας του 1972. Η Βαυαρική Πολιτεία, σε συνεργασία με το Κράτος του Ισραήλ και με τους συγγενείς των θυμάτων συμφώνησαν, μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις, στην τοποθεσία, στη δομή, στο συμβολισμό και στον διδακτικό χαρακτήρα του μνημείου.
Στα εγκαίνια παρέστησαν ο πρόεδρος του Ισραήλ κ. Reuven Rivlin, ο πρόεδρος της ΟΔΓ κ. Frank-Walter Steinmeier, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας κ. Horst Seehofer, η πρόεδρος της Βαυαρικής Βουλής κ. Barbara Stamm, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Βαυαρίας κ. Peter Kürspert, o Αρχιδήμαρχος Μονάχου κ. Dieter Reiter, o πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Thomas Bach,  o πρόεδρος του Κεντρικού Εβραικού Συμβουλίου Γερμανίας, κ. Josef Schuster, η πρόεδρος της Εβραικής Κοινότητας Μονάχου κ. Charlotte Knobloch, ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Ολυμπιακών Αγώνων κ. Michael Vesper, ο Νομάρχης της πόλης Fürstenfeldbruck κ. Thomas Karmasin, ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συνεδρίου Εβραίων κ. Ronald Lauder, ο Υφυπουργός Εσωτερικών της ΟΔΓ κ. Günter Krings, ο βαυαρός υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ludwig Spaenle, ο πρόεδρος των Βαυαρικών Στρατοπέδων Συγκέντρωσης βαυαροί υπουργοί, μέλη της Γερμανικής Βουλής και άλλοι επίσημοι εκπρόσωποι της βαυαρικής κοινωνίας. Εκ μέρους της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βαυαρίας παρέστη ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία. 
Τα εγκαίνια τελέστηκαν σε δύο χώρους. Στον εξωτερικό χώρο, στο λοφίσκο του Ολυμπιακού Πάρκου που κτίστηκε το μνημείο, παρουσία μόνο των προέδρων των δύο κρατών και των συγγενών των θυμάτων και στη γειτονική αίθουσα τελετών του εργοστασίου BMW, όπου προσήλθαν οι προσκεκλημένοι και έλαβαν μέρος στην επίσημη πολιτειακή εκδήλωση με ομιλίες, χαιρετισμούς και τη δεξίωση της Βαυαρικής Πολιτείας. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τους μουσικούς κυρία Sofiia Molchanova και τον εξαίρετο έλληνα πιανίστα, κ. Ανδρέα Σκούρα.
Άκρως συγκινητικές ήταν οι  ομιλίες των Προέδρων Ισραήλ και Γερμανίας, καθώς και η ομιλία της χήρας ενός των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης.
Φωτογραφίες από την ζωντανή και απ΄ευθείας αναμετάδοση της Βαυαρικής Τηλεοράσεως.
Ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης στο Μνημείο και στην επίσημη πολιτειακή εκδήλωση.
Στη φωτογραφία 5476 από δεξιά ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και ο πρόεδρος του Ισραήλ.
Με ευχές
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης