η Ιταλία και η Γερμανία αποτελούν τους σημαντικότερους στρατηγικούς εταίρους σε επίπεδο χώρας αλλά και περιφερειών καθώς βρίσκονται στο top 10 εξαγωγικών προορισμών όλων των ελληνικών περιφερειών

-«Προτείνεται η χάραξη «υπερταχείας» σύνδεσης, που ενισχύει την εξυπηρέτηση των εμπορευματικών λιμένων Αλεξανδρούπολης και Θεσσαλονίκης και των εμπορευματικών ροών των περιοχών διέλευσης του σιδηροδρόμου».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδια για την Μακεδονία και την Θράκη, κα. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, με επιστολή της προς τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστο Σπίρτζη, εξέφρασε την άποψή της για το σχεδιασμό του νέου Σιδηροδρομικού Δικτύου, γνωστού σαν “Σιδηροδρομική Εγνατία», που θα διατρέχει την Μακεδονία και την Θράκη.
Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων δημοσιοποίησε μια πρόταση νέας χάραξης που, σε επίπεδο προμελέτης, προάγει κυρίως τον διεθνή χαρακτήρα της “Σιδηροδρομικής Εγνατίας”, αφήνει, όμως, εκτός εξυπηρέτησης τις περισσότερες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης.

«Προτείνεται η χάραξη «υπερταχείας» σύνδεσης, που ενισχύει την εξυπηρέτηση των εμπορευματικών λιμένων Αλεξανδρούπολης και Θεσσαλονίκης και των εμπορευματικών ροών των περιοχών διέλευσης του σιδηροδρόμου»

Η Υφυπουργός, μετά από επαφές και διαβουλεύσεις με φορείς της Βόρειας Ελλάδας και με εκπροσώπους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, εξειδικευμένων στον τομέα του σχεδιασμού συστημάτων μεταφορών, αντιπροτείνει την χάραξη «υπερταχείας» σύνδεσης, που ενισχύει την εξυπηρέτηση των εμπορευματικών λιμένων Αλεξανδρούπολης και Θεσσαλονίκης και των εμπορευματικών ροών των περιοχών διέλευσης του σιδηροδρόμου. Η χάραξη αυτή περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης (Θεσσαλονίκη – Κοζάνη – Σέρρες – Δράμα – Ξάνθη – Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη) και δεν προσθέτει ιδιαίτερα στο συνολικό μήκος του δικτύου.

«Οι τελικές αποφάσεις για την χάραξη του νέου και υπερσύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου οφείλουν να είναι αποτέλεσμα προσεκτικού στρατηγικού σχεδιασμού, ώστε να εξυπηρετούνται οι τοπικές κοινωνίες και οι οικονομικές και παραγωγικές πηγές της Μακεδονίας και της Θράκης»

Η κα. Κόλλια-Τσαρουχά προτείνει, επίσης, την αναβάθμιση και αξιοποίηση της υφιστάμενης σιδηροδρομικής υποδομής, μια λύση, που είναι οικονομική και γρήγορα υλοποιήσιμη.
Η αρμόδια Υφυπουργός για την Μακεδονία-Θράκη στην επιστολή της τονίζει, ότι οι τελικές αποφάσεις για την χάραξη του νέου και υπερσύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου οφείλουν να είναι αποτέλεσμα προσεκτικού στρατηγικού σχεδιασμού, ώστε να εξυπηρετούνται οι τοπικές κοινωνίες και οι οικονομικές και παραγωγικές πηγές της Μακεδονίας και της Θράκης.
Προκειμένου το θέμα της χάραξης του νέου σιδηροδρομικού δικτύου να συζητηθεί πιο διεξοδικά, η κα. Κόλλια-Τσαρουχά έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τον Υπουργό και τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

exagoges