Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας στην Κοπή της Βασιλόπιτας της Ομογένειας στο Μόναχο

Όπως είναι γνωστό, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, διόρισε προ μηνών ως Αρχιερατικό Επίτροπο Βαυαρίας τον Αρχιμανδρίτη Πέτρο Κλιτς, προιστάμενο του ιερού ναού του Σωτήρος Μονάχου, της ιστορικής Σαλβάτορκιρχε.

Ο νέος Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας προσκάλεσε στις 20 Ιανουαρίου 2018 τους κληρικούς των ενοριών Μονάχου και τους προέδρους των ελληνικών οργανισμών και συλλόγων Μονάχου στην τελετή κοπής της Βασιλόπιτας 2018, στη Σαλβάτορκιρχε Μονάχου.

Της τελετής προέστη ο Αρχιερατικός Επίτροπος π. Πέτρος, ο οποίος μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του Σεβ. Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου. Ο Πρωτοψάλτης της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, ελλογιμώτατος κ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος, καθηγητής του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μονάχου και οι εφημέριοι, Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης, Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Μηνάς και Πρεσβύτερος Αλέξανδρος Κατερινόπουλος, απέδωσαν θαυμάσια τους βυζαντινούς ύμνους της τελετής. Έλαβαν μέρος επίσης συμψάλλοντες ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο Πρεσβύτερος-Οικονόμος Πλούταρχος Κωσταντινίδης.

Η τελετή έλαβε χώρα στη Σαλβάτορκιρχε παρουσία και της Γενικής Προξένου κ. Παναγιώτας Κωνσταντινοπούλου. Παρέστησαν επίσης ο κ. Σταύρος Κωσταντινίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου, ο κ. Γεώργιος Ορφανίδης, εκ μέρους του Ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟ, η κ. Φανή Αθέρα, δημοσιογράφος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας και πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου, η κ. Ελένη Βούλγαρη, πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Μονάχου και των Τμημάτων Μητρικής Γλώσσης, ο κ. Δημήτριος Δρογγίτης εκ μέρους του Ελληνικού Σπιτιού και Συλλόγου Ιονίων Νήσων, η κ. Θεοδώρα Τζιτζιλάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Μακεδόνων Μονάχου, ο κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής, πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών και πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Μονάχου, ο κ. Χρήστος Γουλιαμάνης, πρόεδρος του Συλλόγου Θρακιωτών Μονάχου, ο κ. Γεώργιος Ξενάκης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μονάχου, ο κ. Απόστολος Κώτσης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Χάαρ, μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής και της Ορθοδόξου Διακονίας της Σαλβάτορκιρχε, ο επιχειρηματίας κ. Δημήτριος Μπαχαδάκης και πολλοί άλλοι.

Το πρώτο τεμμάχιο της Βασιλόπιτας επέδωσε ο Αρχιερατικός Επίτροπος στον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, Αρχιερατικό Επιτετραμμένο για τις δημόσιες σχέσεις με Βαυαρική Πολιτεία, και τον ευχαρίστησε θερμά για το έργο του στο Μόναχο.

Στο επόμενο τεμμάχιο αναφέρθηκε στο Σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο και επέδωσε τον άρτο στον εκ Κωνσταντινουπόλεως καταγόμενο Πρεσβύτερο-Οικονόμο Πλούταρχο Κωσταντινίδη.

Το τρίτο τεμμάχιο επέδωσε στη Γενική Πρόξενο κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αγαπάμε πολύ την Ελλάδα».

Στο τέταρτο τεμμάχιο αναφέρθηκε στη Βαυαρία και επέδωσε τον άρτο στον πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου κ. Σταύρο Κωσταντινίδη, με ειδικό έπαινο για τη συμβολή του στις ελληνοβαυαρικές σχέσεις.

Μετά την επίδοση του άρτου στον καθηγητή κ. Νικολακόπουλο και την αναφορά του στο Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, διένειμε τη Βασιλόπιτα σ όλους τους παρισταμένους προέδρους των ελληνικών συλλόγων και οργανισμών και στο εκκλησίασμα.

Το φλουρί βρέθηκε στο τεμμάχιο της κ. Φανής Αθέρα, προέδρου της Λέσχης Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου και δημοσιογράφου της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας.

Ο Αρχιερατικός Επίτροπος π. Πέτρος χαρακτήρισε την κοπή της Βασιλόπιτας στη Σαλβάτορκιρχε ως μία ακόμη ένδειξη της ενότητας των Ελλήνων Μονάχου και της συσπείρωσής τους για το κοινό καλό.

 

Με ευχές

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.

————————————————————-

Φωτογραφίες: π. Απόστολος Μαλαμούσης.