Εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και πολιτικοί ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, μαζί με επιχειρηματίες συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα, από τις 19 ως τις 21 Μαρτίου 2015 για το δεύτερο ετήσιο Βαλκανικό Φόρουμ για την Περιφερειακή Συνεργασία.
Το εναρκτήριο Βαλκανικό Φόρουμ για την Περιφερειακή Συνεργασία, που έλαβε χώρα το Φεβρουάριο του 2013, επέτρεψε σε μια ομάδα ποικίλων ενδιαφερόμενων φορέων και αναδυόμενων ηγετών να συμβάλλουν σε μία νέα αφήγηση για τα Βαλκάνια βασισμένη στις ευκαιρίες για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, εδραζόμενη σε μία δέσμευση για συλλογική δράση. Αυτή η νέα αφήγηση αξιοποιεί την πολιτιστική, θρησκευτική και εθνοτική ποικιλομορφία της περιοχής σαν ένα πολύτιμο προσόν και μια ευκαιρία για επένδυση σε μία κοινή αγορά στην οποία άνθρωποι και αγαθά μπορούν να κινούνται ελεύθερα.FENA1
Μεταξύ των ετήσιων συνεδριάσεων, το έργο του Βαλκανικού Φόρουμ έχει επικεντρωθεί στην προώθηση συγκεκριμένων ιδεών και πρωτοβουλιών, οι οποίες προέκυψαν από τις αρχικές συζητήσεις, τη φιλοδοξία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να μετατρέψουν την περιοχή σε μία ενιαία δύναμη, έτοιμη να ανταποκριθεί στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια σκηνή, και στους πολλούς ανθρώπους και οργανισμούς της περιοχής που έχουν δεσμευτεί για την προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης μέσω της περιφερειακής συνεργασίας. Μια Συμβουλευτική Επιτροπή που αποτελείται από διαφορετικούς περιφερειακούς και Ευρωπαϊκούς αντιπροσώπους – συμπεριλαμβανομένων και μελών του Σκανδιναβικού Συμβουλίου, το οποίο έχει λειτουργήσει σαν ένα μοντέλο για το Βαλκανικό Φόρουμ – παρέχει συνεχή υποστήριξη και επαγρύπνηση.
Το Βαλκανικό Φόρουμ υποστηρίζει τις αρχές και τις προτεραιότητες που καθορίστηκαν στη Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια που έλαβε χώρα στο Βερολίνο στις 28 Αυγούστου, του 2014. Ως μία ανεξάρτητη πλατφόρμα για τη δημιουργία και την υλοποίηση καινοτόμων στρατηγικών για την περιφερειακή συνεργασία, το Βαλκανικό Φόρουμ λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ των διαφόρων περιφερειακών φορέων στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου σε όλους τους ιδιωτικούς τομείς, σε αυτούς της κοινωνίας πολιτών, καθώς και σε κυβερνητικούς τομείς.
Το φετινό Φόρουμ θα συγκεντρώσει διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς που θα εστιάσουν στην πρόοδο που σημειώθηκε από το Πρώτο Ετήσιο Βαλκανικό Φόρουμ. Το δεύτερο αυτό Φόρουμ θα επικεντρωθεί σε τρεις αλληλένδετους τομείς όπου οι καινοτόμες προσεγγίσεις και η σημαίνουσα αλλαγή είναι σημαντικές: 1) Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, 2) Ανθρώπινο κεφάλαιο και Αγορές Εργασίας: Δυνατότητα για Πράσινη Απασχόληση, 3) Οικονομική Ανάπτυξη, Ενέργεια, και Περιβάλλον: Πλέγματα και Απελευθερωμένη Αγορά Ενέργειας – Ευκαιρίες για την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πάνω από 60 ηγέτες από τα Βαλκάνια θα συμμετάσχουν στο φετινό Φόρουμ για να διερευνήσουν τη βαρύτητα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, με πρωταρχικό στόχο να επιφέρουν ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας στην περιφέρεια τόσο στις Ευρωπαϊκές όσο και τις παγκόσμιες αγορές.
Ο οργανισμός του Βαλκανικού Φόρουμ εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Η ομάδα του Balkan Forum

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ