Όπως είναι γνωστό στις 26 Σεπτεμβρίου 1980 στις 10,19 το βράδυ εξερράγη στην είσοδο του μεγάλου υπαίθριου χώρου όπου εορτάζονταν το Οκτόμπερφεστ του Μονάχου, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 13 επισκέπτες της γιορτής της μπύρας και να τραυματιστούν περισσότεροι από 200. Τη βόμβα τοποθέτησε και πυροδότησε ο φοιτητής Gundolf Köhler ο οποίος και τραυματίστηκε θανάσιμα επί τόπου από την έκρηξη.
Η Αστυνομία και οι ανακριτικές Αρχές απέδωσαν αρχικά τη δολοφονική ενέργεια αποκλειστικά και μόνο στον φοιτητή Gundolf Köhler και στο ότι αυτός προἐβη στη πράξη αυτή επειδή είχε ψυχολογικά προβλήματα και μια ερωτική αποτυχία και για το λόγο αυτό ήθελε να εκδικηθεί την κοινωνία.
Μετά από δύο χρόνια δικαστικήςδιερεύνησης και διαμάχης η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.  Υπήρχαν όμως πολλά ερωτηματικά σχετικά με την τότε ανακριτική διαδικασία, την εξαφάνιση αποδεικτικών στοιχείων, μεταξύ των οποίων και ενός κομμένου χεριού που βρέθηκε χωρίς το υπόλοιπο σώμα στον τόπο της έκρηξης, με την περίεργη απώλεια πρωτοκόλλων ανάκρισης κ.α.
Μετά και την προβολή στη γερμανική τηλεόραση ενός ντοκυμαντέρ όπου παρουσιάστηκαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στη δολοφονική επίθεση στο Οκτόμπερφεστ το 1980 συμμετείχαν και άλλοι δολοφόνοι με ναζιστική ιδεολογία, αποφάσισε το 2014 το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας την επανεξέταση της υπόθεσης. Η νομική διαδικασία και η δικαστική έρευνα συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με τους δικηγόρους των θυμάτων, όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι επρόκειτο για ναζιστική, εξτρεμιστική ενέργεια που σχεδιάστηκε, δρομολογήθηκε και ενεργοποιήθηκε από άτομα φασιστικής, νεοναζιστικής ιδεολογίας.
Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγεται και ο συμπατριώτης μας Δημήτριος Λαγκαδίνος, ο οποίος τυχαία βρέθηκε την ώρα της έκρηξης στο σημείο εκείνο και τραυματίστηκε σοβαρά, με αποτέλεσμα να απολέσει και τα δύο του πόδια και έκτοτε να κινείται με αναπηρικό καροτσάκι.
Στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 έλαβε χώρα στον τόπο του εγκλήματος, στην είσοδο του Οκτόμπερφεστ, Ημέρα Μνήμης για τα θύματα της τραγωδίας. Ο Δήμος Μονάχου, σε συνεργασία με το Γερμανικό Συνδικάτο της Βαυαρίας, διοργάνωσαν την εκδήλωση αυτή.
Η γραμματέας Νεότητας του Γερμανικού Συνδικάτου Βαυαρίας κ. Magdalena Siebert προσφώνησε τους καλεσμένους και αναφέρθηκε στην ανάγκη περαιτέρω έρευνας και διελεύκανσης της εγκληματικής αυτής ενέργειας. Ο Αρχιδήμαρχος Μονάχου κ. Dieter Reiter αναφέρθηκε στις παραλείψεις, ηθελημένες και μη, των αρμοδίων ανακριτικών αρχών και στη μέχρι τώρα δικαστική διαδικασία και υποσχέθηκε στο να προβεί το 2020 ο Δήμος Μονάχου με αφορμή τα 40 χρόνια του τραγικού ιωβηλαίου, στη δημιουργία ενός αντιπροσωπευτικώτερου Μνημείου, σε αντικατάσταση ή διαμόρφωση του ήδη υπάρχοντος.
Ο κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Ulrich Shaussy ο οποίος και αναφέρθηκε διεξοδικά στα γεγονότα της βραδυάς εκείνης στις 26.09.80, στις πρώτες λαθεμένες εκτιμήσεις πολιτικών και αξιωματούχων της βαυαρικής κοινωνίας, στη δικαστική διαδικασία που οδήγησε στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης, στην ενεργοποίηση εκ νέου, με δικαστική απόφαση της επανεξέτασης όλων των πτυχών της τραγωδίας και ζήτησε τη σύσταση ανακριτικής επιτροπής της Βαυαρικής Βουλής, επειδή υπάρχει ο φόβος της εκ νέου αρχειοθέτησης της υπόθεσης.
Στην εκδήλωση παρέστησαν πρόσωπα που τραυματίστηκαν τότε από την έκρηξη, συγγενείς των θυμάτων, το σύνολο των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπρόσωποι της βαυαρικής κοινωνίας.
Την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας εκπροσώπησε ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο οποίος κατέθεσε ένα κόκκινο τριαντάφυλο στο Μνημείο και είχε και ιδιαίτερη συζήτηση με τον κ. Λαγκαδίνο, με τον οποίο γνωρίζονται από πολλά χρόνια.
Fotos: Ingrid Grossmann
ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΒΑΥΑΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΛΑΜΟΥΣΗΣ
ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ